Razboi în Ucraina

Vizita inspectorilor nucleari ai ONU la centrala nucleară din Zaporojie va avea loc joi

Publicat: 31 aug. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Vizita inspectorilor nucleari ai ONU la centrala nucleară din Zaporojie va avea loc joi
ONU va vizita joi centrala nucleară din Zaporojie

Inspectorii nucleari ONU care au pornit în această dimineață de la Kiev spre centrala nucleară Zaporojie din Ucraina ar putea să nu viziteze instalația până joi. Asta după ce Rusia ar fi suferat că inspectorii ONU vor la dispoziție o zi în care să tragă concluziile

Centrala de la Zaporojie a ridicat îngrijorări la nivel internațional pentru că a fost locul a mai multor bombardamente. Rusia a aprobat AIEA pentru o vizită la centrală. Ambele forțe beligerante s-au acuzat spunând că există riscul unui dezastru nuclear superior celui de la Cernobîl. Asta în contextul în care centrala de la Zaporojie este cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Inspectorii ONU vor ajunge joi la centrala nucleară din Zaporojie

Inspectorii ONU vor ajunge, cel mai probabil joi la centrala nucleară din Zaporojie, chiar dacă au plecat de miercuri dimineață din Kiev. În prezent, există o confuzie cu privire la cât de mult va dura inspecția, după ce oficialii ruși instalați în zonă au sugerat că vizită ar putea dura doar o zi. În timp ce oficialii AIEA și ucraineni au sugerat că ar putea dura câteva zile.

Cele mai recente imagini din telefoanele de știri arată că Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) pleacă astăzi din capitala Ucrainei Kiev spre centrala nucleară Zaporojie. Ucraina a acuzat Rusia că a bombardat în mod deliberat coridoarele pentru a face nesigură vizitarea centralei nucleare Zaporojie din sudul țării de către inspectorii AIEA, dar informația nu a putut fi verificată din surse independente.  Un consilier cheie al președintelui Ucrainei Mykhailo Podolyak a declarat că Rusia încearcă să forțeze misiunea de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) prin Crimeea și părți din regiunile Lugansk și Donețk ocupate temporar de forțele Moscovei.

Un alt consilier prezidențial principal, Andriy Yermak, a declarat că Rusia își propune să forțeze echipa ONU să treacă prin Crimeea și părți din regiunile Lugansk și Donețk ocupate temporar de forțele Moscovei.

Controverse legate de bombardamentele de la centrala nucleară din Zaporojie

Situația de la centrala nucleară de la Zaporojie nu este una lipsită de griji. Sunt mari probleme şi controverse legate de bombardamentele de la centrala nucleară. Ucrainienii anunțau că rușii bombardează constant centrala, dar forțele armate de la Moscova au arătat că aceștia au ocupat centrala nucleară și le-ar fi ineficient pentru a bombarda. Așadar, rușii au raportat, într-un comunicat oficial, faptul că ucrainienii au crescut cu 70% bombardamentele făcute de ucrainienii care ţintesc, conform sursei citate, depozitele de deșeuri nucleare.

„Intensitatea bombardamentelor împotriva CNE Zaporojie și Energodar de către militanții ucraineni a crescut cu 70%”, a scris Vladimir Rogov, membru al consiliului principal al Administrația militară-civilă regională Zaporojie pe canalul său Telegram.

În perioada 15-21 august, armata ucraineană a bombardat centrala nucleară Zaporojie și Energodar de 23 de ori, față de 38 de cazuri înregistrate în perioada 22-28 august, a spus Rogov. Așadar, vom vedea care sunt concluziile inspectorilor nucleari ONU după vizita de la centrala nucleară din Zaporojie. Desigur, ideal ar fi ca ambele părți să înţeleagă că niciun scenariu care presupune un bombardament la centrală nu este benefic pentru siguranța mondială.

 

 

 

 

 

Adauga un comentariu