Un nou studiu apărut pe piață aduce noi detalii despre necesitatea unei noi generaţii de vaccinuri care să lupte împotriva COVID-19. Studiul explică faptul că, din cauza mutaţiilor suferite de virus în cel mult un an vom avea nevoie de alte vaccinuri.
Studiul a fost făcut în rândul a 77 de epidemiologi, virusologi dar şi specialişti infecţioase dintr-un total de 28 de tari.
O majoritate covârşitoare de specialişti au spus că în cel mult 9 luni ne trebuie o nouă serie de vaccinuri
Studiul nu este unul care să aducă un calm în rândul populaţiei şi precizează că un număr mare de specialiştii care au participat la întocmirea acestuia au avansat 9 luni ca un termen limită până când nouă serie de vaccinuri ar trebui să fie funcţională.
Cauza ineficientei vaccinurilor va fi cauzată de faptul că mutaţiile suferite de COVID-19 vor anula beneficiile actuale ale vaccinurilor aflate pe piaţă. Mutaţiile care vor apărea ar putea fi mai contagioase şi mai periculoase pentru organism. Totuşi, o altă cauză apariţiei a mutaţiilor virusului ar fi şi acoperirea slabă a vaccinării populaţiei care poate face probabilă propagarea la scală largă.
Virgil Musta, șeful Secţiei Boli Infecţioase din Spitalul Victor Babeș consideră că studiul este unul teoretic
Studiul este cel mult teoretic, în viziunea medicului Virgil Musta care spună că nu va fi nicio problemă în adaptarea vaccinurilor la noile tulpini
„Studiul este mai mult teoretic, în care se spune că dacă nu vaccinăm rapid și într-un procent foarte mare, există riscul să apară mutații care să nu mai fie sensibile la virus și care astfel să necesite noi vaccinuri”, a spus el. Musta adaugă însă că noile vaccinuri vor fi mult mai ușor de pus pe piață.
„De fapt, se adaugă un element suplimentar la vaccinul deja existent”, a adăugat el.
El spune că acest lucru ar putea fi făcut într-o lună sau două.
„De aceea este important să ținem sub control pandemia, pentru că în momentul când circulă foarte puțin virus, nici aceste mutații nu se produc. Ele au loc în momentul multiplicării, lucru care se întâmplă în organismul uman”, a adăugat el.
Câte vaccinuri sunt disponibile pe teritoriul Uniunii Europene
In aceste momente, pe teritoriul Uniunii Europene se află in uz 3 vaccinuri, urmând ca un al patrulea să fie distribuit din aprilie. Vorbim despre vaccinurile Moderna, Pfizer și AstraZeneca. Între timp, Comisia Europeană a Medicamentului a dat undă verde vaccinului Johnson & Johnson pentru a fi distribuit în Uniunea Europeană.
De altfel, johnson & johnson este un vaccin atipic comparativ cu celelalte. Acesta poate fi ținut la temperaturi normale, se aplică doar într-o singură doză dar și alte aspecte.
UE din 27 de națiuni a semnat o comandă fermă pentru 200 de milioane de doze de J&J și o opțiune pentru 200 de milioane mai mult. Pe lângă faptul că este primul care necesită doar o singură injecție decât două, vaccinul Johnson & Johnson este mai ușor de depozitat.