Prima pagină » Culinar » Zacuscă de vinete, făcută după rețeta tradițională! Iată cum sterilizezi corect borcanele!

Zacuscă de vinete, făcută după rețeta tradițională! Iată cum sterilizezi corect borcanele!

10 nov. 2025, 12:16,
Redacția BZI în Culinar

Zacusca de vinete, făcută după rețeta tradițională este una dintre cele mai întâlnite în țările balcanice. Rețeta se prepară din legume coapte și prăjite în ulei. Ingredientele principale pentru rețeta clasică de zacuscă sunt vinetele și ardeii copți. La acestea se mai adaugă și ceapă călită în ulei de floarea soarelui.

Sunt pline magazinele de diferite sortimente de zacuscă, dar zacusca de vinete făcută în casă este de departe cea mai bună. Această rețetă de zacuscă de vinete nu este una prea simplă, însă zacusca făcută după această rețetă este una dintre cele mai bune pe care le-ai mâncat.

Zacuscă de vinete, făcută după rețeta tradițională

De-a lungul timpului, rețeta a suferit modificări, în funcție de gusturile celor care o prepară. Se mai pot adăuga și morcovi, ciuperci, chiar și dovleci. Însă gustul de zacuscă clasică, așa cum o preparau mama și bunica, rămâne inconfundabil.

Pentru această rețetă vei avea nevoie de 6 kg vinete; 4 kg ardei roșu (capia + ardei gras); 2 kg ceapă galbenă; 1 kg bulion de roșii; 500 ml ulei de floarea soarelui; sare și piper măcinat, după gust; zahăr după gust (opțional) și 2 crenguțe de cimbru.

Prima dată se începe cu pregătirea vinetelor și ardeilor, aceștia trebuie copți pe grătar sau la cuptor. Se spală bine vinetele și se șterg bine, la fel se va proceda și cu ardeii. Este mai bine ca legumele să fie coapte pe grătar pentru că voi fi mult mai gustoase pregătite în acest mod. Dar merg foarte bine și în cuptorul de la aragaz.

După coacere, pentru a le curăța ma ușor și rapid, presară sare atât peste vinete, cât și peste ardei. Acoperă-le cu o folie de prospețime și lasă-le 10-15 minute. Legumele se vor înăbuși sub folie, iar coaja lor se va desprinde foarte ușor.

Se curăță vinetele și ardeii umezindu-ți mâinile cu apă rece. Nu le curăța sub jet de apă pentru a nu le afecta gustul. Odată cu apa, care trece peste legume, se va scurge și sucul acestora. După curățare, pune vinetele și ardeii în site de scurgere. Aruncă sucul de la vinete la chiuvetă, iar sucul de la ardei folosește-l la fierberea conservei. După scurgere, toacă mărunt vinetele și ardeii copți.

Cât timp stau legumele la scurs, pregătește și ceapa. Se curăță ceapa, se clătește cu apă rece și se toacă mărunt.

Care este modul de preparare

Se pune uleiul într-un ceaun sau într-o cratiță mare, cu o capacitate de 7-8 litri. Așază vasul pe flacăra aragazului și lasă uleiul să se înfierbânte. Adaugă ceapa și las-o să se călească până când devine sticloasă. Amestecă ceapa cu o spatulă pentru a nu se arde. Nu o căli în exces pentru a nu căpăta gust de ceapă prăjită.

Când începe să se coloreze spre bun, adaugă peste ceapă puțin sucul de la ardeii copți. Astfel nu vei mai obține acest gust de ceapă prăjită.

După ce s-a pătruns bine ceapa, adaugă vinetele coapte și ardeii copți. Amestecă intens cu o spatulă pentru a se omogeniza bine amestecul de legume. Adaugă și sucul de la ardeii copți și fierbe legumele pentru zacuscă aproximativ 60 de minute. Adaugă și o linguriță de sare, ¼ linguriță de piper măcinat și crenguțele de cimbru.

Amestecă periodic în zacusca de vinete. Iar când uleiul începe să se ridice la suprafață, pe marginile vasului, adaugă bulionul de roșii. Din nou, amestecă bine ingredientele pentru omogenizare. Mai lasă pe foc pentru aproximativ 30 de minute și asezonează-i gustul cu sare și piper, dar și cu zahăr dacă adori gustul ușor dulceag.

Apoi pune zacusca fierbinte în borcane sterilizate și închide-le ermetic cu capacele din dotare. Acoperă borcanele cu pături și lasă-le acolo până când se răcesc complet. Astfel ai obținut o zacuscă de vinete, după rețeta tradițională.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
05 decembrie 2025
05 decembrie 2025