Actualitate

Vladimir Putin trece la ameninţări în legătură cu implicare României în treburile interne ale Republicii Moldova

Publicat: 11 nov. 2020
Vladimir Putin și Igor Dodon stând de vorbă
Vladimir Putin și Igor Dodon. Liderul Rusiei consideră implicarea României in Rep Moldova ca fiind o amenințare

Vladimir Putin trimite o undă de şoc în România după ce a trecut la ameninţări venite din exterior către mai multe ţări apropriate oficialilor din Moscova.

Deşi nu a nominalizat direct, Vladimir Putin a transmis subtil faptul că ţările nu ar trebui să se implice în treburile interne ale Republicii Moldova.

Vladimir Putin a făcut declaraţiile într-o videoconferinţa a Consiliului şefilor de stat

În cadrul unei videoconferinţe din cadrul Consiliului şefilor de stat ai Organizaţiei de Cooperare din Shanghai Putin, Vladimir puţin a făcut o serie de declaraţii care se pot traduce ca o ameninţare la adresa României. Liderul suprem al Rusiei considera că există o provocare mare la adresa securităţii comune a statelor din Organizația de Cooperare din Shanghai mai ales pe ideea că sunt încercări tot mai multe de a interveni în treburile interne ale Belarusului, Kârgâzstanului și Moldovei.

„Vorbim despre o încălcare gravă a suveranității, o dorință de a diviza societatea, de a schimba vectorul dezvoltării statului, de a rupe legăturile politice, economice și umanitare vechi de secole și deja stabilite.

Belarusul, care este un observator în cadrul Organizației de Cooperare din Shanghai, a fost, de asemenea, sub o astfel de lovitură. în țara alegerilor prezidențiale, prietenii noștri din Belarus se confruntă cu presiuni fără precedent, rezistând sancțiunilor și provocărilor, războiul de informații și propagandă declanșat împotriva lor „, a declarat Vladimir Putin. „Considerăm că este inacceptabil ca cineva din exterior să impună anumite decizii poporului din Belarus sau Moldova „, a subliniat președintele Federației Ruse.

România este un partener important pentru Republica Moldova

În altă ordine de idei, România este un partener important pentru Republica Moldova. De exemplu, încă de la începutul pandemiei, România a trimis în Republica Moldova mai multe ajutoare printre care număram materiale sanitare, dar şi medici SMURD.

MAE a afirmat recent că România îşi doreşte un parcurs european pentru Republica Moldova. Mai mult decât atât, sprijinul acordat de țara noastră, inclusiv cel financiar, , va fi pe mai departe strict condiţionat de continuarea reformelor esenţiale pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova şi avansarea parcursului său european

Cel mai probabil, Vladimir Putin a avut această reacţie după ce, în Republica Moldova, la alegerile prezidenţiale din primul tur a câștigat proeuropeana Maia Sandu care s-a clasat pe primul loc, în detrimentul liderului prorus, Igor Dodon.

Ce state membre sunt în Organizația pentru Cooperare de la Shanghai

Organizația pentru Cooperare de la Shanghai este o organizație din care fac parte Rusia, China și patru foste republici sovietice din Asia Centrală: Kazahstan, Tadjikistan, Uzbekistan și Kârgâzstan. Obiectivul acestei structuri este amplificarea cooperării diplomatice, militare și economice dintre statele membre. A fost fondată în anul 2001, cu scopul declarat pentru a lupta împotriva terorismului și a separatismului dar este deseori considerată a fi de fapt un mijloc de a contracara influența americană în Asia Centrală, regiune strategică bogată în hidrocarburi

Din organizație mai fac parte și Mongolia, Iran, India și Pakistan, care au stătut de observatori

Comentarii
  • Chiar trebuie să transmiteți orice fâs din Rusia ca fiind o „undă de șoc” în România? Sau poate în spatele unor astfel de știri sunt alte interese. Oare presa lor reacționează la fel la amenințările externe? Eu v-aș închide pentru astfel de intimidări.

Adauga un comentariu