Culinar

500 g din acest aliment, echivalentul a 8 sticle cu probiotice. Beneficii uriase pentru sanatate

Publicat: 22 oct. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
500 g din acest aliment echivalentul a 8 sticle cu probiotice. Beneficii uriase pentru sanatate

Probiotic natural. Alimentele fermentate au fost o componenta esentiala in dieta oamenilor timp de secole intregi si sunt excelente pentru sanatate. Alimentele fermentate au devenit iarasi foarte populare in ultimul timp, mancarurile gatite recapatand teren. In sfarsit, am invatat sa respectam traditiile stramosilor nostri, care faceau lucrurile cu mult mai multa intelepciune.

Alimentele fermentate au fost o componenta esentiala in dieta oamenilor timp de secole intregi. De exemplu, navigatorii din sec. al XVIII-lea mancau varza murata pentru a preveni scorbutul, o boala cauzata de deficienta vitaminei C.

O singura lingura cu varza murata este echivalentul unei sticle cu bautura probiotica. Varza murata se obtine prin procesul de fermentare si abunda in enzime care ne ajuta la digestie si la asimilarea nutrientilor.

Varza murata efectiv accelereaza procesul de digestie. Dar mare grija, nu orice varza murata. Daca este cumparata, de cele mai multe ori este ultra tratata si pasteurizata. Se pastreaza cateva din beneficii, dar nu se compara cu varza murata in stil traditional, acasa. De asemenea, aveti grija la cantitate, varza murata consumata in exces poate duce la aparitia eructatiei si flatulentei. Nu este indicata hipertensivilor, avand in vedere ca este un produs sarat. Ca intotdeauna va reamintim ca orice schimbare de alimentatie trebuie discutata cu medicul curant, in cazul in care aveti diferite afectiuni. Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste un consult de specialiate.

Iata cum se prepara acasa varza murata, pentru a avea propria dv. sursa de probiotice. Aveti nevoie de 3 kilograme de varza alba cruda si 3 linguri de sare de mare. Puteti folosi si varza rosie.

Tocati varza marunt, tip fideluta, ca pentru salata si indepartati cotoarele. Amestecati-o apoi intr-un bol cu sarea. Framantati-o bine aproximativ un sfert de ora, pana se inmoaie si chiar se lasa o zeama. Apoi transferati acest amestec indesandu-l in borcane.

Punem la fiert 1 l de apa cu 10 g sare fiindca si varza este putin sarata. Saramura se lasa la fiert 2-3 minute, apoi se stinge focul si se lasa 10 minute la racorit.

Indesam si condimente care ne plac, plasam borcanele pe o suprafata plana si turnam cu polonicul saramura aceea fierbinte. Turnam putin cate putin, pentru a evita craparea borcanelor.

Borcanele cu varza tocata nu se inchid etans din prima zi, ci se acopera pentru 24 de ore cu capace proviziorii (farfurioare). Veti vedea ca procesul de fermentatie va incepe si se va forma o spuma care nu trebuie aruncata.

De-abia a doua zi se pune cate 1 lingura de otet in fiecare borcan, se infileteaza capacele si se depoziteaza intr-o incapere racoroasa. Murarea dureaza 2-3 saptamani, insa varza tocata rezista bine si peste 1 an. In caz de nevoie, daca apar bule in borcane, va fi necesara vanturarea lichidului.

Adauga un comentariu