Actualitate

Vladimir Putin a rămas fără un oficial rus de rang înalt! Anatoli Chubais a demisionat

Publicat: 24 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Vladimir Putin a rămas fără un oficial rus de rang înalt Anatoli Chubais a demisionat
Vladimir Putin a rămas fără Anatoli Chubaisa, un înalt oficial rus

Trimisul rus pentru climă, Anatoli Chubais, a demisionat și a părăsit țara, invocând opoziția sa față de războiul președintelui Vladimir Putin din Ucraina, potrivit două persoane familiarizate cu situația, devenind oficialul de cel mai înalt nivel care s-a rupt de Kremlin din cauza invaziei.

De la începutul războiului din Rusia, mai mulţi oficiali au adoptat măsuri contrare lui Vladimir Putin, printre ei s-a regăsit și un general. Unii dintre aceștia au dispărut misteritor. Oricum, Rusia a impus reglementări la sânge despre războiul din Ucraina.

Vladimir Putin a rămas fără un oficial de rang înalt, după ce Anatoli Chubaisa a demisionat

Anatoli Chubais, în vârstă de 66 de ani, este unul dintre puținii reformatori economici din anii 1990 care a rămas în guvernul lui Putin și a menținut legături strânse cu oficialii occidentali. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Cunoscut că arhitectul privatizărilor Rusiei din anii 1990, Chubais i-a oferit lui Putin primul loc de muncă la Kremlin la mijlocul anilor 1990 și a salutat inițial ascensiunea sa la putere la sfârșitul acelui deceniu. Sub Putin, Chubais a ocupat slujbe de top la marile companii de stat, până când președintele l-a numit reprezentant pentru dezvoltare durabilă anul trecut.

Chubais și-a anunțat demisia într-o scrisoare către colegi și prieteni marți, potrivit celor care au văzut-o. Săptămâna trecută, el a făcut aluzie la o perspectivă întunecată, spunând într-o postare pe Facebook cu ocazia comemorări morții lui Yegor Gaidar că colegul reformator economic „a înțeles riscurile strategice mai bine decât mine și m-am înșelat”, scrie financiar times.

În cartea sa din 2006, „Moartea Imperiului”, Gaidar a avertizat despre tentațiile nostalgiei imperiale pentru Uniunea Sovietică pe care le-a văzut în creștere sub Putin. „Nu este greu să convingi societatea că un stat care s-a prăbușit atât de brusc poate fi reconstruit la fel de repede”, a scris el. „Este o iluzie, una periculoasă.”

Rusia nu consideră că a invadat Ucraina

Poziționarea lui Anatoli Chubaisa este foarte puțin întâlnită în Rusia, țară care nu consideră că a invadat Ucraina. Presa de stat rusă afirmă faptul că în Ucraina are loc o operațiune militară specială. În acest context cei care au protestat împotriva războiului au fost aspru sancţionaţi. Vă aducem aminte de jurnalista care a afișat în direct la un post de televiziun o pancartă pe care scria ”Stop războiului”.

Femeia a fost arestată imediat şi este în prezent anchetată pentru răspândirea de știri false. În altă ordine de idei, nu a fost singura poziționare împotriva lui Vladimir Putin. Președintele „Adunării ofițerilor ruși” general-colonelul Ivashov Leonid Grigorievich a scris un apel către președinte și cetățenii Federației Ruse, intitulat „Ajunul războiului”. S-a întâmplat pe data de 7 februarie la câteva săptămâni înainte de începutul războiului.

Faptul că Vladimir Putin a rămas fără un ofical rus de rang înalt poate fi văzut ca un semn că unii ruși nu îl mai ascultă pe președintele Federației Ruse. De altfel s-a vorbit şi despre faptul că oligarhii ruși ar plănui să îl înlăture de la putere pe președinte.

Adauga un comentariu