Razboi în Ucraina

Vladimir Putin ar putea declara oficial război țării vecine Ucraina pe 9 mai. Ce se întâmplă din acel moment

Publicat: 03 mai 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Vladimir Putin ar putea declara oficial război țării vecine Ucraina pe 9 mai. Ce se întâmplă din acel moment
Analiștii politici și militari consideră că Vladimir Putin ar putea declara război Ucrainei pe 9 mai

Mai multe voci avizate susțin că Vladimir Putin va declara oficial război țării vecine Ucraina pe 9 mai, cunoscută drept „Ziua Victoriei” în Rusia. Pentru o perioadă s-a crezut că la această dată ar urma să se încheie invazia, pe care oficialii ruși au denumit-o operaţiune militară specială. În urma declarării războiului, Rusia ar putea mobiliza rezerviştii şi va putea recurge la noi recrutări.

Oficialii americani şi occidentali sunt de părere că este probabil ca preşedintele Vladimir Putin să declare oficial război Ucrainei peste câteva zile. Acest lucru ar permite mobilizarea rezerviştilor şi noi recrutări, în vreme ce armata rusă încearcă să cucerească estul şi sudul Ucrainei, transmite Le Figaro. 9 mai, cunoscută drept „Ziua Victoriei” în Rusia, comemorează înfrângerea naziştilor de către ruşi în 1945.

Vladimir Putin va declara oficial război în Ucraina?

Oficialii occidentali au crezut pentru o perioadă că Putin ar încerca să valorifice semnificaţia simbolică a zilei pentru a anunţa sfârşitul „operaţiunii militare speciale” în Ucraina şi succesul „denazificării” în acea ţară. Cu toate acestea, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a negat oficial în repetate rânduri.

„Cred că va încerca să iasă din «operaţiunea sa specială». El a lansat scenariul, pregătind scena pentru a putea spune: «Uite, acum este un război împotriva naziştilor şi ceea ce am nevoie este de mai mulţi oameni. Am nevoie de mai multă carne de tun rusească»”, a afirmat secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace.

Acest lucru vine în contextul în care fostul șef al NATO, Richard Sherriff, a avertizat că Occidentul trebuie să se „pregătească” pentru un război cu Rusia în Ucraina în „cel mai rău caz”. Declararea războiului de către liderul de la Kremlin ar avea scopul de a potoli „indignarea” resimțită de armata rusă în urma eșecurilor asaltului asupra Kievului.

Ideea declarării războiului de către ruși, vehiculată și de americani

Totodată, și purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat că există motive întemeiate să credem că ruşii vor face tot ce pot pentru a folosi 9 mai în scopuri propagandistice. În plus, Ned Price a adăugat că este la curent cu speculaţiile că Rusia ar putea declara oficial război pe 9 mai.

„Ar fi o mare ironie dacă Moscova ar profita de ocazia Zilei Victoriei pentru a declara război, ceea ce în sine le-ar permite să mărească recruţii într-un mod pe care nu sunt în stare să o facă acum, într-un mod care să dezvăluie lumii că efortul lor de război eşuează, că se frământă în campania şi obiectivele lor militare”, a spus Price.

În altă ordine de idei, rămâne de văzut dacă Vladimir Putin va declara oficial război în Ucraina. Cu toate acestea, mai sunt vehiculate și alte scenarii, cum ar fi anexarea teritoriilor separatiste Lugansk şi Doneţk, ori un impuls major spre Odessa, în sud, respectiv declararea controlului deplin al oraşului-port Mariupol.

Comentarii
  • kakat sa ne kakam pe rusi maimute preistorice, razboi razboi piula putin putin ca nu- i mai satura dracu de furat teritorii de jafuri furturi din toate tarile criminali nazisti condusi de un psihopat

Adauga un comentariu