Boli si tratamente

4 mituri despre cancerul testicular

Publicat: 19 oct. 2011
_____ Vizualizări 0 Comentarii
4 mituri despre cancerul testicular
7

Cancerul testicular este destul de rar intalnit. Dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa stii despre ce este vorba si cum poti sa depistezi din timp orice problema. Cancerul de testicule este cel mai des intalnit la grupa de varsta cuprinsa intre 15 – 35 de ani, iar o buna metoda de prevenire este autoexaminarea lunara. Depistata in faza incipienta, boala poate fi vindecata. Exista, totusi, numeroase mituri in ceea ce o priveste. Iata cateva mituri despre cancerul testicular, potrivit Askmen:

1. Operatiile de cancer testicular il fac sa se extinda
Acest mit provine de acum foarte multi ani, cand barbatii ajungeau la medic in stadii extrem de avansate, cand era normal sa se produca o metastaza. Adevarul este ca prin operatie se vindeca afectiunea, iar procedura nu este nici pe departe una grea. Doar biopsiile prezinta acest risc de extindere a cancerului, asa ca sunt evitate, testiculul cu pricina fiind indepartat in intregime. 

Controlul testiculelor. De ce este importanta autoexaminarea testiculelor si cand trebuie facuta

2. Cancerul testicular iti va distruge viata sexuala
In majoritatea cazurilor, doar un testicul este extirpat, acest lucru neavand vreun impact asupra vietii sexuale. Problema survine atunci cand cancerul este avansat si sunt scoase amandoua testiculele, barbatul devenind steril si pierzandu-si in timp libidoul.

3. Este boala barbatilor batrani
Riscul aparitiei bolii este mai mare odata cu inaintarea in varsta, dar nu este neaparat necesar acest factor. De fapt, cele mai multe cazuri apar intre 14 si 40 de ani. Potrivit Institutului National de Cancer, prognoza de supravietuire pe urmatorii 5 ani de dupa stabilirea diagnosticului este de 95%.

7 boli ale testiculelor

4. Vasectomiile provoaca cancer
Cu cativa ani in urma s-a stabilit ca persoanele care isi faceau vasectomie erau mai predispuse la cancer testicular. In zilele noastre, insa, nu exista nicio dovada concludenta stiintifica in acest sens. La fel sta problema si in ceea ce priveste cancerul de prostata. 

Adauga un comentariu