Boli si tratamente

3 motive posibile pentru amorteala si furnicaturile de la nivelul membrelor inferioare

Publicat: 11 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
3 motive posibile pentru amorteala si furnicaturile de la nivelul membrelor inferioare
Boala arterelor periferice este o afecțiune în care fluxul sanguin arterial către membre este obstrucționat.

Mai multe afecțiuni pot crea simptome de amorțeală și furnicaturi la nivelul membrelor inferioare. De obicei, cauzele sunt de orgine nervoasa și/sau de origine vasculară. Vom enumera aici trei patologii care pot provoca acest tip de simptome.

Radiculopatie

Corpul nostru are 31 de perechi de rădăcini spinale, dintre care 5 sunt lombare. Rădăcinile își au originea în măduva spinării și trec între fiecare nivel vertebral pentru a se uni cu extremitățile. Rădăcinile anterioare sunt motorii, în timp ce rădăcinile posterioare sunt sensibile.

Radiculopatia este o afecțiune legată de compresia unei rădăcini nervoase. Este adesea legata de implicarea discului, osteoartrita, instabilitate etc. Poate apărea la toate nivelurile coloanei vertebrale, dar este mai frecventă în zonele lombare și cervicale.

Principalele simptome si semne clinice sunt:

Durere într-o distribuție radiculară (variabilă în funcție de rădăcina afectată);
Deficitul motor (slăbiciune sau paralizie în funcție de afecțiune);
Deficitul sensibil (amorțeală, șocuri electrice);
Reproducerea durerii prin mișcări tensionante ale rădăcinii;
Într-o hernie de disc asociată, tusea si strănutul pot agrava durerea.

Intensitatea poate varia în funcție de individ și de gravitatea atacului. Vindecarea poate dura câteva luni.

Sindromul tunelului tarsian

Tunelul tarsian este situat între aspectul medial al gleznei și este alcătuit din mai multe structuri, incluzând tendonul posterior tibial, tendonul flexor digitorum lung, artera și vena tibială, nervul tibial și tendonul tibialului.

Sindromul tunelului carpian este o compresie neuropatică rară. Este cauzata de compresia nervului tibial, un nerv periferic la nivelul membrului inferior. Cauzele acestei compresii sunt multiple (stres idiopatic, repetat în timpul activităților precum alergatul sau mersul pe jos, traume, fibroză, greutate excesivă, deteriorarea tunelului sau a structurilor învecinate, tendinite, boli sistemice care provoacă inflamații la nivelul gleznei etc.) Această patologie este mai frecventă la femei și poate fi intalnită la toate vârstele.

Principalele simptome si semne clinice sunt:

Amorteala sau furnicături în distribuția nervului tibial (la nivelul piciorului)
Simptome crescute cu eversie forțată și dorsiflexie a piciorului
Durere asemănătoare arsurilor în zona nervoasă
Slăbiciune musculară și atrofie
Durere prezentă noaptea
Tratamentele farmacologice (analgezice, antiinflamatoare etc.) pot fi utilizate în combinație cu tratamente de fizioterapie pentru recuperarea optimă din afecțiune.

Boala arterelor periferice

Boala arterelor periferice este o afecțiune în care fluxul sanguin arterial către membre este obstrucționat. Mai frecventă la nivelul picioarelor, această afecțiune prezintă numeroși factori de risc și cauze: ateroscleroză (formarea depunerilor de lipide în pereții arteriali), fumat, diabet, vârstă, hipertensiune, dislipidemie etc. Una dintre cele mai grave consecințe care pot apărea din neîngrijirea acestei patologii este amputarea membrului.

Majoritatea persoanelor cu această afecțiune sunt asimptomatice. Cu toate acestea, atunci când simptomele sunt resimțite, acestea pot include:

Claudicare (durere sau senzație de arsură la nivelul mușchilor picioarelor reproduse după o anumită distanță de mers și ușurate de odihnă)
Durerea nu este exacerbată de postură sau odihnă
Piele palida
Parestezie (amorțeală)
Răceală la nivelul membrelor
Crampe la nivelul membrelor

Adauga un comentariu