National

Virgil Musta arată cum poți evita izolarea, în cazul în care ești contact direct cu o persoană depistată pozitiv cu COVID-19

Publicat: 16 aug. 2020
Virgil Musta în birou
Medicul Virgil Musta susține că oricine poate fi considerat infectat și ne poate îmbolnăvi

Virgil Musta arată cum poți evita izolarea, în cazul în care ești contact direct cu o persoană depistată pozitiv cu COVID-19

Medicul din Timișoara este de părere că oamenii care au anticorpi nu mai pot să se infecteze și nici nu mai pot trasmite boala.

Virgil Musta arată cum poți evita izolarea, în cazul în care ești contact direct cu o persoană depistată pozitiv cu COVID-19

În cazul în care ești contact direct cu o persoană infectată cu noul coronavirus, legea spune că trebuie să te izolezi, timp de 14 zile. Contact direct presupune să stai mai mult de 15 minute, la mai puțin de 2 metri, în aceeși încăpere cu persoana infectată.

“Legea spune în felul următor. Intri în izolare 14 zile dacă eşti contact cu o persoană care este depistată pozitiv. Dar contactul nu înseamnă o simplă întâlnire pe stradă. Înseamnă să stai în aceeaşi locuinţă, să stai în aceeaşi încăpere minimum 15 minute, la o distanţă mai mică de doi metri. Contactul este bine definit.

E posibil să se întâlnească cu un coleg de serviciu. Aşa că ideal ar fi ca la locul de muncă să se găsească soluţia să nu fie foarte mulţi contacţi, să nu se ajungă în această situaţie. Să nu stea mai aproape de doi metri şi fără mască. ”, spune medicul.

Cum poți evita să fii contact direct

Medicul spune că ”nu intri în definiție de caz”, dacă porți masca și stai mai departe de doi metri față de persoana purtătoare de virus și nu mai mult de 15 minute

”Aceste reguli nu sunt chiar aşa de greu de respectat. Sunt puţine locuri de muncă în care să nu poţi să stai la o distanţă de doi metri şi să nu porţi mască. Dacă se respectă regulile, nu intri în definiţie de caz. Definiţia de caz e când stai bot în bot sau la mai puţin de un metru, mai mult de un sfert de ceas. Şi fără mască. Dar conform legii, dacă eşti contact cu cineva pozitiv, te izolezi. Dacă ai simptomatologie, te testezi”, a declarat Virgil Musta.

De asemenea, Virgil Musta este de părere că dacă ai anticorpi, nu mai faci boala.  Deși, chiar și în acest caz, nu este o certitudine.

“Legea nu prevede această situaţie, dar poate să nu stea în izolare, pentru că nu are justificare. Dacă are anticorpi, nu mai face boala, şi nici nu mai transmite. Dar e discutabilă treaba. Nu poţi să faci lege foarte clară, pentru că nu se ştie exact cât ţine imunitatea, încă sunt studii clinice care arată că imunitatea începe să scadă de la două luni încolo. Pur şi simplu trebuie văzute individual situaţiile de acest gen”, a conchis Musta.

Virgil Musta arată că oamenii nu cred în virus, nici măcar după ce s-au îmbolnăvit: ”M-au lăsat mască”

Unii pacienți nu credeau că au virusul, nici măcar când urmau tratament pentru vindecarea lui.

„Am avut și pacienți care s-au îmbolnăvit, i-am salvat, dar mi-au spus că ei nu cred că au fost bolnavi de coronavirus. M-au lăsat mască, cumva. Înțeleg că sunt unii care până să se îmbolnăvească spun că nu există virusul. Dar după ce au trecut prin boală, să spună că ei nu cred că au avut COVID, că cine știe ce altă boală…. Eu am speranţa că lumea a început să înţeleagă.

Am văzut şi o statistică că 75% din oameni înţeleg că este pandemie şi că e nevoie să respectăm nişte reguli. Asta îmi dă speranţă că la un moment dat, când lumea va vedea în ce situaţie suntem, se vor menţine regulile, astfel încât să nu ne mai îmbolnăvim” a spus medicul Virgil Musta.

Adauga un comentariu