Info Turism

Virsli, brandul culinar al oraşului Brad

Publicat: 06 ian. 2020
_____ Vizualizări 4 Comentarii
Virsli brandul culinar al oraşului Brad
Brandul culinar al oraşului Brad

Brandul culinar al oraşului Brad. Despre această reţetă se spune că este veche de sute de ani. Tot legenda spune că aceasta era preferata lui Avram Iancu, revoluţionarul paşoptist din Transilvania. Această reţetă s-a păstrat până în zilele noastre, drept dovadă ea este apreciată şi astăzi de localnici şi turiştii care calcă în ţinuturile hunedorene.

Virsli, mândria hunedorenilor

Virsli, mândria hunedorenilor, sunt nişte cârnăciorii subţiri din carne de capră şi oaie. De altfel, reţetă originală a fost înregistrată că produs tradiţional local. Iar puţinele magazine în care se mai găsesc virsli nu duc lipsă de clienţi fideli.

Unul dintre antreprenorii din zona este Cristian Indries. Acesta a pus bazele unei fabrici de mezeluri în 2011, în locul unei brutării. Producătorul din Brad a pariat corect pe reţetă de virsli şi alte bunătăţi cu gustul nemodificat de adaosuri alimentare artificiale, iar acum vinde peste 30 de sortimente.

„Despre Virsli se spune că erau peferatii lui Avram Iancu. Reţeta datează încă de pe vremea dacilor, însă producătorii locali o păstrează cu sfinţenie şi în zilele noastre. Şi are în continuare succes. Se produc aproape 700 de kilograme de virsli pe săptămână”, relatează Raluca Popă.

„Facem şi virsli cum se fac, din viţă şi oaie şi porc, şi virsli numai din capra 100%. Am ştiut că e concurenta mai mare, că în orice domeniu, dar am plecat cu alte gânduri, să facem aşa cum se face acasă, să lucrăm numai cu carne 100%”, spune Cristian Indries, producător de virsli.

Brandul culinar al oraşului Brad. Cârnaţii sunt afumaţi

La fel ca în majoritatea cazurilor de reţete tradiţionale, ingredientul secret nu poate fi dezvăluit. După ce amestecul de carne tocat şi condimentat, cârnaţii sunt „hituiti” pe lemn de fag, pentru a prinde aromă de fum.

„Procesul de hituire practic înseamnă coacere. Se coc cu foc sub ele. Când se pun în afumătoare ele au culoarea cărnii, sunt albe. Iar culoarea asta e numai din foc, fără coloranţi”.

Aceşti cârnaţi celebri din zona Hunedoarei au dus faima zonei. Pe lângă localnici, delicioşii cârnaţi sunt cumpăraţi de cetăţeni din toată ţara.

„Sunt tradiţionali, fără E-uri, chimicale”, spune un client din Campina.

„Aici se consuma cel mai mult, la noi în judeţ şi în judeţele limitrofe se ştie cel mai mult”, mai spune producătorul de virsli.

Cârnaţii virsli înseamnă acum un brand culinar al oraşului Brad, renumele cârnăciorilor hunedoreni ajungând în toate colţurile ţării.

Comentarii
Adauga un comentariu