Local

Zeci de pacienți infectați cu Covid-19 se luptă pentru viața lor, intubați, pe un pat de spital! Familiile lor sunt sfâșiate de durere, iar ieri au mai murit 2! Coronavirus a îngropat în 7 luni, 165 de ieșeni!

Publicat: 07 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Zeci de pacienți infectați cu Covid-19 se luptă pentru viața lor intubați pe un pat de spital Familiile lor sunt sfâșiate de durere iar ieri au mai murit 2 Coronavirus a îngropat în 7 luni 165 de ieșeni
Focar Covid-19 la o firmă de confecții metalice din județul Iași

Ieri, la Iași s-au raportat 28 de pacienți cu Covid-19 internați în secția de Terapie Intensivă. Se luptă pentru viața lor, intubați, țintiți cu capul spre tavan, de zile bune. Familiile lor, înecate în lacrimi, mai cer timd, informații de la medicii care îi îngrijesc. Ieri s-au mai stins doi, iar pe lista morților sunt trecute cu litere de tipar, 165 de persoane.

În numai 7 luni, Covid-19 a îngropat 165 de ieșeni. Alți 28 de bolnavi, infectați cu Covid-19 luptă pentru viața lor pe paturile de spital. Pentru unii, 165 e doar un număr. Pentru familiile acestor oameni care s-au stins în numai câteva luni, acest număr înseamnă viață, înseamnă un univers stins. Zeci de telefoane primesc zilnic medicii și ascultă la celălalt capăt al firului, hohote de plând, înăbușite în palme. De multe ori, vestea că nu mai au pe cine căuta la spital, îi doboară pe membrii familiei, iar în telefonul medicilor nu se mai aude niciun sunet. „Este extrem de greu să le dai vestea!”, spun medicii la unison. Puțini înțeleg ce înseamnă să fii nevoit să dai un telefon și să anunți pe cineva că i-a murit mama, sora, tatăl sau chiar fiica.

Mor mame, copii, bunici și nepoți! Medicii nu mai fac față suferinței de a anunța familiile că nu mai au pe cine să ia în viață de la spital

„Vom mai trăi multă vreme cu această suferință”, spun medicii. Pandemia de Covid-19 care s-a declanșat în urmă cu 7 luni la Iași, a reușit să infecteze 5765 de ieșeni. Dintre aceștia, 165 au murit. Medicii spun că aveau și alte afecțiuni și marea majoritate erau cu mult trecuți peste vârsta de 60 de ani. Ce mai contează asta pentru un copil care află că mama lui a murit după ce a fost infectată cu Covid-19? Drama cea mai mare este că numărul de pacienți care intră în secția de Terapie Intensivă  este în creștere. Medicii abia mai găsesc locuri libere pentru a îngriji acești pacienți. Au mai pregătit 6 locuri de Terapie Intensivă la Spitalul Căi Ferate din Iași. Acolo își vor petrece poate, ultimele clipe din viață, pacienții care nu mai pot lupta cu boala.

Prof. dr. Carmen Dorobăț: „Suntem full! Nu mai avem locuri libere! Să vedeți ce este în fața porții Spitalului de Boli Infecțioase”

Ieri, la Iași s-au raportat 92 de cazuri noi de Covid-19. „E în scădere!”, răsuflă ușurați medicii. Se remarcă o scădere față de zilele trecute când, zilnic se raportau în medie, peste 120 de pacienți infectați cu Covid-19. Chiar și în această situație, medicii nu mai găsesc paturi libere în spitalele suport Covid-19. „Suntem full! Nu mai avem locuri libere! Să vedeți ce este în fața porții Spitalului de Boli Infecțioase! Sunt zeci de oameni care așteaptă să fie internați. Vom începe să trimitem către Spitalul Sf. Spiridon. Secțiile de Terapie Intensivă sunt efectiv pline”, spune prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași. În ceea ce privește gradul de ocupare al paturilor, inclusiv în secțiile de Terapie Intensivă din Iași, ieri erau ocupate 417 paturi, dintre care 28 sunt paturi de Terapie Intensică.

Peste 2000 de ieșeni stau închiși în casă timp de 14 zile! Mulți sunt infectați cu Covid-19 și n-au avut loc în spital

Peste 2000 de ieșeni sunt izolați la domiciliu. Unii sunt contacți direcți ai pacienților infectați cu Covid-19, alții sunt diagnosticați cu coronavirus și sunt asimptomatici sau au forme ușoare ale bolii. Ieri, un număr de 962 de persoane se aflau în izolare, iar 1121 de persoane erau carantinate la domiciliu. Dintre aceștia, sunt mulți pacienți care, și-au făcut testul PCR și a ieșit pozitiv. Au mers la spital și li s-a spus direct: „Nu mai sunt locuri! Mergeți acasă, vă sunăm noi”. Au plecat acasă, cu inima în dinți. Unii poate că nici nu au unde să se autoizoleze departe de familie. Alții, așa cum au confirmat și medicii, chiar dacă au simptome, au făcut cale întoarsă către casă, pentru că nu erau locuri în spital. Medicii recomandă pentru a mia oară ieșenilor să respecte măsurile de protecție și distanțare pentru a putea evita o creștere și mai mare a numărului de îmbolnăviri.
:

Adauga un comentariu