Actualitate

Virusul West Nile. Tot ce trebuie să știi despre el

Publicat: 03 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Virusul West Nile. Tot ce trebuie să știi despre el
Infectarea cu virusul West Nile poate provoca meningite și meningoencefalite

Virusul West Nile. Înțepătura de țântar se poate transforma în ceva foarte grav, putând surveni chiar decesul, dacă te infecteaza cu acest virus. Poate infecta oameni, păsări, cai și alte mamifere, însă transmiterea se face doar prin înțepătura de țânțar.

În sezonul cald, una dintre principalele probleme cu care ne confruntăm o reprezintă insectele. Iar dintre acestea, țânțarii ocupă primul loc ca și gravitate. Ne agasează cu bâzâitul și înțepăturile lor, mai mult ne tulbură și somnul în zilele de vară. Trecând peste disconfortul și simpla mâncărime provocată de înțepătura lor, alta este problema.

Cel mai mare motiv de îngrijorare în privința țânțarilor îl reprezintă bolile pe care le pot transmite. Iar statisticile ne arată că peste un milion de oameni mor anual din cauza bolilor transmise de țânțari. Și amintim aici malaria, febra galbenă, febra West Nile, encefalita ori filarioza limfatică. În cele ce urmează ne vom opri asupra virusului West Nile, care provoacă meningite și meningoencefalite. Aceste afecțiuni se soldează de obicei cu decese în rândul pacienților care prezintă comorbidități.

Care sunt primele simptome ale virusului West Nile

În majoritatea cazurilor, la oameni, nu apar simptome în urma infectării cu acest virus. Așadar, aproximativ 8 din 10 persoane infectate nu vor dezvolta niciun fel de simptome. La unii pacienți apare febra, care este însoțită și de alte simptome:
– dureri de cap,
– dureri prin tot corpul,
– dureri articulare,
– vărsături,
– diaree,
– erupție cutanată.
În anumite cazuri, stările de oboseală și de slăbiciune pot dura săptămâni sau chiar luni. Formele ușoare ale infecției cu acest virus pot fi confundate cu gripa.

Totuși, sunt și situații în care pot apărea simptome grave. Una din 150 de persoane infectate cu virusul West Nile dezvoltă o boală severă. Aceasta îi afectează sistemul nervos central, cum ar fi encefalita sau meningita. Dintre simptomele infecției grave amintim:
– febră mare,
– dureri de cap,
– rigiditatea / înțepenirea gâtului,
– dezorientare,
– comă,
– tremur,
– convulsii,
– slăbiciune musculară,
– pierderea vederii,
– amorțeală,
– paralizie.

Dacă cineva s-a infectat cu acest virus, de regulă va prezenta primele simptome în interval de 3-14 zile de la înțepătura de țânțar. Infecția gravă poate dura chiar câteva luni poate cauza leziuni permanente ale creierului.

Diagnosticul și tratamentul pentru virusul West Nile

Diagnosticarea infecției cu acest virus se face printr-o combinație de teste speciale de biologie moleculară. Totodată, acestea sunt asociate cu observarea semnelor și simptomelor. Deoarece nu există un tratament specific pentru infecția cu acest virus, testarea se face doar în cazul pacienților cu simptome grave.

Astfel, confirmarea diagnosticului are la baza teste ADN, denumite Reacția de polimerizare în lanț (PCR). De asemenea, se mai analizează lichidul cefalorahidian din măduva spinării. Aceasta se face prin prelevarea unor mostre obtinute prin puncții spinale. Lichidul este analizat apoi în vederea identificării unor dovezi de infecție. Printre acestea sunt creșterea numărului de celule albe și a cantității de proteine.

În cazul simptomelor grave, pacientul trebuie dus la spital de urgență pentru administrarea unei medicații intravenoase. Tot pentru diagnosticare, în unele cazuri se apelează la imagistica prin rezonanță magnetică. Uneori, o electroencefalograma (EEG) poate fi folosită ca metodă de diagnosticare. De asemenea, și RMN-ul poate să ajute.

West Nile – Ce perioadă de incubație are virusul

Cele mai multe infecții cauzate de virusul West Nile au loc în sezonul cald, când țânțarii sunt activi. Perioada de incubație în cazul infecției cu acest virus variază de la două până la 14 zile. De regulă, potrivit organizațiilor europene din sănătate, perioada de incubație este între 2 și 6 zile. Cu toate acestea, au fost și cazuri în care perioada de incubație a durat până la 21 de zile. Însă în situațiile respective era vorba de persoane cu sistemul imunitar compromis.

Adauga un comentariu