Duminică, președintele Volodimir Zelenski i-a vizitat pe militarii răniți, din spitale, și le-a mulțumit pentru curajul și sacrificiul de care au dat dovadă. Totodată, președintele Ucrainei le-a oferit acestora peste 100 de distincții, 17 dintre acestea fiind acordate, din păcate, post-mortem. Nu în ultimul rând, Zelenski a atras atenția și cu privire la formarea aşa-ziselor republici separatiste în sudul ţării.
Au trecut două săptămâni și jumătate de când Rusia a invadat Ucraina, sub pretextul denazificării acestui stat și al pacificării zonelor cu populație prorusă. În fapt, nu a fost nici vorbă de o acțiune a forțelor de pace, ci avem de-a face cu un război în toată regula. Iar în urma luptelor grele care s-au dat mii de soldați și civili au murit sau au fost răniți. Totodată, cel puțin două milioane de ucraineni au luat calea pribegiei, fugind din calea războiului. Cu toate acestea, președintele Ucrainei a rămas pe baricade și încearcă să-și motiveze cât mai bine armata și civilii rămași pentru a ține piept invaziei ruse.
Volodimir Zelenski, în vizită la militarii răniţi
Preşedintele Volodimir Zelenski i-a vizitat, duminică, pe militarii răniţi în războiul declanşat de Rusia, pentru a le creşte moralul. Zelenski le-a oferit medalii soldaţilor pentru curajul de care au dat dovadă pe front.
„Băieţi, să vă faceţi bine cât mai repede. Cred că cel mai frumos cadou pentru dăruirea voastră va fi victoria”, a declarat preşedintele Ucrainei.
Președintele Zelenski a decorat 106 ofiţeri ai Forţelor armate cu titlul „eroii Ucrainei”. Pentru 17 dintre ei, titlul a fost oferit post-mortem din păcate. Printre militarii decoraţi s-a numărat și locotenentul Huţul Volodimir Olesksandrovici care a distrus 25 unităţi ale armatei ruse şi aproape 300 de invadatori în regiunea Herson.
Ce spune Zelenski despre pericolul din sudul țării
În discursul susţinut duminică, preşedintele Volodimir Zelenski a avertizat și cu privire la formarea aşa-ziselor republici separatiste în sudul ţării. Zelenski a afirmat că ruşii au recurs la şantaj şi mită pentru a forţa autorităţile locale să formeze o republică separatistă în sudul ţării, precum cele din Doneţk şi Lugansk, a căror independenţă a fost recunoscută de Vladimir Putin la începutul războiului.
Protejarea celor două regiuni, unde luptele dintre separatiştii pro-ruşi şi forţele ucrainene au început din 2014, a fost folosită drept pretext de către Rusia pentru începerea invaziei. Herson, un important oraş-port la Marea Neagră cu 290.000 de locuitori, a fost primul oraş care a căzut la începutul lunii.
„Ucraina va rezista acestui test. Avem nevoie de timp și de putere pentru a învinge mașinăria de război care a venit pe pământul nostru”, a mai spus Zelenski în discursul său.
Președintele Ucrainei, ținta numărul 1 a rușilor
Odată cu începerea războiului, Volodimir Zelenski a devenit ținta numărul 1 în conflictul care se desfășoară în Ucraina. Vladimir Putin se pare că nu renunță așa ușor și nu numai că își dorește cucerirea Ucrainei, dar își dorește și eliminarea rivalului său.
Președintele Volodimir Zelenski mai spune că rușii nu au puterea să cucerească Ucraina. Liderul de la Kiev a postat în cursul nopții un nou mesaj video în care s-a arătat încrezător că șansele Rusiei de a invada cu succes țara sa sunt mici. Zelenski a făcut din nou apel către aliații occidentali, pe care îi îndeamnă să ajute mai mult Ucraina.