Prima pagină » Local » Virusul gripal a devenit mai puțin amenințător odată cu răspândirea cazurilor de coronavirus! De la 220 de cazuri raportate de medicii ieșeni, la doar trei pacienți în doar un an!
Virusul gripal a devenit mai puțin amenințător odată cu răspândirea cazurilor de coronavirus! De la 220 de cazuri raportate de medicii ieșeni, la doar trei pacienți în doar un an!

Virusul gripal a devenit mai puțin amenințător odată cu răspândirea cazurilor de coronavirus! De la 220 de cazuri raportate de medicii ieșeni, la doar trei pacienți în doar un an!

06 mart. 2021, 02:00,
Alexandra Abonicesei în Local

La finalul lunii februarie 2020, medicii infecționiști ieșeni se confruntau cu cazuri de gripă de sezon. Atunci, recomandările de respectare a măsurilor de igienă și de izolare la domiciliu vizau pacienții diagnosticați cu gripă. Un an mai târziu, astfel de cazuri au dispărut din atenția tuturor. La Spitalul „Sf. Spiridon” au fost depistați cu gripă trei pacienți

Pe data de 26 februarie 2020, în România a fost înregistrat primul caz de coronavirus. Până la acea dată, un alt virus făcea ravagii în rândul populației, virusul gripal. În județul Iași, medicii infecționiști raportau pe 26 februarie a anului trecut un număr de 220 de cazuri de gripă de sezon, iar patru pacienți au decedat din cauza bolii. Un an mai târziu, pe 5 martie 2021, niciun caz nu a fost raportat la Iași, iar la nivelul țării s-au înregistrat doar 4 persoane infectate cu virusul gripal.

Unii pacienți au stat chiar și pe paturile de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase din Iași. De un an, aceste locuri au fost alocate bolnavilor COVID-19. Nu de puține ori s-a atras atenția și asupra asemănării simptomatologiei de debut pentru cele două virusuri și despre riscul coinfecției. Menționăm și faptul că, prin campania gratuită de vaccinare antigripală, care a debutat în septembrie 2020, peste 51.000 de ieșeni au fost imunizați.

Trei pacienți au fost diagnosticați la Spitalul „Sf. Spiridon” Iași cu gripă de sezon

În perioada octombrie 2020 și 5 martie 2021, trei pacienți care au ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” Iași au fost diagnosticați cu virusul gripal. Comparativ cu anul trecut, când de la debutul sezonului gripal și până la sfârșitul lunii februarie 2020 erau raportate peste 220 de cazuri, cifra din acest an este de-a dreptul surprinzătoare. Atunci, mulți dintre pacienți se tratau la domiciliu de gripă și numai cei în stare gravă și care prezentau și alte comorbidități erau internați.

„Au fost trei cazuri în luna ferbuarie 2021. Persoane care au ajuns cu suspiciune de COVID-19, în urma testelor PCR care depistează tipurile de virus s-au dovedit că nu sunt infectate cu SARS-CoV-2, ci cu virusul gripal. Au fost consultate, au primit tratamentul și s-au întors la domiciliu sub supravegherea medicilor de familie. Nu au fost cazuri grave și de aceea nu au necesitat internare”, spune prof. univ. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU SMURD din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași.

Grija pentru răspândirea virusului COVID-19 a luat locul celei pentru pacienții afectați de gripa de sezon

Medicii ieșeni se arătau îngrijorați de faptul că numărul de pacienți cu gripă sezonieră era în creștere în urmă cu un an. Ulterior, atenția s-a îndreptat către pacienții care s-ar putea infecta cu coronavirus, o amenințare mult mai mare având în vedere gradul de contagiozitate. Astfel, singurul virus despre care s-a vorbit în ultimul an este SARS-CoV-2.

„Sunt trei motive pentru care numărul de cazuri de gripă de sezon raportat este aproape inexistent. În primul rând, lumea poartă mască și acest lucru împiedică răspândirea. În al doilea rând, majoritatea persoanelor s-au vaccinat antigripal, mai ales după ce au conștientizat cât de periculoasă este o coinfecție cu SARS-CoV-2 și gripă de sezon. Nu în ultimul rând, multe persoane s-au tratat la domiciliu și nu s-au testat pentru a fi confirmați. Din cauză că zonele unde erau tratate astfel de cazuri în spitale au devenit zone ocupate de pacienți COVID-19, aceștia au apelat doar la medicul de familie și s-au tratat acasă”, a specificat prof. dr. Carmen Dorobăț, fostul manager al Spitalului de Boli Infecțioase Iași.

Măsurile recomandate pentru evitarea virusului gripal s-au aplicat și pentru evitarea infectării cu coronavirus

Pentru a evita infectarea cu virusul gripal, medicii ieșeni ofereau atunci o serie de recomandări foarte asemănătoare cu cele pentru a evita infecția cu coronavirus. Bolnavii, declarau doctorii ieșeni, trebuiau să fie izolați în casă și să evite contactul cu ceilalți membri ai familiei. Copiii care aveau simptomele specifice pneumoniei, virozei respiratorii sau gripei trebuiau să fie izolați la domiciliu. Totodată, medicii spuneau că regulile generale de igienă trebuie respectate cu strictețe. De fiecare dată după ce un bolnav își suflă nasul sau strănută, să arunce batista și să se spele pe mâini. De la debutul pandemiei COVID-19, toate aceste reguli, la care s-au adăugat altele, se recomandă pentru prevenirea infectării cu coronavirus. Se pare că după ultimele luni, măsurile de protecție împotriva coronavirus au dat mai multe roade, având în vedere că doar trei pacienți au fost diagnosticați cu virusul gripal în județul Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`