Coronavirus

Vladimir Putin a decis ca toți cetățenii vaccinați să primească certificate de călătorie

Publicat: 04 ian. 2021
Vladimir Putin cu mâinile ridicate
Vladimir Putin

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a ordonat guvernului de la Moscova să analizeze posibilitatea emiterii unor certificate pentru acele persoane care au fost inoculate cu vaccinurile ruseşti dezvoltate împotriva maladiei COVID-19 şi care doresc să călătorească în străinătate, se afirmă într-un document publicat luni de Kremlin, informează Reuters.

Potrivit aceluiaşi document, guvernul rus a primit şi sarcina de a se asigura că astfel de certificate vor fi recunoscute pe plan internaţional, scrie agerpres.ro.

Rusia, care ocupă locul al patrulea în topul ţărilor cu cele mai multe cazuri de COVID-19 din lume, are speranţe mari legate de mai multe vaccinuri produse pe plan intern. Rusia a început luna trecută o campanie de vaccinare în masă împotriva acestei boli.

Peste 800.000 de persoane au fost deja inoculate în Rusia şi peste 1,5 milioane de doze de vaccin au fost expediate în teritoriu, a anunţat sâmbătă ministrul rus al Sănătăţii, Mihail Muraşko.

De la 1 ianuarie, persoanele inoculate în Rusia vor primi un certificat electronic de vaccinare, a anunţat agenţia de presă TASS, care l-a citat pe ministrul Muraşko. Ministerul Sănătăţii de la Moscova a înfiinţat o bază de date cu rezidenţii ruşi care se vaccinează împotriva maladiei COVID-19, a raportat TASS.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu recomandă ţărilor lumii să emită „paşapoarte de imunitate” pentru persoanele care s-au vindecat de COVID-19, dar analizează posibilitatea implementării unor certificate electronice de vaccinare şi lucrează în prezent la un studiu-pilot pe această temă în Estonia.

Luni dimineaţă, Rusia a raportat alte 23.351 de cazuri de infectare cu noul coronavrius în ultimele 24 de ore, inclusiv 3.591 la Moscova, iar bilanţul total al infectărilor cu SARS-CoV-2 a ajuns în această ţară la 3.260.138 de cazuri.

Autorităţile ruse au confirmat luni şi alte 482 de decese, în timp ce bilanţul total al victimelor a urcat la 58.988.

Vaccinul rusesc nu va fi folosit în Ungaria. „Rusia are o capacitate de producţie inadecvată”

Rusia nu deţine suficiente capacităţi de producţie a vaccinului, a declarat şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, transmite Reuters, citat de Agerpres. Ungaria a participat la eforturile de testare ale Rusiei şi a primit mici cantităţi din vaccinul rusesc Sputnik-V, ceea ce a stârnit în rândul colegilor ei europeni îngrijorarea că ar putea ocoli mecanismul de aprobare al Uniunii Europene, notează Reuters.

„Rusia are o capacitate de producţie inadecvată”, a spus Gergely Gulyas pe canalul de televiziune ATV.

El a adăugat că Ungaria s-a bucurat să ia parte la testele din Rusia, dar că achiziţia de vaccinuri la scară largă va avea loc „în cadrul procedurii UE sau din China”.

Aceste remarci sunt primul semnal clar că vaccinurile ruseşti nu vor fi folosite pentru vaccinarea în masă din Ungaria, menţionează Reuters, amintind şi că Viktor Orban a fost criticat de-a lungul mandatului său în fruntea executivului pentru construirea de relaţii cu liderul rus Vladimir Putin, inclusiv prin proiecte comune de anvergură, cum este cel al unei noi centrale nucleare.

Adauga un comentariu