National

4 iunie – Ziua de naștere a unor mari actori: Alexandru Arșinel, Valentin Uritescu, Rodica Mureșan și Angelina Jolie

Publicat: 04 iun. 2020
4 iunie actori sărbătoriți
Actori: Rodica Mureșan, Valentin Uritescu, Angelina Jolie și Alexandru Arșinel

Astăzi, 4 iunie 2020, sărbătorim ziua de naştere a patru mari actori ce au marcat lumea teatrului românesc, şi nu numai. Aşadar, în această zi s-au născut reputaţii actori Alexandru Arșinel, Valentin Uritescu, Rodica Mureşan, dar şi Angelina Jolie. Toţi cu zeci de ani de muncă în spate, şi-au clădit o carieră uluitoare.

Marele actor Alexandru Arșinel

Reputatul actor de comedie al României împlineşte, astăzi, 81 de ani. Alexandru Arșinel s-a născut pe data de 4 iunie 1939, în Dolhasca, judeţul Suceava. Acesta a adus o contribuţie uriaşă la teatrul de revistă, televiziune, dar şi film. În prezent este directorul Teatrului de revista „Constantin Tanase” din Capitală.

Arșinel a fost încurajat de mama să se înscrie şi să se prezinte la examenul de admitere la Facultatea de Teatru din București. În anul 1960 a participat alături de colega să, Cici Dumitrache la un spectacol televizat, regizat de marele Valeriu Lazarov, care îi reunea pe studenții de la Actorie, Regie și Conservator.

„A fost prima mea întâlnire cu divertismentul și cu Televiziunea în primul sediu al TVR din strada Molière. Era o dragoste reciprocă, la prima vedere, care durează de peste 55 de ani.”, a menţionat Alexandru Arșinel.

A absolvit facultatea în anul 1962, de unde a plecat spre Târgu Mureş la Teatrul Maghiar. În 1964, dă concurs la Teatrul de Revista “Constantin Tănase” şi devine director 36 de ani mai târziu.

Deţine în palmares o bogată activitate în teatru, film, televiziune şi teatru radiofonic, premiată cu numeroase

Premii, medalii, ordine deținute

– Premiul Special UNITER pentru Teatrul de Revistă (2000);

– Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor – „Arta Spectacolului, în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului” (2004),

– Premiul pentru spectacolele de musical acordat la Gală Premiilor revistei ‘Actualitatea Muzicală’ a UCMR (2008),

– Premiul Special „Ambasadorul Teatrului Românesc” la Gală Premiilor VIP pentru management de succes și pentru activtatea desfășurată la Teatrul de Revistă ”Constantin Tănase” (2013), de patru ori pe podium la Categoria „Cel mai bun actor” la Gală „Zece pentru România”.

– Premiul de Excelență la Gală Premiilor „Confidențial”pentru Management și pentru întreaga carieră artistică (2009, 2010), și multe altele, potrivit Wikipedia.

Actor de teatru și film, Alexandru Arșinel a jucat în sute de emisiuni de divertisment la radio și la toate posturile de televiziune, pe scenele din România și din străinătate, dar și în numeroase producții cinematografice și seriale TV, cum ar fi:

– „Vacanță la mare” – 1962,

-„Cerul începe la etajul trei” – 1967,

– „Ana și hoțul” – 1981,

– „A doua cădere a Constantinopolului – 1994,

– „Războiul sexelor’, 2007 – 2008

– „Toată lumea din familia noastră’ – 2012.

A realizat dublaje în filme de animație, fiind vocea Ursului Baloo în fimele „Cartea Junglei” („Jungle Book”) și „Cartea Junglei 2” („Jungle Book 2”) .

Alexandru Arșinel a înregistrat zeci de piese pentru Teatrul Național Radiofonic, multe fiind incluse în colecții audio precum „Cufărul de cultură”: „Cercul” de Mircea Radu Iacoban, „O noapte furtunoasă” de I. L. Caragiale, „Sărmanul Dionis” de Mihai Eminescu, comediile muzicale „Franțuzitele” de Magda Duțu și „Un poet romantic” de Matei Milo, „Cine-ajunge sus la fix” de Dumitru Solomon, „Căsătorie cu de-a silă” de Molière, „Praznicul ciubotarului” de Thomas Dekker, „Femeile care ucid bărbații” de Michal Tonecki, „Adunarea femeilor” de Aristofan sau „Aventurile Baronului Münchausen” de Gottfried August Bürger.

A fost protagonist al sute de spectacole de teatru, de divertisment și musicaluri și a lansat o serie de albume muzicale. Melodiile nemuritoare din repertoriul lui Nat King Cole, Frank Sinatra, Engelbert Humperdinck sau Tom Jones sunt cele mai dragi sufletului său și le interpretează întotdeauna în spectacolele de la Savoy și nu numai. Alexandru Arșinel declara că, dacă s-ar fi născut în SUA, ar fi devenit un al doilea Frank Sinatra.

‘Îl haleam pe Sinatra!” – mărturisea artistul într-un interviu. „Am un timbru mai frumos ca al lui. Mă asemăn cu Nat King Cole și cu Dean Martin, pe care i-am considerat cei mai mari. Când e vorba de cântat, chiar mă laud. Sunt bun! (…) Eu îmi găsesc un refugiu extraordinar în cântec. Mă retrag în mine, trăiesc la maximum fiecare piesă și cânt cu ochii închiși.”, a precizat Alexandru Arșinel.

A fost ales Cetățean de Onoare al orașului Suceava și al comunei natale, Dolhasca, iar Casa de Cultură din localitate îi poartă din 2014, numele.

Actorul Valentin Uritescu

Tot astăzi, îl sărbătorim şi pe actorul roman Valentin Uritescu. Reputatul s-a născut pe data de 4 iunie 1941 în localitatea Vinerea, din judeţul Alba. Valentin Uritescu, actorul roman de televiziune, film şi teatru, împlineşte 79 de ani.

A absolvit în 1963 Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” (IATC) din București, la clasa profesorului Constantin Moruzan.

Actorul Bogdan Uritescu este fiul lui Valentin Uritescu.

În decursul carierei sale artistice a lucrat ca angajat la patru teatre:

1963-1968 la Teatrul „M. Filotti” din Brăila,

1968-1980 la „Teatrul Tineretului” din Piatră Neamț,

1981-1990 la Teatrul Bulandra din București,

1990 – în prezent – Teatrul Național Ion Luca Caragiale din București.

Totodată a dublat în Domnul Smee, în Peter Pan (2008), Bucșă, în Mașini (2006), Mașini 2 (2011) și în Mașini 3 (2017), The King, în Cenușăreasa (1950), The King, în Cenușăreasa ÎI: Viața la castel (2002), The King, în Cenușăreasa III: Întoarcerea în timp (2007).

Prezent şi în lumea teatrului radiofonic cu Ubu Rege (1990). Palmaresul actorului este caracterizat de premii precum:

– Premiul ACIN 1986 pentru rolurile din Noi, cei din linia întâi și Domnișoara Aurica

– Premiul UCIN 1991 Momentul adevărului, A unsprezecea poruncă, Rămânerea, Șobolanii roșii

– Premiul pentru interpretare masculină (1986) pentru rolul Sergentul Șaptefrați din „Lumini și umbre”, regia Andrei Blaier.

– Fostul președinte al României Ion Iliescu i-a conferit artistului Valentin Uritescu la 7 februarie 2004 Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofițer, Categoria D – „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.

Numele reputatului este caracterizat şi de unele publicații: Așa sunt eu, prost, 2011 şi Să ai grijă de cel bun din tine Amintiri, Editura Humanitas, 2013.

Rodica Mureşan, actriţă de teatru şi film

Actriţa Rodica Mureșan născută pe data de 4 iunie 1947, în Ploieşti. Este o actriță română de teatru și film. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București în anul 1978. A debutat pe peliculă în anul 1977, cu rolul reginei Elisabeta a României, în filmul serial Războiul de independență, regizat de Sergiu Nicolaescu.

Lista filmelor în care a deputat reputata Rodica Mureşan:

Lumina palidă a durerii (1981)

Întoarcere la dragostea dintâi (1981)

O lebădă, iarna (1983)

Sosesc păsările călătoare (1984)

Secretul lui Bachus (1984) – Bâca Barbu

O lumină la etajul zece (1984)

Promisiuni (1985)

Racolarea (1985) – Irene

Vară sentimentală (1986) – tehniciana agronom Măricică

Luminile din larg (1986)

Călătorie de neuitat serial tv (1988)

Liceenii Rock’n’Roll (1991)

Miss Litoral (1991)

A doua cădere a Constantinopolului (1994)

Sexy Harem Ada-Kaleh (2001) – Gina

Lumea lui Geo Saizescu (2014) – documentar

Angelina Jolie, actriţă şi regizoare de film americană

Angelina Jolie, pe numele său complet Angelina Jolie Voight, s-a născut pe data de 4 iunie 1975 în Los Angeles, Statele Unite ale Americii. Este o actriță și regizoare de film americană, laureată a unui Premiu Oscar, trei Premii Globul de Aur și două Screen Actors Guild Awards.

A fost numită de către Forbes cea mai bine plătită actriță de la Hollywood în 2009, 2011, și 2013. Viața ei fiind pentru moment una din cele mai mediatizate. A fost numită „cea mai frumoasă femeie din lume” de reviste ca Vogue, People și Vanity Fair, iar Esquire, FHM și Empire au numit-o „cea mai sexy femeie în viață”.

Debutul ei pe micile ecrane a avut loc chiar din copilărie, alături de tatăl ei Jon Voight, în filmul Lookin’ to Get Ouţ (1982), dar cariera ei de actriță a început abia zece ani după, în producția cu buget redus Cyborg 2 (1993).

Primul ei rol de succes a fost în filmul Hackers (1995). De asemenea a jucat în George Wallace (1997), un film biografic în jurul căruia au avut loc multe controverse. Mai târziu a jucat în Gia (1998), și a obținut un premiul Oscar pentru cea mai bună actriță într-un rol secundar pentru drama Girl, Interrupted (1999). Jolie a câștigat faimă internațională datorită rolulului eroinei de jocuri video Lara Croft în filmul Lara Croft: Tomb Raider (2001) și apoi Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life (2003).

Cariera sa de star de filme de acțiune a fost într-o continuă ascensiune cu Mr. & Mrs. Smith (2005), Wanted (2008) și Salt (2010), și a primit aprecere critică pentru performanța sa în dramele A Mighty Heart (2007) și Changeling (2008).

Divorțată de actorii Jonny Lee Miller și Billy Bob Thornton, a fost căsătorită cu actorul Brad Pitt, acest cuplu atrăgând atenția întregii lumi. Jolie și Pitt au împreună șase copii, dintre care trei copii biologici – Shiloh, Vivienne Marchelline și Knox Leon, și trei adoptați: Maddox, Pax, și Zahara. Jolie susține cauze umanitare în toată lumea și în calitate de Ambasador al Bunăvoinței (în engleză Goodwill Ambassador) pentru Organizația UNHCR, sprijinind mult refugiații.

Pe această cale, Cotidianul „Bună Ziua Iași” le transmite celor patru mari actori LA MULȚI ANI!

Adauga un comentariu