Local

Zeci de persoane cu dizabilități din Iași vor beneficia de un nou centru de îngrijire. Decizia este în mâna consilierilor județeni!

Publicat: 25 mai 2022
sediul DGASP Iasi
Cele două clădiri au fost trecute din proprietatea DGASP în proprietate publică a județului Iași

În ședința de Consiliu Județean se va discuta despre proiectul prin care zeci de persoane cu dizabilități din județul Iași vor avea un nou centru de îngrijire. Proiectul va fi finanțat prin PNRR cu acoperire integrală a costurilor

Consiliul Județean Iași se va întruni miercuri, 22 mai 2022, iar pe ordinea de zi este un proiect prin care se va reabilita un fost centru pentru copii din Budăi. Clădirea se va extinde pentru a respecta normele europene și pentru a crea un centru de îngrijire și asistență pentru zeci de persoane cu dizabilități din Iași. Centrul va fi în locul “Căminului nr. 02.

Tiberiu Bantaș, putator de cuvant DGASPC Iasi
La centru de la Hârlău sunt cazate mult prea multe persoane

Un nou centru de îngrijire pentru zeci de persoane cu dizabilități

copil intr-un scaun cu rotile, mai multe persoane in fundal
Vor fi mutate aproximativ 50 de persoane în noul centru de îngrijire

Clădirea fostului “Cămin 2” a fost construită în anul 1967 și este “părăsită” de peste 10 ani. Din acest motiv, clădirea este într-o avansată stare de degradare. Proiectul va consta în consolidarea și refacerea tuturor instalațiilor electrice, termice și sanitare.

“La Căminul 2 de la Budăi a fost un centru de plasament. Trebuie reabilitat pentru a respecta strategia națională cu privire la persoanele adulte cu handicap. Trebuie să fie maximum 50 de persoane cazate într-un centru. La Hârlău, pentru moment, sunt 200 de persoane. DGASPC nu a putut aplica în cadrul PNRR, tocmai de aceea Consiliul Județean a aplicat după inițiativa noastră. Va fi și o reabilitare termică a centrului de la Târgu Frumos. Acolo nu s-a beneficiat de reparații în ultimii 10 ani. Tot prin PNRR a fost aplicat proiectul de către Consiliul Județean, tot la inițiativa noastră”, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Iași, Tiberiu Bantaș.

Proiectul va fi finanțat prin PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență), iar costurile vor fi decontate integral.

“Rata de finanțare acordată prin PNRR este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului fără TVA. În cazul proiectelor depuse în cadrul PNRR, valoarea TVA aferentă cheltuielilor eligibile va fi suportată de la bugetul de stat, din bugetul coordonatorului de reforme şi/sau investiţii”, transmit reprezentanții CJ Iași.

casa patrata Iasi
Consiliul Județean hotărăște reabilitarea unui fost cămin

Se demolează Centrul pentru delicvenți

Primaria baltati, poaza ansamblu
Căminul este în comuna Bălțați, Iași

În cadrul aceleiași ședințe de Consiliu Județean, se hotărăște demolarea clădirii fostului Centru pentru delicvenți din cartierul Tătărași. Clădirea a fost eliberată în anul 2017, când s-a finalizat reabilitarea unui alt centru din zona Socola.

“Locul este a CJ, este administrat de DGASPC. Inițial se dorea construirea unei clădiri P+3, dar din păcate costurile sunt prea mari. Centrul este din 1928, a fost o «casă de copii», apoi a funcționat până în anul 2017 ca centru de zi, mai apoi a fost mutat în centrele care au fost reabilitate”, completează Tiberiu Bantaș.

Clădirea a fost propusă pentru demolare din pricina riscului ridicat în caz de cutremur și pentru costul mult prea mare care ar fi necesar pentru reabilitare.

“Clădirea C3 a fost expertizată pentru a se evalua starea tehnică a acesteia din punct de vedere al cerinței esențiale de rezistentă şi stabilitate. Concluziile formulate de expert cu privire la satisfacerea cerințelor minimale de rezistentă la seism cât şi pentru satisfacerea condițiilor de siguranță şi stabilitate a structurii de rezistență având în vedere încadrarea în clasa de risc seismic II, a cărei reabilitare nu se justifică în contextul în care amplasamentul este vizat de un nou obiectiv de interes public”, completează reprezentanții CJ Iași.

Zeci de persoane cu dizabilități vor beneficia de noul centru de la Budăi, iar pe locul căminului din cartierul Tătărași ar putea fi construit un alt nou centru.
Adauga un comentariu