Local

Zazanie intre preoti

Publicat: 20 ian. 2005
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Zazanie intre preoti
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:54558;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Ceea ce nu a reusit in zeci de ani nici unul dintre mitropolitii Moldovei si Bucovinei a reusit IPS Daniel in cativa ani •Acesta a reusit performanta de a starni atata zazanie intre preoti, incat acestia au ajuns sa se urasca unii pe altii •Un trimis al IPS Daniel a ajuns preot paroh la Biserica Sf. Spiridon, iar actualul preot nu are acces la cheia de la usa bisericii •Parohul Ion Serban are trecere mare in fata Chiriarhului si pentru faptul ca sotia acestuia se ocupa de cabinetele medicale ale Catedralei Mitropolitane •Ura pe care i-o poarta preotul Serban celui care slujeste de 12 ani in lacasul de cult a pornit de la faptul ca enoriasii merg la acesta •Parohul Serban si-a adus un fost politist pentru a dramalui treburile din biserica

In ultimii ani, IPS Daniel Ciobotea, mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a reusit sa starneasca atata zazanie intre preoti, incat acestia au ajuns sa se urasca unii pe altii. Performanta IPS Daniel nu a atins-o nici unul dintre mitropolitii Moldovei si Bucovinei. Toate acestea se intampla de cand mitropolitului Daniel i-a venit geniala idee de a pensiona fortat multi preoti din parohiile existente in municipiul si judetul Iasi. Chiar daca inainte mai erau mici intrigi intre fetele bisericesti, acum acestea au atins apogeul. De pe urma acestor conflicte au de suferit doar credinciosii care sunt pusi in situatia de a renunta la credinta. Nu de putine ori, credinciosii au fost martori la conflictele dintre preoti si au plecat din sfanta biserica cu un gust amar. Mai mult, scandalurile dintre preoti, datorate in mare parte deciziilor anapoda luate de IPS Daniel, i-a impartit pe credinciosi in tabere. Cu toate acestea, conducerea Catedralei Mitropolitane nu realizeaza cat de grava este situatia. Ordinele Chiriarhului sunt executate orbeste de majoritatea fetelor bisericesti din Catedrala Mitropolitana, iar acestia le trimit in teritoriu pentru a fi duse la indeplinire, indiferent de consecinte. Nimeni nu tine seama de credinciosi.

Invidia pentru bani

Un exemplu concludent este cel de la Biserica Sf. Spiridon din cadrul spitalului cu acelasi nume. Desi biserica avea un preot, in urma cu aproximativ un an de zile, IPS Daniel a mai trimis acolo un preot pe care l-a numit paroh. Trimisul mitropolitului, preotul Ion Serban, nu este un oarecare. Acesta are trecere mare in fata Chiriarhului si pentru faptul ca sotia acestuia raspunde de cabinetele medicale ale Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. In aceste conditii, era normal ca preotul Serban sa primeasca o parohie chiar in buricul targului. Conform informatiilor detinute in prezent, alti preoti au dat bani grei pentru a primi o parohie chiar si la marginea orasului. O data cu venirea preotului Serban la Biserica Sf. Spiridon, fostul preot, Adrian Joga, a devenit un fel de ghimpe pentru marele paroh trimis cu solie de IPS Daniel. Lacatele de la usa bisericii au fost schimbate iar preotul Joga nu a mai avut acces in biserica, desi slujeste aici din anul 1993. Pentru a putea intra in lacasul de cult, preotul Joga trebuie sa se roage de preotul paroh pentru a primi cheia. Invidia preotului Serban a aparut in momentul in care, dupa pensionarea fortata a preotului Stoian, credinciosii s-au indreptat spre preotul Joga. Nici un botez sau o cununie care este tinuta in Biserica Sf. Spiridon nu se face fara prezenta preotului Serban. Sa fie vorba de bani, de lacomie?

Un ex-politist a devenit stapan in biserica

Un fost politist de la Politia Transporturi Feroviare a devenit peste noapte mana dreapta a preotului Ion Serban. Fostul politist se plimba toata ziua prin biserica si nimeni nu stie ce atributie are acesta. Probabil, este vreun spion al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei care trebuie sa transmita tot ce se discuta in lacasul de cult in absenta parohului. Daca un lacas de cult a ajuns sa fie loc de spionaj pentru IPS Daniel Ciobotea, inseamna ca Biserica Ortodoxa se indreapta cu pasi repezi spre alte scopuri decat cele mentionate in invataturile Mantuitorului Iisus Hristos. Starea de tensiune creata de preotul paroh a fost observata si de credinciosi. Majoritatea preotilor sunt scarbiti de ceea ce se intampla. In timp ce fiul unui preot nu a fost hirotonit, deoarece a savarsit un accident rutier, fiul protopopului Andrei, care a accidentat mortal un om, este pe cale de a deveni preot paroh. Unul este fiul protopopului Constantin Andrei. Parohia care i se pregateste fiului protopopului Andrei nu putea fi intr-un catun unde oamenii nu au nici bani de lumanari. Intre cartierul Pacurari si Valea Lupului se ridica o biserica de toata frumusetea pentru fiul protopopului Andrei. Nerusinarea si nesimtirea a mers atat de departe in Mitropolia Moldovei si Bucovinei incat pentru un fiu de protopop se construieste o biserica. In ultimele sedinte organizate de Protopopiatul Iasi, discutiile s-au axat mai mult pe articolele publicate in cotidianul ZIUA de Iasi in care erau facute dezvaluiri privind neregulile din sanul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei si abuzurile savarsite de unii preoti. Concluzia conducerii Catedralei Mitropolitane a fost aceea ca mai multe secte platesc pentru aparitia acestor articole. Cotidianul ZIUA de Iasi a informat in mai multe randuri conducerea Catedralei Mitropolitane ca nu are nici o legatura cu sectele si banii acestora.
Magda OLTEANU

Adauga un comentariu