International

10 urși polari, asalt la un camion de gunoi, pe un drum din Rusia Arctică

Publicat: 22 oct. 2020

O întâmplare pe care unii o vor gasi inedită, dar care ascunde de fapt dramatismul luptei pentru supraviețuire a animalelor sălbatice, în lumea pe omul a modelat-o fără să țină cont de nimic în afara propriului confort…

Schimbările climatice duc la modificarea comportamentului animalelor, care, în lipsa hranei, recurg la mijloace inedite de a o procura.

Este cazul relatat de Siberian Times, în care zece urși polari – pui și adulți – au luat cu asalt o mașină care transporta gunoi, undeva în Rusia Arctică.

Clipul a fost filmat într-o zonă neidentificată, însă, judecând după numărul de înmatriculare al camionului, întâmplarea ar fi putut să aibă loc în arhipelagul Novaya Zemlya.

Un alt șofer, aflat pe același drum, a filmat cu telefonul mobil cum zece urși polari încercuiesc o mașină de gunoi, iar patru dintre ei chiar se urcă în remorcă, atrași probabil de mirosul gunoiului. În tot acest timp, puii privesc curioși camionul, dar și ascensiunea urșilor maturi în bena acestuia.

Nici claxoanele n-au putut să-i îndepărteze pe urși, animalele părând a nu fi deloc deranjate de sunetele lor.

”Uite ce se întâmplă, urșii sunt flămânzi, acum al patrulea se urcă în remorcă”, spune șoferul în timp ce apasă pe claxon.

Deznodământul acestei întâmplări nu este cunoscut.

Urșii au început, din nou, să creeze probleme în Predeal

Prezența urșilor în localități a devenit o obișnuință, cum este și conflictul om-urs. În astfel de situații, unele animale devin periculoase, iar în cazuri extreme aceste carnivore pot ucide oamenii. Pentru a evita astfel de evenimente, în funcție de comportamentul ursului, animal protejat prin lege, Ministerul Mediului poate oferi derogare pentru relocarea (mutarea) sau recoltarea ursului problemă. Procedura este extrem de complicată, iar pentru a se obține aprobarea pentru derogare sau relocare, este nevoie de un dosar extrem de consistent.

Predealul este una dintre localitățile din județul Brașov frecvent „călcate” de urși iar acest lucru este evidențiat de numărul mare de sesizări care sunt primite de gestionarul Fondului Cinegetic nr. 19 – Timiș, administrat de Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt Brașov. În urma unor astfel de sesizări, Ministerul Mediului a acordat o derogare pentru recoltarea unui urs de aproximativ 2-3 ani, căruia i se spunea „Guleratul”.

Ursul era monitorizat de mai mult timp şi care devenise un pericol pentru zona locuită. Pentru acest exemplar, în 15 iunie s-a obţinut derogarea de recoltare de la Ministerul Mediului, în baza unui aviz emis de Agenţia pentru Protecţia Mediului, în data de 29 mai. Decizia a avut la bază mai multe sesizări scrise transmise de locuitori din Predeal, zeci de sesizări telefonice directe sau prin 112, precum și sesizări depuse de Poliţia Predeal şi Primăria Predeal.

Adauga un comentariu