Local

1,25 milioane de euro pentru Aeroportul Iași. Bani de la UE pentru salariile celor peste 100 de angajați de la aerogară

Publicat: 25 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
125 milioane de euro pentru Aeroportul Iași. Bani de la UE pentru salariile celor peste 100 de angajați de la aerogară
Aeroportul Internațional Iași

Mai multe aerogări din țară, printre care și Aeroportul Internațional Iași, vor primi fonduri de la Uniunea Europeană pentru a trece peste criza cauzată de pandemia COVID-19. Aeroportul Iași va beneficia de fonduri pentru a compensa pierderile din luna martie 2020 și până în prezent. Veniturile aerogării au scăzut după ce cursele au fost ținute la sol, iar companiile aeriene nu au mai plătit taxele pe pasager. O parte din fonduri vor fi destinate și pentru salariile angajaților aerogării care au fost în șomaj tehnic

Șase milioane lei (1.25 milioane euro) vor intra în conturile Aeroportului Internațional Iași în perioada următoare. Suma reprezintă ajutor de stat oferit de Uniunea Europeană (UE), prin Guvernul României, pentru a compensa pierderile uriașe suferite pe parcursul anului 2020. Celelalte aeroporturi beneficiare ale ajutoarelor de stat sunt din Cluj, Sibiu, Craiova și Bacău.

Ajutor nesperat pentru Aeroportul Iași. Aerogara risca să rămână fără fonduri

Actuala conducere a Consiliului Județean Iași a arătat și în ce constă ajutorul pentru Aeroportul Iași. De altfel, bugetul aerogării ieșene a fost afectat pe parcursul lui 2020 din cauza pandemiei COVID-19.

„Guvernul PNL va susține cu 6 milioane de lei activitatea Aeroportului Internațional Iași, afectată de pandemie. Comisia Europeană a aprobat solicitarea Guvernului PNL, condus de Ludovic Orban, pentru acordarea unor ajutoare de stat aeroporturilor regionale pentru pierderile înregistrate în perioada martie-iunie 2020, ca urmare a pandemiei.
Aeroportul din Iași a înregistrat pierderi ca urmare a măsurilor de restricționare și suspendare a zborurilor pe durata stării de urgență, astfel încât suma de 1,25 milioane de euro este destinată să acopere prejudiciile cauzate de pandemie”, a menționat Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.

Bani pentru salariile angajaților de la Aeroportul Iași

În perioada în care Aeroportul Iași a fost afectat de pandemia COVID-19, jumătate din cei peste 100 de angajați au fost trimiși în șomaj tehnic. Din cele 1,25 milioane euro, o parte din fondurile UE vor fi destinate și salariilor pentru acești angajați.

„Această măsură se încadrează în politica Guvernului României de sprijin acordat companiilor afectate de criză, pentru continuarea activităților economice și pentru plata angajaților a căror activitate a fost întreruptă temporar, potrivit Planului Național de Investiții și Relansare Economică. Comisia a aprobat în conformitate cu normele UE schema de ajutor de stat propusă de PNL în valoare totală de 21,3 milioane lei, aproximativ 4,4 milioane euro. Suma este destinată compensării operatoriilor de aeroporturi regionale române pentru daunele suferite din cauza focarului de coronavirus”, a mai spus președintele Consiliului Județean Iași.

Blue Air a anulat cursele pe luna noiembrie de la Aeroportul Iași

Aeroportul Iași are de recuperat peste 1 milion de euro și de la compania Blue Air. Operatorul aerian a acumulat numeroase datorii către aeroport pe care nu le-a mai onorat. Mai mult, compania a decis să suspende mai multe curse, cele din luna noiembrie fiind anulate în proporție covârșitoare. Astfel, aerogara pierde și din această cauză sume uriașe, bani pe care nu-i va putea recupera prea curând.

Adauga un comentariu