10 beneficii si utilizări pentru bicarbonatul de sodiu

10 beneficii si utilizări pentru bicarbonatul de sodiu

06 mai 2021, 17:22
BZI.ro, în Sanatate

Bicarbonatul de sodiu este utilizat pe scară largă in bucatarie. Acest lucru se datorează faptului că are proprietăți de dospire, ceea ce înseamnă că determină creșterea aluatului prin producerea de dioxid de carbon. În afară de gătit, bicarbonatul de sodiu are o varietate de utilizări suplimentare de uz casnic și numeroase beneficii pentru sănătate.

10 beneficii si utilizări pentru bicarbonatul de sodiu

1. Tratează arsurile la stomac

Arsurile la stomac sunt cunoscute sub numele de reflux acid. Este o senzație dureroasă de arsură care apare în regiunea superioară a stomacului și se poate răspândi în gât. Este cauzat de refluxul acid al stomacului și al esofagului, tubul care vă conectează stomacul de gură. Câteva cauze frecvente ale refluxului sunt mâncarea excesivă, stresul și consumul de alimente grase sau condimentate.

Bicarbonatul de sodiu poate ajuta la tratarea arsurilor la stomac prin neutralizarea acidului gastric. Se dizolvă o linguriță de bicarbonat de sodiu într-un pahar cu apă rece și se bea amestecul încet. Există dezavantaje ale acestui tratament pe care ar trebui să le cunoașteți.

Există unele dezbateri cu privire la faptul dacă toți cei cu simptome de arsuri la stomac au de fapt un nivel ridicat de acid la stomac. Bicarbonatul de sodiu este foarte bogat în sodiu: 629 mg la 1/2 linguriță. Utilizarea continuă poate duce la alcaloză metabolică și probleme cardiace.

2. Apă de gură

Apa de gură este un plus excelent pentru o bună rutină de igienă orală. Acesta ajunge la colțurile gurii și la crăpăturile dinților, gingiilor și limbii, care pot fi ratate în timpul periajului.

Mulți oameni folosesc bicarbonatul de sodiu ca înlocuitor al apei de gură. Unele studii au arătat că vă poate ajuta să vă împrospătați respirația și chiar să vă oferiți proprietăți antibacteriene și antimicrobiene. Cu toate acestea, un studiu a constatat că apa de gură cu bicarbonat de sodiu nu a scăzut semnificativ nivelul bacteriilor orale, deși a avut ca rezultat un pH salivar crescut, care este important pentru inhibarea creșterii bacteriene.

Rețeta pentru spălarea gurii bicarbonat de sodiu este simplă. Adăugați 1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu la jumătate de pahar de apă caldă și apoi clatiți ca de obicei.

3. Calmează aftele

Aftele sunt ulcere mici și dureroase care se pot forma în gură. Spre deosebire de răni, leziunile aftoase nu se formează pe buze și nu sunt contagioase. Deși sunt necesare mai multe dovezi, unele cercetări au descoperit că apa de gură cu bicarbonat de sodiu este excelentă pentru durerea cauzată de afte. Clătiți-vă gura cu acest amestec, o dată pe zi, până când aftele se vindecă.

4. Albește dinții

Bicarbonatul de sodiu este un remediu popular pentru albirea dinților. Multe studii au descoperit că pasta de dinți care conține bicarbonat de sodiu este mai bună pentru albirea dinților și îndepărtarea plăcii decât pasta de dinți fără bicarbonat de sodiu.

Acest lucru este posibil deoarece bicarbonatul de sodiu are proprietăți abrazive ușoare care îi permit să rupă legăturile moleculelor care pătează dinții. De asemenea, are proprietăți antibacteriene și antimicrobiene care pot ajuta la combaterea bacteriilor dăunătoare.

5. Deodorant

În mod surprinzător, transpirația umană este inodoră. Transpirația câștigă un miros numai după ce este distrusă de bacteriile de la subsuori. Aceste bacterii vă transformă transpirația în deșeuri acide care dau mirosului transpirației. Bicarbonatul de sodiu poate elimina mirosul de transpirație, făcând mirosurile mai puțin acide. Încercați să puneți bicarbonat de sodiu pe axile și este posibil să observați o diferență.

6. Poate îmbunătăți performanța exercițiului

Bicarbonatul de sodiu este un supliment popular printre sportivi. Unele studii arată că bicarbonatul de sodiu vă poate ajuta mai ales în timpul exercițiilor anaerobe sau al antrenamentului de intensitate ridicata.

În timpul exercițiilor de intensitate mare, celulele musculare încep să producă acid lactic, care este responsabil pentru senzația de arsură pe care o aveți în timpul exercițiului. De asemenea, acidul lactic scade pH-ul din interiorul celulelor, ceea ce poate determina obosirea mușchilor.

Bicarbonatul de sodiu are un pH ridicat, care poate ajuta la întârzierea oboselii. Un studiu a constatat că persoanele care au luat bicarbonat de sodiu au facut exercitii în medie cu 4,5 minute mai mult decât persoanele care nu au luat bicarbonat de sodiu.

Un studiu recomandă administrarea a 300 mg de bicarbonat de sodiu la 1 litru de apă cu 1–2 ore înainte de a face mișcare. Un alt studiu a adăugat că administrarea acestuia cu 3 ore înainte de exerciții are ca rezultat un disconfort gastrointestinal mai mic.

7. Ameliorează mâncărimea pielii și arsurile solare

O baie cu bicarbonat de sodiu este adesea recomandată pentru a calma mâncărimea pielii. Aceste băi sunt un remediu utilizat în mod obișnuit pentru mâncărimea din mușcăturile de insecte și înțepăturile de albine.

În plus, bicarbonatul de sodiu poate ajuta la calmarea mâncărimilor cauzate de arsurile solare. Unii oameni susțin că poate fi mai eficient atunci când este combinat cu alte ingrediente, cum ar fi amidon de porumb și fulgi de ovăz.

Pentru a face o baie cu bicarbonat de sodiu, adăugați 1-2 căni de bicarbonat de sodiu în apa călduță. Pentru zone mai specifice, puteți crea o pastă cu bicarbonat de sodiu și puțină apă. Aplicați un strat gros de pastă pe zona afectată.

8. Poate încetini progresia bolii renale cronice

Persoanele cu boli renale cronice (CKD) își pierd încet funcția rinichilor. Rinichii sunt extrem de importanți, deoarece ajută la eliminarea excesului de deșeuri și apă din sânge. În același timp, ei ajută la echilibrarea mineralelor importante, cum ar fi potasiu, sodiu și calciu.

Un studiu care a inclus 134 de adulți cu BCR a constatat că cei care iau suplimente de bicarbonat de sodiu (bicarbonat de sodiu) au cu 36% mai puține șanse să experimenteze o progresie rapidă a bolii decât persoanele care nu au luat suplimente. Asigurați-vă că discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a ingera bicarbonat de sodiu.

9. Poate îmbunătăți anumite tratamente pentru cancer

Cancerul este a doua cauză de deces la nivel mondial. Este adesea tratat cu chimioterapie, care acționează prin încetinirea sau oprirea creșterii celulelor canceroase. În mod normal, celulele canceroase cresc și se divid într-un ritm rapid.

Unele cercetări arată că bicarbonatul de sodiu ar putea ajuta medicamentele pentru chimioterapie să funcționeze mai eficient. Bicarbonatul de sodiu poate face ca mediul pentru tumori să fie mai puțin acid. Cu toate acestea, dovezile sunt limitate la indicații preliminare din studiile pe animale și celule, astfel încât este nevoie de mai multe cercetări bazate pe oameni.

10. Neutralizați mirosurile frigiderului

Ai deschis vreodată frigiderul și ai dat peste un miros surprinzător de urât? Acest miros neplăcut poate rămâne mult timp după ce ați golit frigiderul și l-ați curățat bine. Din fericire, bicarbonatul de sodiu poate ajuta la împrospătarea unui frigider urat mirositor prin neutralizarea mirosurilor neplăcute. Acesta interacționează cu particulele de miros pentru a le elimina, mai degrabă decât a masca mirosul. Umpleți o ceașcă cu bicarbonat de sodiu și așezați-o în spatele frigiderului pentru a neutraliza mirosurile neplăcute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *