Actualitate

Virusul COVID-19 bagă din ce în ce mai mulți tineri în Terapie Intensivă! Pacienții sunt perfect sănătoși, dar coronavirusul le distruge plămânii!

Publicat: 29 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Virusul COVID-19 bagă din ce în ce mai mulți tineri în Terapie Intensivă Pacienții sunt perfect sănătoși dar coronavirusul le distruge plămânii
Pacienți infectați cu COVID-19 la secția de Terapie Intensivă de la Spitalul de Neurochirurgie din Iași

Virusul COVID-19 a devenit agresiv și pentru tineri. Din ce în ce mai multe persoane infectate cu coronavirus cu vârsta sub 40 de ani intră în secția de Terapie Intensivă. Deși nu suferă de alte boli asociate, plămânii lor nu mai fac față să lupte fără suport cu noul tip de virus. La începutul pandemiei de COVID-19, niciun medic nu se aștepta la acest fenomen

În secțiile de Terapie Intensivă din județul Iași se lucrează la aproape capacitate maximă. Din cele 47 de locuri puse la dispoziție pentru îngrijirea pacienților cu COVID-19 în stare critică, 44 sunt ocupate. Ceea ce îngrijorează medicii este faptul că din ce în ce mai mulți tineri, fără alte boli asociate, intră în aceste secții după ce au fost infectați cu COVID-19. Dacă la începutul pandemiei de COVID-19 în Terapie Intensivă intrau doar vârstnicii care sufereau și de alte comorbidități, acum iată că intră și tinerii. Medicii din secțiile de ATI așteaptă cu sufletul la gură deschiderea secției de Terapie Intensivă din Spitalul Mobil din Lețcani. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) din Iași spun că, momentan, medicii vor trebui să se descurce cu numărul de paturi pe care îl au în acest moment.

Medicii de la ATI din mai multe orașe observă un fenomen fără precedent

Din ce în ce mai mulți tineri infectați cu COVID-19 intră în Terapie Intensivă. La începutul pandemiei de coronavirus, în această secție intrau doar persoanele vârstnice, care sufereau de diabet zaharat, boli cardiovasculare, obezitate sau boli pulmonare.

„Au început să intre în secția de Terapie Intensivă și pacienți tineri, sub 40 de ani. Deși nu suferă de alte comorbidități, virusul le atacă extrem de tare plămânii, motiv pentru care au nevoie de îngrijire în ATI. Sunt astfel de cazuri la Iași, dar nu numai. Din ceea ce știu de la medicii din secția de Terapie Intensivă din alte orașe, și la ei sunt internați tineri. Am discutat la Botoșani, unde un pacient de 42 de ani a intrat în această secție deși nu suferea de alte comorbidități. La Suceava este un caz similar, unde un pacient de 38 de ani a fost transferat în ATI după ce starea lui s-a agravat în timp ce era internat în spital”, spune dr. Vasile Cepoi, directorul DSP din Iași.

Secția de Terapie Intensivă din spitalul mobil din Lețcani prinde pânză de păianjen

Paturile de Terapie Intensivă din județul Iași sunt ocupate la aproape capacitate maximă. Singura speranță pentru pacienții cu COVID-19 care intră în această secție este deschiderea spitalului mobil din Lețcani, care stă gol. Secția ar fi trebuit deschisă de multă vreme, dar acest lucru nu s-a întâmplat din cauza iregularităților găsite de medici.

„Am primit un răspuns de la Linde Gaz, care au spus că vor veni cu buteliile de gaz în ziua de luni. Sperăm că până luni seara angajații vor reuși să le monteze, iar marți să putem deschide secția. Cele 48 de butelii de oxigen trebuie conectate la bypass-ul stației. Din ceea ce am înțeles de la medicii de ATI care au verificat funcționalitatea aparatelor, ventilatoarele merg, stația funcționează. Buteliile de oxigen sunt o soluție de back-up care va intra în funcționare în momentul în care, dintr-un anume motiv, stația nu mai funcționează”, mai spune Vasile Cepoi, groparul sănătății ieșene.

De la începutul pandemiei de COVID-19, la Iași s-au raportat 9.959 de cazuri de persoane infectate cu coronavirus

Ieri, la Iași s-au raportat 3 decese în rândul pacienților cu COVID-19 internați în Terapie Intensivă. Numărul de decese a ajuns la 214. Autoritățile au anunțat faptul că, ieri, 267 de persoane au fost diagnosticate cu coronavirus. De la începutul pandemiei de COVID-19, la Iași s-au raportat 9.959 de cazuri de persoane infectate cu noul tip de virus. În ceea ce privește numărul de paturi ocupate din spitalele suport COVID-19 din județ, ieri erau raportate 498 de paturi dintre care 44 sunt paturi de ATI.

Dintre acestea, 8 sunt ocupate la Spitalul de Boli Infecțioase, 6 la Spitalul de Pneumoftiziologie, 6 la Spitalul Municipal Pașcani, 4 la Spitalul de Recuperare, 6 la Spitalul „Căi Ferate” din Iași și 14 la Spitalul de Neurochirurgie. Ieri mai era liber un pat ATI la la Spitalul de Boli Infecțioase, un pat la Spitalul de Recuperare și două paturi ATI la Spitalul de Neurochirurgie. În spitalele suport COVID-19 mai erau libere 109 paturi, dintre care două paturi la Spitalul de Pneumoftiziologie, 11 paturi la Spitalul de Recuperare, 10 paturi la Spitalul „Sf. Spiridon”, 2 paturi la Spitalul „Căi Ferate” din Iași, 70 de paturi la Spitalul „Căi Ferate” din Pașcani și 14 la Spitalul de Boli Infecțioase.

Adauga un comentariu