Local

Zona de la Monumentul Eroilor din Cimitirul „Eternitatea” a fost refăcută. Imagini cu aleile din jurul sutelor de morminte ale ostașilor din Primul Război Mondial – GALERIE FOTO

Publicat: 16 nov. 2020
Aleile de la Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial la Cimitirul "Eternitatea"

Primăria Iași a finalizat recent un set de lucrări de reabilitare a zonei din Cimitirul „Eternitatea” dedicată Eroilor din Primul Război Mondial. Întreaga zonă a fost refăcută, valoarea investiției fiind de circa 300 de mii de lei. Lucrarea a fost executată de Servicii Publice SA. Recent, Cimitirul „Eternitatea” a fost declarat muzeu în aer liber de Ministerul Culturii

Echipele municipalității ieșene au finalizat recent o serie de lucrări de reabilitare din Cimitirul „Eternitatea”. Proiectul a vizat reabilitarea aleilor din zona Monumentului Eroilor căzuți în Primul Război Mondial, lucrare care a fost aprobată de Consiliul Local Iași încă din mandatul anterior. Lucrarea a vizat schimbarea aleilor din pietriș în granit, dar și refacerea esplanadei din jurul monumentului.

Zona din jurul Monumentului Eroilor din Primul Război Mondial a fost refăcută

Primăria Iași a alocat în urmă cu câteva luni aproape 300 de mii de lei pentru refacerea aleii ce duce spre Monumentul Eroilor de la 1916 din interiorul Cimitirului Eternitatea. Totul ține de parcela unde sunt îngropați soldații țărilor beligerante, aleea fiind într-un stadiu avansat de degradare. Aleea din pietriș a fost înlocuită cu una din granit, iar esplanada din jurul monumentului a fost refăcută integral.

„În parcela alocată eroilor din Primul Război Mondial sunt înhumați 8.873 de eroi cunoscuți, 2.352 de eroi necunoscuți, 178 de eroi necunoscuți din satul Goruni, comuna Tomești, 16 eroi francezi și 580 de prizonieri de alte naționalități. La 12 septembrie 1919 a fost publicat decretul-lege pentru înființarea Societății Mormintelor Eroilor Căzuți în Război. Morții din război sunt configurați așadar drept morți ai națiunii, iar comemorarea acestora devine o obligație a statului. În aprilie 1920, prin publicarea decretului-lege pentru instituirea zilei eroilor, s-a organizat modelul de comemorare a celor căzuți. S-a stabilit ca în fiecare an, de sărbătoarea Înălțării Domnului, să se omagieze Ziua Eroilor”, au menționat cei de la Primăria Iași.

Lucrări la aleile din jurul monumentului la Cimitirul „Eternitatea”. Cum arată proiectul?

Aleile din incinta Cimitirului Eroilor 1916 se aflau într-un stadiu avansat de degradare, reabilitarea acestora fiind absolut necesară. Primăria Iași a decis acum câteva săptămâni reamenajarea prin betonarea suprafeței de 650 de metri pătrați. Echipele Servicii Publice SA au refăcut aleile respective, iar proiectul a fost finalizat în aceste zile.

„Accesul și popasul la Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial, din Cimitirul «Eternitatea», au fost refăcute. Fostele alei pietruite sunt acum din granit, la fel și esplanada din jurul monumentului. Lucrarea a fost finalizată recent”, au spus cei de la Servicii Publice SA.

Cimitirul „Eternitatea” a fost declarat muzeu în aer liber. Monumentul Eroilor a fost inclus în plan

În vara acestui an, Cimitirul „Eternitatea” din Iași a devenit muzeu în aer liber. Dosarul depus de Primăria Iași a fost aprobat de Ministerul Culturii, astfel încât zona din Tătărași va intra într-un astfel de circuit. Municipalitatea vrea ca odată cu clasarea ca monument istoric să introducă Cimitirul „Eternitatea” în circuitul turistic național. Se dorește ca mormintele marilor personalități ieșene să poată fi vizitate mult mai ușor, după un traseu stabilit. „Eternitatea” este cel mai mare cimitir din zona Moldovei.

„Cimitirul «Eternitatea» a fost înființat în anul 1868 la inițiativa lui Scarlat Pastia, filantrop și primar al Iașului. A fost amenajat la periferia orașului, pe terenul numit la Via lui Enachi Dragoș, pe cel mai înalt podiș al Tătărașului. Deși terenul a fost donat în 1868, primele înhumări au fost realizate după 1876. Inginerii N. Papadopol și A. Bogos au parcelat terenul și au stabilit planul având în centru Biserica de la care pornesc radial toate aleile. În prezent, cimitirul se întinde pe o suprafață de 24 de hectare”, se arată într-un proiect inițiat de Primăria Iași.

Adauga un comentariu