Local

Situație fără precedent! Niciun caz de gripă sezonieră la Iași. Pandemia COVID-19 și vaccinarea a sute de mii de ieșeni împiedică răspândirea virusului gripal

Publicat: 05 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Situație fără precedent Niciun caz de gripă sezonieră la Iași. Pandemia COVID-19 și vaccinarea a sute de mii de ieșeni împiedică răspândirea virusului gripal
Doză de vaccin anti-COVID-19

În fiecare sezon, virusul gripal a făcut ravagii în rândul populației. După două luni de la începutul sezonului, în județul Iași nu s-a înregistrat niciun caz de gripă. Medicii spun că numărul mai mare de ieșeni vaccinați antigripal în acest an va reduce semnificativ numărul cazurilor de gripă de sezon

Pandemia COVID-19 a captat toată atenția de la virusul gripal în acest an. Măsurile de prevenire impuse de autorități pentru a împiedica răspândirea noului coronavirus au prevenit în acest an și apariția cazurilor de gripă. În sezonul din octombrie 2019 – mai 2020 au fost declarate 138 de cazuri în județul Iași. Dintre victimele virusului gripal, 10 persoane au decedat. Medicii au fost extrem de alarmați de numărul crescut de cazuri. De la debutul sezonului anterior, în luna octombrie 2019, a fost declarat un caz de gripă, iar până în luna decembrie a aceluiași an au fost două cazuri. Anul acesta, în aceeași perioadă, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași nu au raportat vreun caz de gripă sezonieră în județul Iași. Chiar dacă la cabinetele medicilor de familie au fost pacienți suspecți, doar cazurile confirmate de analizele de laborator sunt raportate de autorități.

Vaccinarea antigripală a unui număr mult mai mare al ieșenilor a redus numărul cazurilor

Nepăsarea oamenilor cu privire la efectele grupei de sezon a fost preschimbată într-o goană după imunizare. Pandemia de COVID-19 a schimbat percepțiile populației cu privire la multe lucruri, dintre care și cea asupra vaccinării. Medicii nu se mai roagă de pacienți să se protezeje și să le administreze doza de vaccin antigripal, pentru prima dată după mulți ani. Doar prin campania gratuită de vaccinare antigripală, 51.096 de ieșeni au fost imunizați, din septembrire până în prezent.

„Pacienții s-au vaccinat. Populația în general a fost mult mai receptivă la ideea de vaccinare antigripală. Unii au achiziționat și singuri doze de vaccin antigripal. Sunt ieșeni care sunt protejați, mai ales dacă s-au vaccinat ani la rând sau anul trecut, riscul este mult mai mic. Și au fost cei care în acest an epuizau în câteva ore dozele de vaccin antigripal din farmacii, dar și dozele de la medicii de familie. O altă explicație a lipsei cazurilor în acest sezon este dat de circulația foarte mare a SARS-CoV-2 care nu a mai lăsat loc circulației virusul gripal. Așadar, pe de o parte, o tentă de receptivitate mult mai mare a populației pentru vaccinare, iar pe de altă parte o infectare majoră cu coronavirus, va reduce semnificativ numărul de cazuri de gripă de sezon”, spune dr. Carmen Manciuc, medic la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.

Dr. Carmen Manciuc: „Ieșenii formează cozi enorme la farmacii și la cabinetele medicilor de familie pentru a se imuniza”

Un număr mic de cazuri de gripă de sezon este raportat la nivel mondial. Aproape jumătate de milion de oameni mureau anual din cauza virusului gripal. Unii medici susțin și faptul că numărul mare al persoanelor infectate cu coronavirus a scăzut numărul cazurilor de gripă. Explicația dată de specialiști este că o persoană infectată cu un virus este mai puțin probabil să fie infectată de altul în același timp. Până acum, la Iași, nu a fost întâlnit un pacient pozitiv cu COVID-19 și cu gripă de sezon.

„Nu a fost pacient cu dublă infectare. Era foarte clar că insuficiența respiratorie și toată simptomatologia ține de infecția cu SARS-CoV-2. În acest sezon, numărul cazurilor de gripă va fi mult mai mic datorită condițiile menționate mai sus. O să fie câteva cazuri, dar vor fi de ordinul zecilor, nu al sutelor. Lumea își dorește foarte mult să se vaccineze, își dorește cu orice preț să ia stimulente pentru creșterea imunității, cum ar fi vitamina C și așa mai departe. Ieșenii formează cozi enorme la farmacii și fac foarte multe programări la medicii de familie pentru a primi doza de vaccin antigripal. Din fericire, medicii au mai primit o nouă tranșă de vaccin care va imuniza mii de ieșeni, astfel că în perioada de vârf numărul cazurilor va fi foarte redus”, explică medicul ieșean.

Tratamentul pentru virusul gripal poate fi administrat în același timp cu cel pentru noul coronavirus

Medicii ieșeni sunt pregătiți pentru apariția cazurilor de gripă de sezon, dar într-un număr mult mai mic comparativ cu perioadele anterioare. Există totuși riscul unei duble infectări, atât cu SARS-CoV-2, cât și cu gripă de sezon.

„În primul rând, medicația specifică pentru tratarea virusului gripal există, îl avem în spitale într-un număr mare și avem experiență cu administrarea lui. Gripa de sezon poate fi una cu o formă ușoară sau medie și atunci prezența virusului este doar la nivelul respectiv. Dar ne gândim mai mult la o coinfecție, adică și cu virusul gripal și cu SARS-CoV-2. Și în acest caz, am aplica antidotul pentru virusul gripal fiindcă acesta nu ar interacționa cu tratamentele administrate pentru coronavirus. Noi monitorizăm interacțiunile medicamentoase, astfel încât să fim siguri că nu apar complicații”, încheie dr. Carmen Manciuc.

Adauga un comentariu