Cunoscutul medic infectonist de la Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara, Virgil Musta, afirma că nu exista soluţii miraculoase pentru stoparea coronavirusului. Într-o intervenţie la un post de televiziune, reputatul medic infecţionist considera că pentru stoparea coronavirusului nu exista o reţetă miraculoasă ci doar respectarea a trei reguli sfinte.
Virgil Musta afirma că nu exista soluţii miraculoase pentru stoparea coronavirusului
Conform medicului, important este să respectăm cele trei reguli de aur. Infecţionistul trage un semnal de alarmă şi afirma faptul că, dacă regulile nu sunt respectate de populaţie, secţiile de terapie intensivă nu vor putea face faţa numărului mare de pacienţi. Într-o intervenţie la Digi24, medicul crede că, dacă se menţine trendul, la un anumit punct, terapiile intensive nu vor face faţă.
Cele trei reguli de aur menţionate de Virgil Musta sunt foarte simple şi la îndemâna oricui: Distanţare socială, purtarea măştii de protecţie dar şi igienă.
„Singura soluție cred că e să încercăm să explicăm în fiecare zi oamenilor că nu sunt alte soluții miraculoase decât respectarea celor 3 reguli de aur- distanțarea socială, purtarea măștii și igienă. Dacă nu înțelegem aceste lucruri și nu le vom respecta, degeaba încercăm să creștem capacitatea secțiilor de terapie intensivă, pentru că la un moment dat ele nu vor face față numărului mare de cazuri și de forme severe”, a precizat el.
Regulile de aur ar putea opri o mare parte din pandemie
Virgil Musta considera că dacă s-ar respecta regulile enumerate de acesta, o mare parte din pandemie ar fi stopată. Conform unui studiu publicat în jurnalul PLoS Medicine, dacă populaţia planetei ar purta măşti, ar păstra distanţa socială şi s-ar igieniza, pandemia de COVID-19 ar putea fi stopata şi fără existenţa unui vaccin
” Dacă oamenii se spală regulat pe mâini, poartă măști de protecție și își păstrează distanța socială unul de celălalt, aceste trei comportamente simple ar putea opri cea mai mare parte a pandemiei Covid-19, chiar și fără un vaccin sau tratamente suplimentare, potrivit unui nou studiu. Studiul, publicat în jurnalul PLoS Medicine, a creat un nou model pentru a analiza răspândirea bolii și eforturile de prevenire care ar putea ajuta la oprirea acesteia. Ratele de contact din studiu s-au bazat pe interacțiunea oamenilor din Olanda, dar modelul este potrivit și pentru alte țări occidentale, au spus cercetătorii de la Universitatea Medical Center Utrecht. „O epidemie mare poate fi prevenită dacă eficacitatea acestor măsuri depășește 50%”, au scris ei.”
Medicul Virgil Musta, despre începerea școlii în pandemie de COVID-19: „Este nevoie de responsabilitate și solidaritate“
Medicul Virgil Musta, de la Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara, vorbește despre ce înseamnă începerea școlii în plină pandemie. Virgil Musta spune ce măsuri suplimentare ar trebui să fie luate în cazul în care cursurile se reiau începând cu 14 septembrie.
„Din perspectiva educației, sunt evidente beneficiile prezenței la școală, atât pentru legătura umană și profesională dintre profesori și elevi, pentru socializarea dintre copii, pentru copiii care nu au facilități pentru școala online, pentru părinții care nu au cu cine să-i lase acasă și așa mai departe.
Va trebui să găsim abordarea optimă (perfectă probabil că nu există), prin care să reușim să gestionăm cât mai bine riscurile descrise, să colaborăm cât mai strâns toți cei implicați (oficialități, medici, părinți, profesori, copii) astfel încât să fie tot timpul clar pentru toți acest raport riscuri/beneficii pentru ca asumarea măsurilor decise să fie astfel în cunoștință de cauză
Cuvintele cheie în demersul de a oferi copiilor noștri o educație de calitate în condiții de siguranță sunt responsabilitate și solidaritate!“, spune Virgil Musta.