Actualitate

Virgil Guran, declaraţii de ultim moment după ce Bucureștiul a intrat în scenariul roşu

Publicat: 13 oct. 2020
Virgil Guran face declarații după ce Capitala a intrat în scenariul roșu de coronavirus
Virgil Guran, consilierul premierului Ludovic Orban

Virgil Guran, consilierul primului ministru, Ludovic Orban, a transmis marţi, 13 octombrie 2020, faptul că nu se ia în calcul închiderea Municipiului Bucureşti în acest moment, în ciuda numărului foarte mare de cazuri de coronavirus.

Acesta susţine că trebuie să se găsească un echilibru între economie şi sănătate, pentru a depăşi perioada dificilă în care ne aflăm cu toţii.

”Încercăm să ținem în echilibru, pentru că dacă economia nu merge, sigur nu vom avea cu ce să ținem oamenii sănătoși. Trebuie să găsim un echilibru între economie și sănătate pentru că să putem ieși cât mai bine din această încercare foarte grea.

Se tot aud voci care vorbesc despre închisul Bucureștiului. Nu pot să închid Bucureștiul în momentul de față. Sper să evităm acest lucru! Nu se ia în calcul închiderea Bucureștiului, se iau în calcul restricții majore în anumite zone, chiar cu purtarea măștii absolut peste tot, cu testări pe anumite zone. Deci încercăm să găsim soluții de așa natură așa încât să nu închidem Bucureștiul, pentru că Bucureștiul este foarte important, dă tonul acestei țări”, a declarat Virgil Guran.

Bucureştiul a intrat în scenariul roşu al infectării cu COVID-19

Bucureştiul intră în scenariul roşu al infectării cu COVID-19. Decizia vine după, la nivelul Capitalei s-a înregistrat, în ultimele zile, o rată mare de infectare cu Coronavirus.

Din această perspectivă, autorităţile se gândesc la instituirea unor noi măsuri de restricţie pentru populaţie. Momentan nu se cunosc ce măsuri de restricţie ar putea fi impuse, dar la un moment dat, prefectul explica faptul că, deşi e foarte greu, ar putea fi impusă măsură de carantinare pe sectoarele din Bucureşti.

Purtătorul de Cuvânt al prefecturii Capitalei a declarat faptul că sunt îndeplinite condiţiile de bază a impunerii unui scenariu roşu pentru Bucureşti, în speţă, luarea unor noi măsuri restrictive pentru locuitorii Capitalei. Momentan, Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă nu a fost convocat, dar măsuri restrictive se pot lua la nivel de Bucureşti.

Conform unor surse oficiale, se pare că, la începutul scenariului roşu vor intra, iniţial, în carantină, câteva cartere. Ulerior, dacă situaţia este una gravă, carantina va fi impusă la nivel de sector. În cel din urmă, vor intra în carantină anumite artere principale sau străzi, asta dacă numărul de cazuri nu va putea fi ţinut sub control.

”Încă nu avem o solicitare de convocare a Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență, dar multe dintre criteriile care predispun sau trimit la o analiză pentru schimbarea anumitor măsuri sunt îndeplinite. Ne referim la acele criterii care deschid calea pentru o nouă analiză. S-a vehiculat deja în spațiul public despre tot felul de măsuri, carantinare zonală, știți că se poate carantina doar un anumit perimetru.

Atunci când se va carantina, dacă se va dispune această măsură, se carantinează un anumit perimetru. Perimentru înseamnă 4 străzi sau zonele adiacente unei unități de învățământ sau ale unui centru rezidențial”, a declarat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Capitalei.

Iaşul este la un pas de scenariu roşu

Iaşul se confrunta cu un nou val de infectări cu COVID-19. La nivel de judeţ, persoanele care s-au infectat cu COVID-19 se ridică la câteva mii. În Iaşi au apărut noi focare de COVID-19, iar autorităţile au interzis accesul pelerinilor la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva.

Din aceste considerente şi pentru că au apărut şi cazuri de COVID-19 în şcoli, la nivel de Iaşi, a fost activat, pentru mai multe unităţi de învăţământ, planul roşu. Planul roşu şcolar presupune mutarea online a tuturor orelor de curs.

La Iaşi, autorităţile au luat decizia de a închide restaurantele, sălile de jocuri de noroc, dar şi activităţile culturale susţinute în interior. Dacă decizia urma să expire pe data de 13 octombrie 2020, în cursul zilei de luni, 12 octombrie, decizia a fost prelungită pentru data de 19 a lunii.

Adauga un comentariu