Actualitate

Yair Lapid, noul premier al Israelului. Bunicul său s-a născut în România

Publicat: 01 iul. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Yair Lapid noul premier al Israelului. Bunicul său s-a născut în România
Yair Lapid este premierul Israelului care are origini românești

Yair Lapid a devenit noul premier al Israelului, preluând de la premierul Naftali Bennett după doar un an. Lapid, șeful unui partid de centru, va conduce țara în direcția alegerilor de la 1 noiembrie. Acesta are origini romaneşti fiind nepotul lui David Ghiladi, evreu născut în Cehu Silvaniei în 1908.

Yair Lapid a fost ministru de Externe și a venit în vizită în România, în martie 2022 când a discutat cu oficialitățile despre problema migranților din Ucraina. Acesta este membru al coaliției care s-a destrămat recent în Israel și în pofida eforturilor depuse, nu a mai putut face o majoritate.

Yair Lapid, noul premier al Israelului

Numirea lui Yair Lapid pe funcția de premier al Israelului vine în contextul în care săptămâna trecută coaliția istorică s-a prăbușit la 1 an de la creare. Alegerile viitoare vor fi al cincilea din Israel în mai puțin de patru ani. Lapid se confruntă cu o provocare grea din partea fostului premier Benjamin Netanyahu, care a promis că va reveni la putere. Deși noul prim-ministru a declarat anterior că se angajează la o soluție în două state pentru conflictul cu palestinienii, este puțin probabil să înceapă noi inițiative îndrăznețe în calitate de lider interimar.

Naftali Bennett i-a predat joi domnului Lapid, în conformitate cu un acord existent de rotație a premierului. Dl Bennett va ocupa postul de prim-ministru supleant până la alegerile din noiembrie, la care a declarat că nu va participa. Israelul a cunoscut un ciclu de alegeri record din aprilie 2019, deoarece partidele nu au reușit să-și asigure în mod repetat suficiente locuri pentru a forma o coaliție de guvernare cu majoritate. Coaliția Lapid-Bennett a rupt temporar impasul.

Lapid, un fost prezentator de știri TV în vârstă de 58 de ani, l-a înlăturat pe Benjamin Netanyahu, cel mai longeviv lider al Israelului, în iunie anul trecut. Conform wikipedia este nepotul lui David Ghiladi, fost un ziarist, scriitor, redactor literar și traducător israelian, evreu originar din Transilvania. David Ghiladi s-a născut în 1908 sub numele David Klein la Cehu Silvaniei sau Szilágycseh, în Transilvania, pe atunci parte a Austro-Ungariei ca fiu al rabinului Salomon (Shlomo) Zalman Klein, care a păstorit comunitatea evreiască ortodoxă din orășel vreme de cincizeci de ani. Acesta, la rândul său, era nepotul unui vestit rabin și învățat, Rabbi Shmuel (Shmelke) Klein din Hust și Seliș, autor al cărții „Tzror Hahaim”. Ghiladi a avut 17 frați și surori. Mulți din familia sa au pierit uciși în Holocaust.

David Ghiladi este bunicul după mamă a actualului premier al Israelului

David Ghiladi, după Marea Unire, în 1919 a devenit cetățean român, s-a afirmat din tinerețe în domeniul jurnalisticii și publicisticii, colaborând la ziarele evreiești în limba maghiară

Instabilitate politică în Israel

Guvernul recent a fost cel mai divers din istoria Israelului, cuprinzând opt partide din tot spectrul politic – inclusiv cele cu opinii ideologice opuse. Totuși, parlamentul va fi dizolvat pentru că diferențele ideologice și-au spus cuvântul. De asemenea, conținea un partid arab independent pentru prima dată de când statul a fost înființat în 1948. În ciuda încercărilor lui Bennett de a se concentra numai asupra problemelor în care partidele ar putea lucra împreună, a început să se destrame spre sfârșitul primului său an, devenind un guvern minoritar când un membru al partidului său de dreapta Yamina a demisionat la începutul acestei luni.

Într-o adresă emoționantă la televizor de săptămâna trecută, Bennett a spus că el și Lapid au „întors fiecare piatră” pentru a încerca să mențină coaliția, dar că au rămas fără opțiuni.

Netanyahu a salutat anunțul că fiind „o veste excelentă pentru milioane de cetățeni israelieni”. Sondajele indică în prezent că partidul său va ocupa cele mai multe locuri la noi alegeri, dar se va lupta în continuare să formeze o majoritate de guvernare cu aliații săi religioși și naționaliști. Vom vedea dacă numirea lui Yair Lapid pe funcția de premier al Israelului va avea o însemnătate aparte.

Adauga un comentariu