Prima pagină » National » 32 de avioane de vânătoare la mâna a doua, cumpărate de România din Norvegia. Suma se ridică la 354 milioane euro
32 de avioane de vânătoare la mâna a doua, cumpărate de România din Norvegia. Suma se ridică la 354 milioane euro

32 de avioane de vânătoare la mâna a doua, cumpărate de România din Norvegia. Suma se ridică la 354 milioane euro

10 dec. 2021, 16:41,
în National

România vrea să cumpere 32 de avioane de vânătoare F-16. Pentru aparatele care aparțin Norvegiei statul român ar putea să plătească 354 milioane de euro.

Solicitarea aparține ministrului Apărării, Vasile Dîncu, care îi cere Parlamentului să aprobe achiziția a 32 de avioane de vânătoare F-16.

Aparatele ar urma să fie cumpărate din Norvegia și, potrivit scrisorii trimise în Parlament, România va plăti 354 de milioane de euro.

De asemenea, statul român va aloca 100 de milioane de euro care constituie suportul logistic și echipamentele din SUA.

Justificarea ministerului este că avioanele din Norvegia sunt superioare din punct de vedere tehnic celor 17 cumpărate din Portugalia.

Vasile Dîncu despre situația tensionată dintre Rusia și Ucraina

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a declarat că Rusia desfășoară un „plan cuprinzător” pentru a-şi consolida poziția militară în regiune, existând un potențial important de agresiune la adresa Ucrainei.

„În viziunea noastră noul concept strategic ar trebui în primul rând să consolideze rolul NATO ca organizaţie esenţială în ceea ce priveşte gestiunea provocărilor specifice unui context internaţional marcat de competiţia între marile puteri, de agresiva competiţie dintre acestea. Noi propunem să avansăm o descriere realistă a mediului de securitate. Rusia ar trebui să fie reflectată ca potenţială ameninţare serioasă la adresa NATO din perspectivă militară.

Vechiul concept bazat pe dialog şi pe descurajare nu-şi pierde în acest moment actualitatea. Evident, dialogul trebuie să rămână principala formă şi să fie intensificat, dar am văzut că, cu toate că NATO timp de un deceniu a mers pe acest concept, nu a dat rezultate cel puţin pe termen mediu. Apoi, am dori ca noul concept strategic să sublinieze rolul esenţial al apărării colective în cadrul celor trei sarcini fundamentale ale alianţei. În viziunea noastră, apărarea colectivă este un lucru foarte important şi cred că dezbaterile interne vor trebui să ajungă la o concluzie în acest sens, la summitul de la Madrid din 2022″, a declarat Vasile Dîncu.

Ministrul Apărării Naţionale a precizat că situaţia actuală de securitate de pe Flancul Estic al NATO este îngrijorătoare, volatilă şi prezintă o serie de riscuri semnificative.

„Rusia desfăşoară un plan cuprinzător pentru a-şi consolida postura militară şi comportamentul asertiv în regiune, existând un potenţial important de agresiune la adresa unui stat vecin, din proximitatea noastră, Ucraina. Ne confruntăm cu ameninţări hibride, precum fluxul de migranţi din Belarus şi, în egală măsură, trebuie să găsim răspuns la ameninţări prezente din partea unor potenţiali adversari globali precum China”, a spus Vasile Dîncu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`