Prima pagină » Economic Local » Zilele Mediului la Iaşi! APM Iași lansează un tur ghidat al arborilor monument din centrul orașului – FOTO

Zilele Mediului la Iaşi! APM Iași lansează un tur ghidat al arborilor monument din centrul orașului – FOTO

22 mai 2024, 09:32, 2 ,
în Economic Local

Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Iaşi lansează astăzi, 21 mai 2024, prin turul ghidat al arborilor-monument din centrul Iașului, cea de a XIV-a ediție a programului Zilele Mediului la Iași, program dedicat celor mai populare două evenimente ale calendarului ecologic: Ziua Internațională a Biodiversității 22 Mai și Ziua Mondială a Mediului 5 Iunie.

Zilele Mediului la Iaşi!

În perioada 21 mai – 15 iunie, prin susținerea partenerilor, APM aduce în atenția publicului larg importanţa protejării și refacerii biodiversității și a mediului în general, ca premisă a calității vieții noastre și, mai ales, imaginea unei Lumi care trăiește în armonie cu Natura.

Astfel, în această perioadă:

  • Vom sărbători Biodiversitatea prin ateliere creative, seminarii cu școli, vizite în Grădina Botanică “Anastasie Fătu” și arii protejate, masă rotundă la APM Iași, observarea păsărilor din Delta Moldovei – sit Ramsar, concursul “Prietenii Naturii” de la Palatul Copiilor Iași
  • Continuăm mini-tururile ghidate ale arborilor-monument din centrul mun. Iași și introducem un nou traseu în zona Copou (Parcul dendrologic “Titu Maiorescu” – Parcul Expoziției) (27 și 30 mai).
  • Se derulează Campania de colectare deșeuri electrice în Mun. Iași (14 mai – 5 iunie) inițiată de EcoArena.
  • Continuă până pe 5 iunie expoziția de fotografie “Păsări din Iași” de la sediul nostru din Calea Chișinăului nr. 43, organizată în parteneriat cu Societatea Ornitologică Română – Filiala Iași
  • Organizăm Porți deschise la APM Iași pe 24 mai și 3 iunie (programări la tel.: 0232/242015)
  • Vom participa la workshop-ul “Invenții și inovații în protecția mediului, gestionare resurse apa şi deșeuri” organizat de Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie și Ingineria Mediului, a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (31 mai).
  • Se va finaliza ediția din acest an a proiectului “Om, Mediu, Alimentație, Sănătate” promovat în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Gh Asachi” Iaşi (6 iunie).

Partenerii în programul Zilele Mediului 2024 la Iași sunt Biblioteca Judeţeană „Gh Asachi” Iaşi, Societatea Ornitologică Română (SOR) – Filiala Iași, Facultatea de Biologie – UAIC, Grădina Botanică “Anastasie Fătu” Iași, Complex Delta Moldovei, Direcţia Silvică Iaşi, SC Salubris SA, EcoARENA, școli cu spirit eco din jud. Iași.

Devenit deja o tradiție, programul Zilele Mediului la Iași se află la cea de a XIV-a ediție. În contextul necesității de acțiuni urgente pentru combaterea schimbărilor climatice, a pierderii biodiversității și a risipei de resurse, prin toate aceste acțiuni ne dorim să trecem de la “a ști” la “a face”, la toate nivelurile comunității, și să devenim toți Prietenii Mediului, a transmis directorul executiv, ing. Galea Temneanu.

Ziua Internaţională a Conservării Diversităţii Biologice

Ziua Internaţională a Conservării Diversităţii Biologice, celebrată în fiecare an pe 22 mai, marchează adoptarea Convenţiei asupra Diversităţii Biologice (CBD), la 22 mai 1992, la Summitul Pământului de la Rio de Janeiro. La ora actuală, sunt 196 de părţi (ţări semnatare) ale Convenţiei. În anul 1994, România a devenit parte a acesteia. Punctul focal al tuturor acţiunilor în acest sens îl reprezintă Secretariatul Convenţiei. În fiecare an, acesta propune abordarea unei noi teme pentru celebrarea vieţii pe Pământ.

Tema desemnată de secretariat în acest an „Fii parte din plan!” se concentrează pe importanţa restaurării biodiversității pierdute în decursul secolelor trecute și, mai ales, pe viziunea globală a unei lumi care trăiește în armonie cu natura – obiectiv propus a se atinge până în anul 2050.

5 Iunie – Ziua Mondială a mediului a fost instituită în 1972 de Adunarea Generală a Națiunilor Unite pentru celebrarea Conferinței “Ecologia Umană” de la Stockholm ce reprezintă elementul cel mai important al Programului de Mediu al Națiunilor Unite (UNEP). Această zi se sărbatorește în data de 5 iunie a fiecărui an.

Campania de anul acesta pentru Ziua Mondială a Mediului se concentrează pe restaurarea terenurilor, adaptarea la deșertificare și secetă.

Potrivit Convenției ONU pentru Combaterea Deșertificării, la nivel global 40% din soluri sunt degradate, afectând direct jumătate din populația Lumii. Din anul 2000, numărul și durata secetelor a crescut cu 29% din 2000 – fără acțiuni urgente, secetele pot afecta peste 75% populația Lumii până în 2050.

Restaurarea terenurilor degradate este un pilon cheie al Deceniului ONU pentru Restaurarea Ecosistemelor (2021-2030). 2024 va marca cea de a XXX-a aniversare a Convenției ONU de Combatere a Deșertificării.

Comentarii
  • Oancea Mirel

    Nu vine domnul profesor doctor emerit primarul Mihai Chirica sa le explice copiilor cum se mai taie vreo doi copacei si se face/ridica o viluta de lux ? Eventual poate vine si decanul Costel Alexe, specialistul drujbar.

  • Asa, si? A fost cneva in turul asta? Ma indoiesc. Articolul este cronica unui fiasco anuntat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`