Local

Voi stiti ce beti? Cantitate uriasa de apa, retrasa de pe rafturile supermarketurilor din Iasi – UPDATE

Publicat: 22 iun. 2014

@ Clientii au fost pacaliti in ultimul hal @ Acestia habar nu aveau ce cumpara din magazine @ Nereguli grave au iesit la iveala dupa un control al Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor @ Comisarii au aplicat amenzi usturatoare supermarketurilor din Iasi

In ultima perioada, tot mai multe probleme apar la produsele comercializate in supermarketuri. Majoritatea dintre reprezentantii acestor lanturi de magazine incearca sa pacaleasca clientii si vand produse cu probleme. In ultima luna, controalele efectuate de catre comisarii din cadrul Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor (CJPC) Iasi, in baza unei tematici dispuse de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), au scos la iveala grave nereguli la apa minerala vanduta in supermarketurile din Iasi. Acestia au aplicat sanctiuni pentru etichetare mincinoasa care induce in eroare consumatorii.

Aceeasi apa, ambalata si vanduta diferit

Comisarii au verificat zeci de operatori economici si au ajuns la concluzia ca mai mult de jumatate dintre acestia nu au respectat legislatia privind protectia consumatorilor. Pentru neregulile constatate, au aplicat amenzi in valoare de 11.500 de lei. Unul dintre magazinele controlate si amendate este Profi. Comisarii au constatat ca o firma din Bucuresti ambala aceeasi apa minerala sub 3 denumiri diferite pe care o vindea in magazinele Profi din toata tara. Apele erau comercializate sub denumirea Miraqua, Apa Carbogazoasa Proxi si Calypso, la preturi diferite, dar care proveneau din aceeasi sursa de apa. Pentru acest lucru, comisarii au sanctionat reprezentantii magazinului si au retras de la comercializare apa gasita cu probleme. O alta apa cu deficiente gasita intr-un alt magazin din Iasi a fost Azuga. Pe eticheta clientii puteau citi calitati iesite din comun ale apei. In urma controalelor, a fost retrasa de la comercializare o cantitate totala de 28.000 de litri. 

Citeste si: Nereguli grave in magazinele Lidl. Produsele au fost retrase de pe rafturi

„In baza tematicii dispuse de ANPC, de verificare a respectarii prevederilor legale privind modul de comercializare, etichetare, prezentare si publicitate a apelor minerale naturale, in judetul Iasi au fost verificati 32 de operatori economici, respectiv o cantitate de 75.600 litri. Abateri de la prevederile legale din domeniul protectiei consumatorilor s-au constatat la 17 operatori economici dintre cei verificati. Au fost aplicate 5 avertismente si 12 amenzi in valoare totala de 11.500 de lei. Abaterile privesc in principal modul de informare a consumatorilor asupra elementelor de identificare si caracterizare ale produselor comercializate, lipsa traducerii in limba romana a unor informatii de pe etichete, expunerea la vanzare a produselor fara a fi indicat pretul de vanzare si pretul pe unitatea de masura, nedetinerea sau neprezentarea registrului unic de control. Pana la remedierea deficientelor de etichetare au fost oprite de la comercializare aproximativ 28.000 litri”, a declarat Marian Grigoras, comisar sef in cadrul Comisariatului Regional pentru Protectia Consumatorilor, Regiunea Nord-Est.

Reprezentantii Profi nu au oferit niciun punct de vedere pana la inchiderea editiei. „Va rog sa transmiteti intrebarile dumneavoastra prin email si va vom raspunde cat mai repede posibil. Daca nu reusim astazi, speram sa va oferim un raspuns cat mai repede”, a spus Gabriel Paslaru, reprezentantul departamentului de Relatii Publice.

Au mai fost probleme

La nivel national, comisarii din cadrul ANPC au verificat o apa minerala „minune” care anunta pe eticheta ca „este de sapte ori mai buna” decat restul produselor similare. Producatorul sustinea pe eticheta ca apa respectiva „hidrateaza mult mai bine, creste imunitatea, este un puternic antioxidant, scade colesterolul, reduce procesul de îmbatrânire, este recomandata în curele de slabire si este ideala pentru gatit”, fara ca în spatele vreuneia dintre aceste calitati sa existe si un buletin de analiza care sa dovedeasca acest lucru.

Tot in acest an, in magazinul Lidl au fost constatate deficiente de etichetare. In luna mai, o cantitate impresionanta de apa minerala a fost retrasa de la comercializare din magazinele Lidl din Iasi si din tara. Probleme au fost gasite de catre comisarii din cadrul CJPC la apa minerala Saguaro, in sticle de 2 litri. Acestia au constatat ca apa minerala comercializata de Lidl provenea dintr-un izvor neomologat. Apa minerala provenea din surse care nu figurau in lista apelor minerale recunoscute in Romania de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale sau de autoritatea competenta dintr-un stat UE.

UPDATE 14:22 – Reprezentantii Profi Iasi au trimis, pe adresa redactiei Buna Ziua Iasi, la ora 11:09, in cursul zilei de astazi, un mesaj in care este prezentat punctul oficial de vedere referitor la articolul aparut in urma cu doua zile in cotidian, cu titlul „Voi stiti ce beti? Cantitate uriasa de apa, retrasa de pe rafturile supermarketurilor din Iasi”.
„Avand in vedere ca eticheta produsului respectiv era necorespunzatoare, apa fost imediat retrasa din magazine pana cand producatorul remediaza situatia. Din perspectiva noastra, toti pasii legali au fost facuti pentru a pune in vanzare un produs de calitate, certificat, astfel incat clientii magazinelor PROFI sa fie cat mai bine serviti”, se arata in mesaj.Adauga un comentariu