Local

Ziua 1 de carantină în localitatea Ciurea. Autorităţile verifică motivul deplasării – FOTO/ VIDEO

Publicat: 29 nov. 2020
Control în localitatea ieșeană Ciurea

Duminică, 29 noiembrie 2020, este ziua cu numărul 1 de carantină în localitatea Ciurea, din judeţul Iaşi. Mai multe echipaje de poliţie verifică motivul deplasării localnicilor, dacă poartă mască de protecţie şi dacă au asupra lor declaraţia pe propria răspundere.

Ieri, 28 noiembrie 2020, la ora 12:30 a avut loc ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență în care s-a luat act de analiza epidemiologică realizată de Direcția de Sănătate Publică și de măsura de carantinare zonală înaintată de această instituție, avizată de Institutul Național de Sănătate Publică.

Locuitorii din zona Ciurea au voie să iasă din localitate doar cu declaraţie pe propria răspundere

Concret, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, în conformitate cu procedurile legale, a înaintat propunerea către Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției, în vederea emiterii Ordinului Comandantului Acțiunii pentru instituirea măsurii de carantină zonală, începând cu data de 29.11.2020, ora 00.00, pentru o perioadă de 14 zile, pe un perimetru din comuna Ciurea, respectiv satele aparținătoare Ciurea și Lunca Cetățuii (zona Zanea). Hotărârea adoptată astăzi de CJSU poartă numărul 100.

Carantina se aplică după publicarea în Monitorul Oficial a Ordinului Comandantului Acțiunii. Principala măsură privește instituirea de filtre pe căile de comunicații și în interiorul localităților pentru limitarea la maximum a deplasării persoanelor și monitorizarea permanentă a respectării acestei reguli și interzicerea sau limitarea unor categorii de activăți.

Deplasarea în afara locuinței și în afara perimetrului supus carantinei va putea fi făcută doar pentru motive justificate precum: scop profesional, asistență medicală, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități și a copiilor, achiziționarea unor produse etc. Pentru verificarea motivului deplasării, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, după caz, legitimația de serviciu, adeverință eliberată de angajator sau declarația pe propria răspundere.

Ce se interzice

Începând cu data de 29 noiembrie 2020 într-un perimetru din comuna CIUREA cuprins de satele aparținătoare Ciurea și Lunca Cetățuii (zona Zanea) a fost instituită carantina, pentru o perioadă de 14 zile. În vederea asigurării ordinii publice și a respectării măsurilor de carantină la fața locului vor acționa în sistem mixt mai multe echipaje de jandarmi și polițiști.

Astăzi, 29 noeimbrie, ținând cont de incidența cazurilor de infectare cu virusul SARS CoV-2, în comuna Ciurea în zona cuprinsă între Statia CF Ciurea, str. Olarilor; Nord – Zanea, str. Arcașului; Est – Zanea, Str. Pinului (DC spre Hlincea); Est – Ciurea, DJ 248 D spre Todirel; limită Ciurea – Picioru Lupului; Vest – Ciurea, DS spre Dumbrava; Sud – Lunca Cetățuii, intersecție DJ 248 C cu str. Barierei a fost instituită zonă de carantină, pentru o perioadă de 14 zile.

În contextul instituirii zonei de carantină, la fața locului vor acționa mai mulți jandarmi și polițiști, pentru realizarea filtrelor la intrarea/ieșirea din zona delimitată, asigurarea ordinii publice și a respectarea măsurilor stabilite.

Pe timpul nopții, în intervalul orar 23.00 – 05.00, se interzice circulația persoanelor în afara locuinței / gospodăriei, cu următoarele excepții:
a) deplasarea în interes profesional între locuință / gospodărie și locul / locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
c) deplasarea din motive urgente bine justificate, precum îngrijirea /însoțirera copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie.

Pe timpul zilei, se limitează circulația persoanelor în afara locuinței / gospodăriei fiind permisă pentru următoarele motive:
a) deplasarea în interes profesional între locuință / gospodărie și locul / locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
c) deplasarea din motive urgente bine justificate, precum îngrijirea/însoțirera copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;
d) realizarea lucrărilor agricole sau comercializarea de produse agroalimentare, cu prezentarea certificatului de producător sau alt document doveditor;
e) deplasări scurte legate de nevoile animalelor domestice din gospodărie, după caz animalelor de companie;
f) deplasări scurte pentru efectuarea achizițiilor/cumpărăturilor de bunuri de strictă necesitate;
g) participarea la activități religioase.

Pentru verificarea motivului deplasării, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, după caz, legitimația de serviciu, adeverință eliberată de angajator sau declarația pe propria răspundere

De asemenea, este obligatorie purtarea măștii de protecție astfel încât să acopere nasul și gura pentru toate persoanele care au implinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise și închise. Intrarea și ieșirea persoanelor și vehiculelor în/din localitate se face numei prin filtrele instituite de către forțele de ordine. Cetățenii pot solicita, ori de câte ori este nevoie, sprijinul forțelor de ordine publică, fie direct, fie prin apelarea numărul unic de urgență 112.

Adauga un comentariu