Se dau vouchere pentru românii care locuiesc la casă! În aproximativ 15.000 de gospodării vulnerabile vor fi instalate panouri solare și lucrări de reabilitare termică printr-un program de eficiență energetică lansat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Iată ce condiții trebuie îndeplinite pentru a primi banii.
Se dau vouchere pentru românii care locuiesc la casă!
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat finalizarea evaluării proiectelor depuse pentru finanțarea gospodăriilor din zone vulnerabile. Cu un buget total de 300 de milioane de euro, programul prevede vouchere de până la 20.200 de euro pentru fiecare familie care se încadrează în acest program de stat. Concret, fiecare gospodărie eligibilă va beneficia, prin intermediul firmelor contractate, de un voucher în valoare maximă de 20.200 de euro care acoperă investiții pentru reabilitarea locuinței, cât și cheltuieli pentru instalarea de panouri fotovoltaice. Ministerul face apel la implicarea autorităților locale și a comunităților pentru a facilita accesul și buna desfășurare a lucrărilor.
,,Au fost admise la finanțare 28 de proiecte depuse de operatorii economici, în valoare de aproximativ 300 milioane euro, prin care va fi asigurată creșterea eficienței energetice pentru 14.800 de gospodării. Fiecare familie va beneficia, prin intermediul firmelor specializate, de un voucher de până la 20.200 de euro. Acesta acoperă două intervenții esențiale:
- lucrări de reabilitare a locuinței, pentru a menține căldura iarna și răcoarea vara (izolație, tâmplărie, acoperiș etc.)
- instalarea de panouri fotovoltaice, astfel încât gospodăria să-și producă o parte din energia electrică de care are nevoie
Pentru beneficiari, acest program înseamnă facturi mai mici, locuințe mai sigure, condiții decente de trai și un pas real către independență energetică.”, a declarat Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene din România.
Noi ajutoare și pentru românii de la bloc
Românii care locuiesc la bloc ar putea ajunge să producă și să consume propria energie, plătind facturi mai mici, dacă își instalează panouri fotovoltaice pe terasa clădirii. Asociația Prosumatorilor propune o lege prin care energia regenerabilă să fie folosită nu doar pentru spațiile comune de la bloc, ci și pentru consumul din apartamente. Printr-un nou proiect legislativ, proprietarii de apartamente se pot asocia, pot obține finanțare în anumite condiții și pot monta panouri fotovoltaice pe acoperiș. Energia produsă lunar ar fi trimisă furnizorului, care apoi o va distribui fiecărui locatar în funcție de suprafața deținută.
„Proprietarii de locuințe se pot asocia, pot primi fonduri în anumite cazuri și pot să își monteze o instalație fotovoltaică pe acoperiș. Acea instalație fotovoltaică pe acoperiș va trimite energie furnizorului în fiecare lună. Furnizorul, la sfârșitul lunii, va împărți procentual fiecărui membru al prosumatorului de condominiu în funcție de suprafață.”, a explicat preşedintele Asociaţiei Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie.
Locatarii care vor să devină prosumatori într-un bloc trebuie să aibă același furnizor de energie deoarece acesta este cel care preia energia produsă pe acoperiș. Locatarii vor fi compensați pentru energia produsă doar la sfârșitul lunii, la fel ca prosumatorii obișnuiți, și doar pentru energia activă. Asociația Prosumatorilor susține locatarii de la bloc să instaleze panouri fotovoltaice pe terasa clădirii. Principalele beneficii sunt facturi mai mici la energie și folosirea inteligentă a acoperișurilor printr-un sistem simplu și rapid. Vestea bună este că locatarii pot să își monteze panouri solare pe bloc, dar trebuie să respecte câțiva pași legislativi și să obțină un aviz de la primărie, dar și de la Asociația de Proprietari.
Recent, a fost anunțată finalizarea evaluării proiectelor depuse pentru finanțarea gospodăriilor din zone vulnerabile, iar proprietarii vor beneficia de vouchere care vor acoperi lucrări de reabilitare a locuinței și de instalare a panourilor fotovoltaice.