Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că o pace durabilă este „pe deplin realizabilă”, în timp ce Kremlinul a calificat drept „pozitiv” faptul că Ucraina își manifestă disponibilitatea pentru discuții privind încheierea războiului care durează de mai bine de trei ani, scrie AFP.
Zelenski s-a străduit să limiteze consecințele întâlnirii explozive cu Donald Trump de săptămâna trecută, în urma căreia a fost dat afară de la Casa Albă după ce a fost certat de liderul american și de vicepreședintele JD Vance în fața camerelor de filmat.
Ucraina ar putea fi nevoită să accepte o înțelegere
Statele Unite au anunțat miercuri că au „întrerupt” schimbul de informații secrete cu Ucraina, o lovitură pentru capacitatea militară a Kievului, care a venit după ce Washingtonul a suspendat ajutorul militar pentru țara devastată de război. Aceste decizii au consolidat temerile Kievului și ale Europei că Ucraina ar putea fi nevoită să accepte o înțelegere în condiții favorabile Moscovei sau riscă să piardă complet sprijinul SUA.
„Cu toții ne dorim un viitor sigur pentru poporul nostru. Nu o încetare temporară a focului, ci un sfârșit al războiului odată pentru totdeauna. Cu eforturile noastre coordonate și cu conducerea SUA, acest lucru este realizabil în totalitate”, a scris Zelenski miercuri pe rețelele de socializare, după o convorbire cu cancelarul german Olaf Scholz.
Cu o zi mai devreme, el a declarat că este „gata să vină la masa negocierilor cât mai curând posibil pentru a aduce pacea durabilă mai aproape” și că dorește să „îndrepte lucrurile” cu Trump.
Într-un discurs susținut marți în fața Congresului SUA , Trump a citit cu voce tare o scrisoare pe care a declarat că a primit-o de la Zelenski, în care liderul de la Kiev se declara pregătit pentru negocieri de pace.Președintele epublican a făcut din încheierea războiului una dintre principalele sale priorități în materie de politică externă, deși nu și-a prezentat încă planul pentru un acord pe care ambele părți l-ar putea aproba.
Zelenski dorește garanții de securitate din partea Statelor Unite pentru a descuraja Rusia să invadeze din nou în viitor.
Poziția Moscovei
Moscova, între timp, a refuzat să excludă posibilitatea de a renunța la oricare dintre regiunile pe care le-a ocupat în cadrul campaniei sale militare de trei ani și pare încurajată de suspendarea ajutorului militar al SUA pentru Kiev.
Kremlinul a salutat vestea scrisorii liderului ucrainean către Trump.
„Această abordare este în general pozitivă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, răspunzând unei întrebări din partea AFP.Cu toate acestea, Kremlinul a pus la îndoială în repetate rânduri dacă va purta negocieri cu Zelenski.
Miercuri, Peskov a invocat un decret adoptat de Zelenski care exclude negocierile directe cu Putin.
De atunci, liderul ucrainean a declarat în mai multe rânduri că ar fi dispus să se întâlnească cu Putin – dar numai după ce Kievul și aliații săi occidentali vor conveni asupra unei poziții comune de negociere.
Moscova l-a acuzat, de asemenea, pe Zelenski că nu este un lider legitim, invocând expirarea mandatului său de cinci ani, după alegerea lui ca președinte în 2019.
În conformitate cu legea marțială ucraineană, alegerile sunt interzise pe timp de război.
depinde de ce intelege el prin pace