Local

Spitalul mobil de la Lețcani a fost inaugurat de fațadă de Maricel Popa, șeful CJ Iași. Diferență uriașă de costuri între echipamentele medicale trecute pe documente și realitate. Culisele unei fraude de proporții – DOCUMENTE

Publicat: 08 sept. 2020
Maricel Popa, șeful CJ Iași, s-a folosit electoral de spitalul mobil de la Lețcani, de 13,2 milioane euro, pe care l-a inaugurat fără avize
Spitalul mobil de la Lețcani a fost inaugurat de fațadă de Maricel Popa, șeful CJ Iași

Maricel Popa, șeful CJ Iași, a inaugurat ieri cu fast spitalul mobil de la Lețcani, fără a avea avizele necesare de funcționare. Popa a făcut un exercițiu de imagine, unitatea medicală nefiind încă recepționată. Sutele de echipamente medicale achiziționate de firma turcă SDI Global LLC ridică mari semne de întrebare în privința prețului de achiziție. Cele 13,2 milioane de euro au fost supraestimate, în condițiile în care alte spitale asemănătoare au practicat prețuri mult mai reduse. Maricel Popa a încercat să se spele pe mâini cu spitalul și să paseze răspunderea în curtea celor de la Spitalul de Boli Infecțioase. Circuitul medical nu a fost făcut, avizele încă nu au fost obținute, iar unitatea medicală nu este altceva decât un colos de paturi și aparatură achiziționată la suprapreț

Spitalul mobil de la Lețcani a devenit vehicul electoral pentru Maricel Popa, șeful CJ Iași. Ieri, 7 septemebrie 2020, acesta a făcut un exercițiu de imagine privind inaugurarea unității medicale. Întreaga facilitate nu a fost recepționată, însă Maricel Popa s-a folosit de aceasta pentru a-și crește capitalul electoral.
Realitatea din spatele acestei achiziții este însă alta. Sutele de echipamente medicale achiziționate de firma turcă SDI Global LLC ridică mari semne de întrebare în privința prețului de achiziție. Cele 13,2 milioane de euro au fost supraestimate, în condițiile în care alte spitale asemănătoare au practicat prețuri mult mai reduse. Maricel Popa a încercat să se spele pe mâini cu spitalul și să paseze răspunderea în curtea celor de la Spitalul de Boli Infecțioase. Circuitul medical nu a fost făcut, avizele încă nu au fost obținute, iar unitatea medicală nu este altceva decât un colos de paturi și aparatură achiziționată la suprapreț.

Milioane de euro pentru containere fără spații private între ele

Asociația ADI Euronest a achiziționat spitalul mobil de la Lețcani pentru 13,2 milioane de euro. Unitatea medicală a fost montată, iar containerele au fost umplute cu paturi și aparatură medicală. Spitalul însă nu are totul complet. Între zecile de paturi din containere nu există vreun spațiu privat pentru bolnavii care ar urma să fie aduși acolo. Nici containerele nu sunt de cea mai bună calitate. Toate containerele care compun spitalul mobil sunt comerciale și au fost transformate pentru bolnavi. În plus, spațiul de trecere între containere nu este pe deplin asigurat. S-a montat din grabă o prelată care în niciun caz nu are vreun rol de protejare a personalului care trece dintr-o secție în alta. La o ploaie mai serioasă sau pe perioada sezonului rece, riscul de contaminare este unul uriaș. Toate aceste aspecte nu au fost semnalate de Maricel Popa și nici de Alina Popa, directorul ADI Euronest.

Un spital asemănător a fost mai ieftin. Pentru ce a plătit Popa un surplus de bani?

Alte unități medicale mobile din țară pentru tratarea pacienților cu COVID-19 au fost mult mai ieftine. Iar asta nu e tot. De exemplu, un spital cu 50 de paturi, propus de firma israelită Miraz, costă 2,4 milioane de euro. Înmulțit cu 5, suma este de 12 milioane de euro, cu 1,2 milioane de euro mai puțin decât a costat spitalul de la Lețcani, iar acesta este doar un preț estimativ, fără vreo negociere. Unitatea propusă de israeliți are și sală de așteptare, cu recepție, cu circuit deja bine definit, pe o suprafață de 22 de mii de metri pătrați cu o durată de funcționare de 8 ani.

Spitalul lui Maricel Popa, de 250 paturi, se întinde pe 10.000 metri pătrați. În plus, într-o adresă trimisă la începutul lunii aprilie, turcii au avansat o ofertă de 10,2 milioane de euro. Și asta a fost înainte de a fi demarată licitația oficial. Iar turcii au avansat o ofertă de 45 de zile de livrare, nu 27 cum au câștigat licitația. Toate aceste aspecte ar trebui investigate de procurorii anticorupție în plus față de plângerea depusă de PNL zilele trecute.

Combinație făcută în tandem cu turcii de la SDI Global LLC. Plângerea penală trebuie extinsă

PNL Iași a depus plângere penală împotriva lui Maricel Popa, șeful CJ Iași, și a Alinei Popa, directorul Euronest. Plângerea penală ar trebui însă extinsă și spre firma turcă. Cu bună știință s-au făcut înțelegerile între ei pentru a se ajunge la o astfel de combinație. Maricel Popa nu putea să facă totul de unul singur, implicarea fiind la un alt nivel. Faptul că turcii au avansat o ofertă înainte de licitația propriu- zisă ridică mari semne de întrebare, pe care procurorii trebuie să le verifice în amănunt.

În plus, Maricel Popa a ajuns să se piardă în propriile minciuni. A susținut în urmă cu mai multe săptămâni că trei persoane s-au dus în numele Euronest în Ankara să ceară șpagă pentru implementarea spitalului. Popa a susținut că a depus plângere la DNA împotriva celor trei. Ieri, 7 septemebrie 2020, la inaugurarea de fațadă a spitalului, a afirmat că doi consilieri județeni ai PNL au fost în Turcia la vremea respectivă. Practic, Maricel Popa se pierde în propriile minciuni. Ceea ce face Popa este de domeniul Socola, iar un medic ar trebui să-l consulte de urgență. Este inacceptabil ca acesta să facă astfel de afirmații, să pună anchetatorii pe piste false pentru a ieși basma curată dintr-o afacere de milioane de euro.

Nicio autorizare pentru spitalul mobil de la Lețcani. Nu s-a depus nicio diligență la instituțiile statului

Unitatea mobilă de la Lețcani a intrat în administrarea Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva”, ca secție exterioară. Iar Maricel Popa, șeful CJ Iași, a susținut că aceasta va trebui să ceară toate avizele de la Direcția de Sănătate Publică sau Agenția pentru Protecția Mediului. Popa a dat vina pe actualul Guvern pentru întârzierea obținerii acestor avize, când în realitate nici nu au fost depuse documentele. Iar inaugurarea de ieri nu avea pentru ce să aibă loc din moment ce recepția oficială a spitalului nu a avut loc. Un alt aspect este legat de faptul că Maricel Popa încearcă să se spele pe mâini de un eventual eșec, aruncând acum totul în cârca celor de la Spitalul de Boli Infecțioase.

Euronest recunoaște întârzierea livrării echipamentelor. Cât ar fi valoarea penalităților?

Cei de la Euronest au recunscut după luni bune că turcii au avut mari întârzieri în livrarea spitalului. Alina Popa, directorul ADI Euronest, a afirmat că termenul era de 9 iulie, ceea ce înseamnă aproape două luni de întârziere. Cum penalitățile sunt de 1 la sută pe zi, rezultă o amendă de circa 7,9 milioane de euro. Cu alte cuvinte, turcii ar trebui să încaseze dor 5,3 milioane de euro, conform Euronest. Asta dacă se ia în calcul termenul de 9 iulie și nu cel inițial de 18 mai.

„Contractul de achiziție are o valoare de 13,2 milioane de euro. Nu știm cu precizie care este valoarea finală a spitalului pentru că suntem în faza de recepție a tuturor bunurilor livrate și de calculare a penalităților aferente întârzierii. Vom avea un răspuns final peste 30 de zile”, a susținut Alina Popa, directorul ADI Euronest.

Prefectul județului scoate la iveală combinațiile lui Maricel Popa cu spitalul mobil

Faptul că până acum nu s-a solicitat niciun aviz a fost prezentat și de conducerea Prefecturii Iași.

„Cu fiecare ocazie am solicitat instituțiilor să sprijine CJ cu privire la spitalul mobil. Mi se dădeau de-a lungul timpului răspunsuri precum că nu este vreo cerere, nici o documentație depusă. În momentul în care va fi depusă cerere de acreditare, de autorizare, în cel mai scurt timp, instituțiile vor face demersurile eliberării de urgență a acestor avize. E în interesul nostru să beneficiem de acest spital. Nici DSP și nici APM nu au astfel de cereri primite „, a spus prefectul Marian Grigoraș.

Și reprezentanții Guvernului au arătat că Maricel Popa trebuie să răspundă pentru frauda legată de spitalul mobil de la Lețcani.

„PNL a susținut construirea acestui spital de la Lețcani. În 5 aprilie 2020 a fost ședința CJ în care s-a discutat de cele 27 de zile. De atunci s-au scurs cinci luni și, din nefericire, Maricel Popa tot mic a rămas și tot puțin gândește. Este cea mai mare fraudă medicală din istoria județului Iași. Cu cei 13,2 milioane de euro am fi construit un spital care să arate ca unul adevărat. Sunt bani oficiali, dincolo de altceva. Va trebui să spună și ce bani s-au mai folosit și de ce nu va deconta banii din fonduri europene. Să explice ieșenilor de ce a fost atât de incompetent. La Brașov și la București s-au construit spitale cu 2 milioane de euro. Numai la Iași s-au luat 100 de containere cu 13 milioane de euro”, a spus Costel Alexe, ministrul Mediului.

Vezi AICI cum arată spitalul făcut de firma din Israel

Comentarii
  • Popa este imbecil și dement ! Cum poți inagura cu atâta fast și veselie un loc al bolii și al morții ? POPA MARICEL E NEBUN DE LEGAT !

  • eu nu am fost sa il vad cum arata si ce dotari are,insa chiar de ala de la bacau pot sa va spun ca e un balon pentru nunti….si ala a costat 3.5 nilioane de euro

  • Asta se intampla cand votezi cu PSD! Romania asta singura isi face rau…Voteaza cu niste neispraviti de hoti care se gandesc doar cum sa umple buzunarele lor. Oameni buni TREZIREA! Partidele mari precum PNL, PSD si USR sunt mari nu pentru ca au facut ceva pentru tara asta ci pentru ca au furat! Partidele astea ne-au DISTRUS! Eu sincer cred ca solutia se afla in partidele mai tinere cum ar fi PRO Romania. In Iasi acest partid are o conducere si membrii la consiliul local si judetean foarte buni! Domnul Iacoban liderul partidului pe judetul Iasi este un om emerit a acestui oras!

  • Nu uita de domnul Bogdan Abalasi care candideaza pentru prima data in cariera sa pe postul de presedinte a Consiliului Judetean Iasi! Acest domn are multa experienta in domeniul conducerii si este foarte apt pentru astfel de pozitii! Dar cea mai importanta calitate a lui e ca isi doreste ce este mai bine pentru acest judet! Dupa ani de zile de cautari cred ca am gasit intr-un final echipa cu care voi vota! Pro Romania Iasi anul acesta e alegerea mea!

  • ERAM SIGUR! Era clar ca o sa se fure bani doar vorbim de PSD … In loc sa isi fac datoria fata de sustinatorii lor de stanga eu baga bani in buzunar si uita de oameni…RUSINE! Daca nu era PRO Romania am fi ramas fara un partid de stanga! Dar bine ca domnul Iacoban este interesat de ieseni si vrea sa le faca traiul mai bun!

  • cum o dai lumea nu e multumita, este bine ca avem acest spital asa cum este el are toate dotarile, grabiti-va si obtineti avizele ca sa decongestionam spitalele ca din cauza Covidului chinezesc multa lume moare acasa de frica infectarii la spitale, LA TREABA, OBTINETI URGENT AVIZELE ACEL SPITAL TREBUIE SA FUNCTIONEZE URGENT CA VINE URGIA COVID

  • Prin acest comentariu apelez la fostii salariati ai Fabricii Tehnoton care se aflau inca in activitate in anul 2000 cind a fost „privatizata” fabrica de catre neamul solcanestilor si a celor din apaps de la vremea respectiva. Sa-si aminteasca salariatii cu ce fast a fost inaugurata fatada fabricii unde si-a facut biroul maricel iar partea din spate adica interiorul a ramas acelasi pina in ziua de azi in sensul ca tot aragaze se fac. Altceva nimic. As vrea sa-si amintesca tehnotonistii cum a adus popa pe acei chinezi din Bucuresti, imbracati la 4 ace si de care spunea ca sunt japonezi de la SONY PANASONIC. De fapt maricel are si acum atirnate steagurile SONY PANASONIC in fata fabricii Tehnoton desi el nu are nici o tangenta cu firmele respective, asta doar ca sa induca lumea in continuare ca vezi draga el are afaceri cu SONY PANASONIC desi in realitate nu are nici o tangenta, nici nu-l cunosc cei de la firmele respective si nici nu vor sa-l cunoasca. Asadar lui maricel in plac festivitatile mincinoase si care ascund doar MINCIUNA. O sa plece cu MULTE PICIOARE-N FUND din aceasta functie care a folosit-o doar in interes personal. A fost un om de nimic si de nimic va ramine.

Adauga un comentariu