Actualitate

Virgil Musta spune ce copii ar trebui să înceapă școala online

Publicat: 11 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Virgil Musta spune ce copii ar trebui să înceapă școala online
Medicul Virgil Musta, șeful Clinicii de Boli Infecțioase de la Spitalul „Victor Babeș“ din Timișoara

Medicul Virgil Musta, șeful secției de Boli Infecțioase de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, spune ce copii ar trebui să înceapă școala online. Virgil Musta consider că pe fondul unei inevitabile creșteri a numărului de cazuri de coronavirus după începerea școlii, copiii care au părinți sau bunici cu comorbidități ar fi bine să învețe de acasă. Medicul crede că astfel nu se va transmite boala în familie, ceea ce ar duce la o solicitare și mai mare a secțiilor ATI.

„În familiile unde unii membri au comorbidități este foarte important ca aceștia să fie protejați. Dacă nu se pot izola – și în cele mai multe cazuri nu pot – cred că e bine copiii să înceapă școala online. Dacă noi reușim să ne protejăm copiii, nu se vor aglomera secțiile de Terapie Intensivă”, a declarat Virgil Musta.

Virgil Musta spune ce copii ar trebui să înceapă școala online

Medicul atrage atenția că, în cele mai multe cazuri, copiii infectați sunt asimptomatici și se pot transforma în vectori de transmitere a bolii în familie.

„Unele școli pot deveni focare de infecție. Școala trebuie să respecte toate regulile și să oblige profesorii și copiii să respecte regulile. De asemenea, părinții trebuie să fie foarte atenți la copii și să încerce să facă un triaj epidemiologic acasă și să nu trimită copilul la școală dacă are semne, până se lămurește dacă are Covid sau nu”, apreciază Virgil Musta.

Se anunță zile de foc la Terapie Intensivă

Șeful secției de Boli Infecțioase de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara susține că secțiile de Terapie Intensivă sunt oricum solicitate aproape la maxim.

„Având în vedere că tratarea unui pacient la ATI durează mult, este de așteptat ca secțiile să se supraaglomereze, iar numărul deceselor să crească“, a menționat Virgil Musta.

Medicul face din nou apel la oameni să repsecte principalele norme de prevenire a infectării.

„Nu suntem într-o situație bună. Atât timp cât lumea nu va respecta cele trei reguli de bază – purtarea măștii, distanțare socială și igienă – vom fi în această situație. În orice țară din Europa unde a început școala a crescut și numărul de cazuri”, a menționat Virgil Musta.

Riscurile pot fi îndepărtate printr-o implicare a mai multor factori

Medicul de la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara este de părere că se știu măsurile prin care putem preveni transmiterea virusului în şcoli și că printr-o implicare a mai multor factori situația poate fi depășită.

„Sigur că acum suntem în situaţia în care ştim de prezenţa acestui virus în comunitate, dar ştim deja şi câteva măsuri prin care putem preveni transmiterea acestuia, inclusiv în şcoli. Important este ca aceste măsuri să fie şi respectate, în permanenţă.

Eu cred că este o situaţie neobişnuită, dificilă, dar care poate fi depăşită numai prin înţelegerea clară şi asumarea rolului fiecărei părţi implicate, cât şi printr-o implicare şi dialog constructiv permanent între aceste părţi. Este vorba de fapt despre un parteneriat funcţional între aceste părţi, astfel încât să nu înceapă să dea vina unii pe alţii, ci să existe implicare, responsabilitate şi comunicare transparentă continuă”, menționează Virgil Musta.

Adauga un comentariu