Actualitate

Zeci de oameni au murit în SUA, după ce uraganul Ian a spulberat totul în cale

Publicat: 30 sept. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Zeci de oameni au murit în SUA după ce uraganul Ian a spulberat totul în cale
Uraganul Ian face ravagii în SUA

Uraganul Ian a făcut ravagii în Florida şi se îndreaptă spre sud-estul SUA. Cel puţin zece persoane au murit, iar peste 2,5 milioane de locuinţe au rămas fără curent electric.

Conform surselor media americane, cel puţin zece persoane şi-au pierdut viaţa, în timp ce 2,6 milioane de case au rămas fără electricitate.

Uraganul Ian face ravagii în SUA

În SUA, tot ce a rămas în urma uraganului Ian a fost doar străzi inundate, copaci smulşi şi dărâmaţi stâlpi de electricitate şi semne rutiere. Ron DeSantis, guvernatorul Floridei, a anunţat că 700 de persoane au fost salvate, majoritatea pe cale aeriană.

În acest sens, în timpul unei vizite la birourile agenţiei federale care luptă împotriva dezastrelor naturale, Fema, preşedintele american Joe Biden a făcut primele declaraţii.

„Acesta ar putea fi cel mai mortal uragan din istoria Floridei. Cifrele (…) nu sunt încă clare, dar primim rapoarte iniţiale de pierderi umane care ar putea fi substanţiale”, a adăugat el.

De asemenea, preşedintele american a dat asigurări că doreşte să meargă cât mai curând în statul sudic, dar şi în Puerto Rico, o insulă avariată recent de uraganul Fiona.

Acum, uraganul Ian se îndreaptă spre Carolina de Nord, Carolina de Sud şi Georgia.

De altfel, amintim că în urmă cu doi ani, uraganul Sally aducea ploi torențiale și inundații în Carolina și Georgia, pe măsură ce și-a continuat drumul plin de distrugere spre nord de coasta Golfului SUA. Uraganul a ajuns și în Florida și Alabama cu ploi și furtuni, căzând liniile electrice, transformând drumurile în râuri și lăsând casele scufundate.

Milioane de americani au rămas fără curent electric

Reiterăm faptul că uraganul Ian care a lovit SUA a scăzut la o furtună de categoria unu în timp ce se deplasează spre interior. În acest moment, sunt milioane de oameni rămași fără curent electric. Acest lucru este conform scalei vânturilor uraganelor Saffir-Simpson, care are o evaluare de la unu la cinci – și cu vitezele vântului ale furtunii ajungând la 90 mph (145 km/h), este scalată la categoria unu. Inițial, când uraganul a atins uscatul, avea o viteză de peste 240 de kilometri/h.

Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, avertizează oamenii în calea furtunii să se pregătească pentru „câteva zile urâte, urâte”. Patrulă de frontieră a SUA caută până la 23 de migranți dispăruți după ce nava lor s-a scufundat în timpul furtunii. Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a declarat pentru mass-media că uraganul Ian „este în mod clar cel mai mare eveniment de inundație” pe care la văzut vreodată sud-vestul statului.

„Acest lucru, desigur, prezintă o mulțime de pericole pe backend. Le-am spus oamenilor: fiți atenți odată ce furtuna trece”, a spus DeSantis.

Guvernatorul a mai spus că în timpul uraganului Irma din 2017, șapte persoane au murit ca urmare directă a furtunii, dar alte 77 de persoane au murit în urma acesteia. Uraganul a străbătut Cuba marți, 27 septembrie, ucigând două persoane și spulberând rețeaua electrică a țării.

Adauga un comentariu