Prima pagină » Local » 14 persoane, trimise în judecată pentru „țepe” prin metoda „Accidentul”! Paguba creată depășește 180.000 de lei!
14 persoane, trimise în judecată pentru

14 persoane, trimise în judecată pentru „țepe” prin metoda „Accidentul”! Paguba creată depășește 180.000 de lei!

18 mart. 2020, 04:00,
Ciprian Nedelcu în Local

Procurorii ieșeni au trimis în judecată 14 persoane acuzate de comiterea unor înșelăciuni prin metoda „Accidentul”. Unii dintre acuzați sunt pușcăriași, recidiviști, în vreme ce alții au antecedente penale

Peste zece persoane vor fi nevoite să dea explicații în instanță, după ce au fost acuzate de tragerea unor „țepe” prin metoda „Accidentul”. Astfel, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași au dispus trimiterea în judecată a lui C.I.C. (34 de ani), a lui T.E.S. (18 ani), a P.M., o tânără de 19 ani, a lui T.C. (un recidivist de 29 de ani), a lui M.A. (un alt recidivist de 34 de ani), a lui V.I.T.N. (un recidivist de 35 de ani), în prezent deținuți în Penitenciarul Gherla, a lui A.P. (un recidivist de 30 de ani), în prezent deținut în Penitenciarul Mărgineni, a lui B.I.B. (un recidivist de 27 de ani), în prezent deținut în Penitenciarul Mărgineni, a M.I., o tânără de 22 de ani, cu antecedente penale, în prezent deținută în Penitenciarul Bacău, a lui T.C.R. (un individ de 36 de ani cu antecedente penale), în prezent deținut în Penitenciarul Iași, a lui I.A., un recidivist de 30 de ani, a lui G.F.P., un recidivist de 42 de ani, a M.C.G., o femeie de 30 de ani, și a M.A., o femeie de 55 de ani. Acuzațiile aduse de anchetatori sunt de înșelăciune în formă continuată și complicitate la înșelăciune.

Plângeau la comandă

În perioada martie – august 2019, la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași au fost sesizate mai multe fapte de înșelăciune prin metoda „Accidentul”, victimele fiind în general din rândul persoanelor în vârstă. „În vederea contactării persoanelor vătămate, unii inculpați apelau, la rând, numerele de telefon dintr-o anumită localitate, uneori efectuând și apeluri de testare, mai ales în rețele fixe, pentru a vedea exact poziționarea geografică a persoanelor apelate. În situația în care nu li se răspundea sau persoanele apelate nu păreau credule, inculpații închideau telefonul și treceau la următorul număr. Discuția era inițiată de către inculpații aflați în stare de arest, care, plângând, le spuneau victimelor că au pățit «un necaz cu mașina» și «nu mai pot», scopul fiind acela de a crea o stare de panică interlocutorilor, astfel încât să le distragă atenția de la tonalitatea vocii”, a declarat ieri Monica Palaghia, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași.

Potrivit acesteia, din cauza vârstei și a stării de panică, victimele intrau în jocul făptuitorilor și, fără să își dea seama, le divulgau numele unei persoane apropiate, locul unde se află aceasta, persoane care ar putea fi în compania lor sau alte detalii, aceste informații fiind folosite de autori pe parcursul convorbirii pentru a face povestea plauzibilă.

„Sunt medic!”

Oamenii legii au mai spus că, ulterior, inculpații se recomandau ca fiind medici sau polițiști, începând să vorbească mai tare și mai clar, și le prezentau motivul pentru care le-au sunat.

„Le spuneau victimelor că ruda lor, spunând numele pe care tocmai l-au aflat, a fost lovită de o mașină, că se află la spital în stare gravă și că are nevoie de bani pentru a acoperi cheltuielile generate de intervențiile medicale. În situația în care persoanele vătămate aveau dubii că vorbesc într-adevăr cu ruda accidentată, deoarece vocea nu semăna, inculpații le spuneau că vocea este diferită deoarece sunt loviți la gură în urma accidentului rutier. Pentru ca persoanele vătămate să nu aibă ocazia să contacteze alte persoane (inclusiv ruda presupus accidentată) până la venirea inculpatului care să ia banii, inculpații le țineau în permanență de vorbă în telefon, le cereau și numerele de telefon mobil și le sunau și pe acele numere, le spuneau să trimită persoanele din casă la spital și să nu vorbească cu alte persoane despre incident”, a adăugat Monica Palaghia.

Conform acesteia, tot pentru a le ține ocupate și pentru a câștiga timpul necesar inculpatului aflat în libertate să ajungă la domiciliul victimei, victimele erau puse să scrie după dictare o declarație olografă prin care își exprimă acordul în vederea efectuării intervenției chirurgicale sau prin care remit banii pe propria răspundere.

Un prejudiciu considerabil

Următoarea etapă – și cea mai importantă din prisma autorilor – era aceea în care victimele sunt deposedate de sumele de bani sau alte obiecte valoroase pe care le dețin.

„Acțiunea era efectuată de inculpați aflați în stare de libertate, racolați în acest scop, care se deplasau la victime și ridicau banii, care erau distribuiți între toți participanții. În cauză, prejudiciul total nerecuperat cauzat prin faptele consumate este de 183.200 de lei și 6.370 de euro”, a încheiat prim-procurorul ieșean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`