Eveniment-Social

Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, marcată de Inspectoratul Școlar Județean Iași

Publicat: 02 apr. 2021
Simbol pentru Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului și sediul Inspectoratului Școlar Județean Iași

Pe 2 aprilie (astăzi) 2021 are loc Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului. Inspectoratul Școlar Județean Iași marchează momentul prin activități specifice. Este vorba despre un proiect de impact educațional inițiat de Școala Gimnazială Specială Pașcani. Comunitatea educațională ieșeană este invitată să participe la proiectul „Albastru pentru solidaritate”

Data de 2 aprilie 2021 marchează Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului. Astfel, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Iași marchează prin activități specifice totul. Este vorba și despre un proiect de impact educațional inițiat de Școala Gimnazială Specială Pașcani. Astfel, comunitatea educațională ieșeană este invitată să participe la activitatea „Albastru pentru solidaritate”. Este vorba despre o campanie pentru conștientizare și sensibilizare a comunității care, în acest an, a devenit oficial o manifestare la
nivel județean.

„An de an, pe 2 aprilie, de Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, culoarea albastră capătă conotații deosebite pentru «Specialii de Pașcani» și pentru comunitatea ieșeană: este asociată cu zâmbete, cu baloane albastre, cu flori de «nu mă uita», cu flash-mob, cu funda umană, cu marșul solidarității”, arată oficialii ISJ.

Prin proiectul educativ „Albastru pentru solidaritate”, organizatorii propun creșterea gradului de conștientizare

Acest proiect a plecat de la importanța prezentării, în comunitatea locală, a specialiștilor care lucrează cu preșcolarii și elevii cu tulburări de spectru autist, precum și a aspectelor educative, medicale, psihopedagogice și terapeutice, ce țin de această problematică. Totodată, incidența tulburărilor de spectru autist în rândul elevilor care sunt înscriși în școlile din județul Iași este din ce în ce mai mare, iar nevoile acestor copii, precum și ale familiior acestora nu sunt înțelese pe deplin de către comunitate.
Prin proiectul educativ „Albastru pentru solidaritate”, organizatorii propun creșterea gradului de conștientizare, atât în rândul specialiștilor din domeniu, al factorilor de decizie, al părinților, cât și al publicului larg în ceea ce privește problematica elevilor diagnosticați cu tulburări din spectrul autist, a caracteristicilor și a nevoilor specifice pentru acceptarea și integrarea lor în societate.

Inspectoratul Școlar Județean Iași continuă, prin proiectul Erasmus+ „Autism They are On Of Us”, sprijinul pentru formarea profesorilor specialiști în educație specială

În același sens, al marcării Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului, Inspectoratul Școlar Județean Iași continuă, prin proiectul Erasmus+ „Autism They are On Of Us” (2019-1-TR01-KA201-077188), sprijinul pentru formarea profesorilor specialiști în educație specială, care în zilele de 30 și 31 martie, la invitația Inspectoratului Școlar Județean, au participat la webinarul „Communication Disorders in Autism”, organizat de instituția parteneră Magenta Consultoria Projects Sl- Gijon – Spania.
În cadrul proiectului Erasmus+ „Job CoACh, SuporTing School Students with Autism Spectrum Disorder to Acquire Independency” (ACTIvE), echipa transnațională de implementare a proiectului s-a reunit on-line marți, 31 martie, marcând evenimentul internațional prin analiza comună a modulelor de formare elaborate – un curriculum personalizat în sprijinul celor ce doresc să devină „Job Coach” – educatori și psihologi care lucrează într-un context școlar cu tineri cu tulburare de spectru autist (ASD) cu vârste între 15-18 ani.
Adauga un comentariu