Actualitate

Vladimir Putin ar putea declara război Ucrainei pe 9 mai

Publicat: 09 mai 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Vladimir Putin ar putea declara război Ucrainei pe 9 mai
Vladimir Putin ar putea declara război în Ucraina pe 9 mai, potrivit analiștilor militari

9 mai este o zi importantă pentru Vladimir Putin care ar putea să declare război Ucrainei. În Rusia, ziua de 9 mai înseamnă drept Ziua Victoriei împotriva Germaniei naziste. În acest context, la Moscova este de așteptat organizarea unei parade militare, ca în fiecare an.

La începutul războiului, oficialii occidentali declarau că Vladimir Putin ar putea declara război oficial în Ucraina. Alţi specialişti credeau că pe 9 mai operațiunea ar putea lua sfârșit.

Vladimir Putin ar putea declara război Ucrainei pe 9 mai

Vladimir Putin ar putea declara în mod oficial război Ucrainei pe 9 mai, avertizau o parte dintre specialiști. Alţii spuneau că data de 9 mai ar însemna încetarea conflictului. După mai bine de două luni, războiul merge departe de cum a preconizat Rusia inițial. 9 mai i-ar putea oferi lui Putin ocazia de a declara o „victorie” simbolică asupra Ucrainei – o mare demonstrație de extaz patriotic menită să-și susțină publicul manipulat și obosit de sancțiuni. Data marchează ziua în care Germania nazistă s-a predat forțelor sovietice (a doua zi după capitularea în fața aliaților occidentali, motiv pentru care Marea Britanie, SUA și aliații lor comemorează victoria pe 8 mai).

Moscova a colaborat inițial cu Berlinul nazist pentru a împărți Europa de Est între cele două regimuri totalitare. Dar după ce parteneriatul s-a încheiat cu invazia germană a URSS în 1941, contribuția umană sovietică la înfrângerea Germaniei – susținută de transporturi enorme de ajutor alimentar și echipament militar din Marea Britanie, SUA și Canada – a fost critică.

URSS a pierdut zeci de milioane de soldați și civili în cursul celui de-al Doilea Război Mondial – mulți dintre aceștia în republicile sovietice de atunci, Ucraina și Belarus. Flori proaspete sunt încă așezate pe mormântul lui Stalin din Piața Roșie – unde are loc parada victoriei din 9 mai.

Pe parcursul întregului său regim, liderul sovietic Iosif Stalin a ucis mai mulți oameni atât în ​​propria sa țară, cât și în teritoriile ocupate decât Adolf Hitler. Dar în zilele noastre este o crimă în Rusia să-ți amintești această istorie sau să compari atrocitățile comise de Uniunea Sovietică cu cele ale Germaniei naziste.

Cât de important este 9 mai pentru Putin?

Vladimir Putin este un ultranaționalist care nu crede că ambițiile teritoriale și politice ale Rusiei ar trebui să se termine la granițele sale recunoscute internațional. Țările care formau Uniunea Sovietică, altele decât Rusia, nu sunt considerate suverane de către Rusia – de fapt de majoritatea rușilor și mai ales de Putin.

Dar fără instrumente prietenoase pentru a atrage alte țări disponibile, pentru a păstra sau recâștiga un imperiu, Rusia are nevoie de o armată puternică. Ziua de 9 mai este concepută pentru a se arăta în fața mulțimii de acasă, pentru a intimida opoziția și pentru a-i face pe plac dictatorului vremii (de-a lungul anilor, toți secretarii generali ai Partidului Comunist au stat în mod similar pe mausoleul lui Lenin din Piața Roșie, recunoscând puterea militară a Rusiei cu satisfacție în timp ce trecea cu mașina și zbura deasupra).

În Rusia pe 9 mai este sărbătoare, iar armata defilează pe străzile din Moscova

Ucraina este profund personală pentru Putin (dar, din fericire, pentru viitorul Ucrainei, chiar mai personală pentru ucraineni). Dacă analiștii occidentali au dreptate că Putin a cerut victoria până la Ziua Victoriei, aceasta înseamnă că comandanții militari ai Rusiei trebuie să obțină ceva – orice – după înfrângerile umilitoare din primele două luni ale acestui război.

Încercarea de a lua Kievul a fost respinsă, crucișătorul emblematic al flotei ruse a fost scufundat de către o țară efectiv fără flotă și au pierdut cel puțin 15.000 de soldați – mult mai mulți decât în ​​toate campaniile anterioare post-sovietice (Cecenia, Georgia, Siria). , Ucraina 2014) combinate.

Analistul român H.D. Hartmann a transmis la BZI LIVE faptul că ideea de a declara război oficial în Ucraina a fost pe agenda propagandiștilor din Rusia, iar o eventuală decizie în acest sens ar însemna mobilizarea a milioane de soldați ruși:

„Propagandiştii au transmis că Putin va declara război oficial şi atunci va fi obligat să facă mobilizare generală: 2 milioane de soldaţi în Ucraina, acolo unde sunt ei. Cu aceste 2 milioane vrea să ocupe toată Ucraina. Nu au cum să ocupe pentru că este o țară imensă. Reamintim faptul că pe 9 mai datorită deciziei lui Stalin, tot URSS sărbătorea înfrângerea nazismului. Puţin a împrumutat ideea şi a menţionat că războiul va fi oficial pe 9 mai. (…) explica H.D. Harmann.

Așadar, vom vedea dacă Vladimir Putin va declara război Ucrainei pe 9 mai și care vor fi repercursiunile acestei decizii.

 

Adauga un comentariu