Actualitate

Multi calugari si calugarite cedeaza psihic

Publicat: 05 nov. 2002
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Multi calugari si calugarite cedeaza psihic
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:36235;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•La Spitalul Socola se trateaza calugari si calugarite din toate manastirile Moldovei •Acestia sufera de stari nevrotice si depresii

Printre pacientii Spitalului de Psihiatrie Socola se afla si calugari din manastirile si schiturile Moldovei. Acestia nu au reusit sa se adapteze vietii dure din lacasurile de cult, ceea ce a dus la aparitia unor afectiuni psihice. Medicii psihiatri considera ca la Spitalul de Psihiatrie ajung calugarii care au un psihic labil, ei fiind diagnosticati cu stari nevrotice pana la depresii. Majoritatea celor spitalizati aici sunt din manastirile din judetele Moldovei. „Calugarii duc o viata monotona, plina de privatiuni si este normal ca multi sa nu faca fata unui asemenea regim. Aici ajung doar cei care au un psihic labil si nu se pot adapta vietii monahale, care este destul de aspra. Calugarii ajung la noi cu stari nevrotice pana la stari depresive. In functie de afectiuni, ei necesita o saptamana sau doua de spitalizare si, in unele situatii, chiar o luna. Calugarii vin la Spitalul Socola sporadic. De obicei, cei care ajung in Spitalul de Psihiatrie au varsta peste 40 de ani”, ne-a declarat prof. dr. Petru Boisteanu, directorul spitalului.
Desi in unele judete ale Moldovei sunt si sectii de psihiatrie, calugarii prefera Spitalul Socola pentru a fi cat mai departe de localitatea din care provin. Astfel, ceilalti calugari si credinciosii nu pot afla despre internarea acestora intr-un spital de psihiatrie. „De prea multa ascultare am inceput sa am probleme cu capul. Eu sunt din judetul Neamt, dar am venit in spitalul de la Iasi pentru a nu afla ceilalti calugari ca sunt internat la un spital psihiatric. Multi dintre noi au probleme psihice dupa ce se calugaresc. Avem o viata foarte severa si nu reusim sa ne adaptam cerintelor duhovnicesti”, ne-a declarat calugarul Gherasim.
La Spitalul Socola se interneaza si calugarite, acestea provenind din manastirea Agapia. Oricum, numarul calugaritelor care urmeaza un tratament psihiatric este mult mai mic decat cel al calugarilor.
Magda OLTEANU

Adauga un comentariu