Furnicături, amorțeală. A avea aceste simptome în picioare, brațe sau mâini este un disconfort. Pentru a le atenua, primul instinct este adesea miscarea zonei afectate. Descoperă alte sfaturi împotriva acestui inconvenient.
În timpul unei lungi călătorii cu mașina, stând la cinema sau la birou câteva ore, dormind pe braț, întins în fața unui film, acasă, simți că unul dintre membrele tale a amorțit pentru câteva minute.
Amorțeala mâinilor si picioarelor
Numite și „parestezii” în limbajul medical, aceste senzatii neplacute se caracterizează prin amorțeală, o senzație de ușoară paralizie, dupa ce ați stat prea mult timp într-o poziție incomodă. Amorțeala și furnicăturile apar la suprafața pielii și sunt de obicei localizate pe extremități (degetele de la picioare). De obicei, invadează parțial sau integral un membru și durează câteva minute.
Cauza acestui disconfort este legată de compresie, iritare sau deteriorarea unuia sau mai multor nervi. O poziție proastă a corpului va provoca comprimarea unuia sau mai multor vase (artere sau vene) care transportă și repatriază sângele. Acest fenomen va determina o încetinire a circulației sângelui. Pentru a preveni orice scădere a alimentării cu oxigen a țesuturilor, sistemul nervos trimite un mesaj pentru a declanșa amorțeală la nivelul membrului afectat pentru a-l alerta și a-l determina pe om să schimbe poziția. După schimbarea poziției, circulația sângelui este restabilită. Creierul va trimite apoi semnale contradictorii care duc la senzații de furnicături.
Aceste semne sunt adesea trecătoare și inofensive. Cu toate acestea, acestea nu trebuie ignorate și neglijate, mai ales dacă sunt frecvente și persistă perioade lungi, deoarece pot dezvălui patologii mai grave. Bolile în cauză sunt sindromul de tunel carpian, spasmofilie, boli neurologice sau vasculare, hipoglicemie, diabet, lipsa de vitamina B12, deficit de potasiu sau calciu și multe alte tulburări.
Mișcarea părții amorțite a corpului este un reflex bun, dar alte tehnici pot ameliora rapid această senzație neplăcută.
Intindeți membrul afectat
Pentru a ușura și a reduce senzația de amorțeală și furnicături la nivelul mâinilor, picioarelor sau brațelor, întindeți și ridicați partea afectată a corpului timp de câteva minute. Îmbunătățiți astfel circulația sângelui.
Masați-vă
O altă soluție: revigorați și stimulați circulația sângelui, nervii și mușchii cu un masaj. Amestecă o lingură de ulei de măsline cald, nucă de cocos sau ulei de muștar pe palmă. Aplicați amestecul în zona afectată și masați ușor cu mișcări circulante timp de cel puțin 5 minute.
Plante și condimente
Curcuma și scorțișoara vă vor ajuta să reduceți această senzație neplăcută. Curcuma are proprietăți antiinflamatorii și, prin urmare, ajută la reducerea disconfortului din zona amorțită. În plus, această plantă conține curcumină, un compus care îmbunătățește circulația sângelui. În ceea ce privește scorțișoara, conține potasiu și multe vitamine B. Beneficiile sale nutriționale îmbunătățesc fluxul sanguin și ameliorează amorțeala.
Pentru turmeric, puteți adăuga o linguriță de pudră de turmeric la o cană de lapte. Apoi încălziți la foc mic și adăugați miere. Bea acest amestec o dată pe zi.
Pentru scorțișoară, amestecați o linguriță de scorțișoară măcinată într-un pahar cu apă călduță și beți amestecul o dată pe zi.
Aplica caldura
O mănușă îmbibată în apă fierbinte, un duș fierbinte sau o baie vă va oferi ușurare. Căldura va stimula circulația sângelui.
O baie cu sare Epsom
Un alt sfat: înmuiați-vă picioarele în apă călduță cu sare Epsom timp de 10 minute, de câteva ori pe săptămână. Cristalele de sulfat de magneziu pot îmbunătăți circulația sângelui și pot reduce amorțeala, deoarece cresc nivelul de magneziu din organism.