Zile libere de la stat pentru angajați în luna aprilie! În 2025, Paștele Ortodox coincide cu Paștele Catolic, fiind sărbătorit pe 20 aprilie, iar angajații de la stat vor beneficia de aceleași zile libere legale. Surpriza vine în luna mai, când salariații vor avea parte de încă o zi liberă, 2 mai, pentru a face punte cu ziua de 1 mai. Angajatorii sunt obligați să le acorde.
Zile libere de la stat pentru angajați în luna aprilie!
Românii vor beneficia de aceleași zile libere legale, stabilite de stat, și în 2025. Noutatea este aceea că Guvernul a decis și ca ziua de 2 mai 2025 (vineri) să fie declarată zi liberă pentru a crea o punte între Ziua Muncii (1 mai) și weekend. Pentru angajații din sectorul public, aceste zile libere sunt acordate conform legislației în vigoare. În sectorul privat, acordarea zilelor libere poate varia în funcție de politica fiecărei companii, firme sau fabrici.
Conform Codului Muncii din România, în luna aprilie 2025, cu ocazia sărbătorilor pascale, angajații beneficiază de următoarele zile libere legale:
- Vinerea Mare: 18 aprilie 2025 (vineri)
- Prima zi de Paște: 20 aprilie 2025 (duminică)
- A doua zi de Paște: 21 aprilie 2025 (luni)
Conform legii, angajatorii sunt obligați să acorde aceste zile libere. În cazul în care activitatea nu poate fi întreruptă și angajații trebuie să lucreze în aceste zile, salariații au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile sau la un spor la salariu. Angajații de la stat mai au parte de o veste bună. Aceștia vor fi liberi și pe 2 mai (vineri) pentru a face punte cu ziua de 1 mai (joi).
Schimbări majore pentru o categorie de angajați de la stat
O lege recentă aflată în dezbatere prevede ca funcționarii publici din România să fie supuși periodic unei testări scrise. Cei care nu promovează examenul riscă să rămână fără locul de muncă. Evaluarea anuală a performanţelor profesionale ale funcţionarilor publici ar putea să cuprindă şi verificarea, în scris, a cunoştinţelor teoretice actualizate privind actele normative care reglementează activităţile acestora.
Procesul de evaluare a performanţelor profesionale individuale ale funcţionarilor publici se va face prin aprecierea obiectivă a cunoştinţelor teoretice privind actele normative care reglementează activităţile a căror îndeplinire este cerută conform fişei postului. Prevederile se aplică înalţilor funcţionari publici, funcţionarilor publici de execuţie şi conducere, precum şi funcţionarilor publici debutanţi. Noul proiect legislativ prevede ca funcționarii publici să fie testați prin examen scris în fiecare an. Proiectul prevede că verificarea cunoştinţelor teoretice se va face la sediul autorităţii sau a instituţiei publice. Funcţionarului public i se va prezenta documentul conţinând întrebările la care va răspunde în scris şi timpul alocat pentru a răspunde. Fiecare răspuns va fi evaluat cu note de la 1 la 5. Obţinerea unei note mai mici de 3 la verificarea cunoştinţelor teoretice actualizate atrage acordarea calificativului nesatisfăcător și persoana riscă să își piardă locul de muncă.
O altă lege aflată în dezbatere vizează acordarea salariilor în funcție de performanță. Regula este valabilă pentru angajații de la stat. Vestea bună pentru cei care lucrează la stat vizează zilele libere legale. Pe lângă zilele legale acordate la Paște, Guvernul a decis ca anul acesta și ziua de 2 mai să fie liberă pentru a face punte cu ziua de 1 mai (joi) și cu weekend-ul.
2 mai zi libera ?????? ati uitat recuperarea acestei zile…. Ce fel de libera este …………