Prima pagină » Cancan ultimă oră » Coliva la restaurante exclusive! Preparatul tradițional a devenit un desert de lux
Coliva la restaurante exclusive! Preparatul tradițional a devenit un desert de lux

Coliva la restaurante exclusive! Preparatul tradițional a devenit un desert de lux

12 feb. 2025, 23:18,
Redacția BZI în Cancan ultimă oră

Coliva, un preparat tradițional cunoscut pentru a fi servit la pomenile și parastasele creștinilor, a evoluat și a devenit un desert sofisticat, întâlnit acum în restaurantele de lux. Deși era cunoscută ca un simbol al comemorării celor dragi, acest preparat a fost transformat în ultimele decenii într-o delicatesă apreciată în locuri exclusiviste, fiind servit sub forme inovative și cu prețuri surprinzătoare.

Coliva, în trecut un simbol al tradiției funerare, a evoluat dintr-un preparat simplu, destinat ceremoniilor religioase, într-un desert elegant, servit cu mare rafinament. Într-un restaurant exclusivist din Brașov, de exemplu, acest desert este prezentat într-un pahar sofisticat, însoțit de o bomboană fondantă, iar prețul pentru o porție poate ajunge la 22 de lei.

Coliva s-a transformat în desertul de top

Deși este un preț considerabil, preparatul atrage mulți clienți, iar cererea pentru colivă în restaurantele de lux continuă să crească.

Interesant este că și Elena Ceaușescu, soția fostului dictator Nicolae Ceaușescu, aprecia acest desert. Potrivit declarațiilor menajerei Suzana Andreiaș, aceasta i-a oferit indicații precise despre cum trebuia preparată coliva.

Elena Ceaușescu avea o preferință deosebită pentru un preparat fin, care includea nucă prăjită, lămâie, rom, vanilie și ciocolată. Aceste detalii sofisticate au contribuit la realizarea unui desert cu adevărat special, iar coliva preparată astfel a fost adesea considerată un simbol al gusturilor rafinate.

Rețeta colivei de lux

În restaurantele de lux, coliva este preparată cu mare atenție și folosind ingrediente selecte. Arpacașul este curățat sub apă rece, fiert cu un strop de sare și amestecat constant pentru a evita arderea. Când acesta devine moale, se adaugă zahărul, iar apoi, după răcire, se adaugă coajă de lămâie rasă, vanilie și esență de rom.

Nuca prăjită și mărunțită adaugă textură, iar pentru un detaliu inedit, în mijlocul colivei se plasează o bomboană fondantă cu nucă, aducând un gust dulce și rafinat, perfect pentru oaspeții care doresc să experimenteze un desert unic.

Coliva a ajuns să fie un desert sofisticat, cu o rețetă specială care reflectă nu doar tradiția, ci și dorința de a adăuga un strop de lux și rafinament în meniurile restaurantelor de prestigiu.

Bugetul.ro
Județele groazei din România. Oamenii rămân pe drumuri din cauza concedierilor masive făcute de companiile care funcționează în aceste zone ale țării
redactia.ro
Imagini de colecție. Cum arăta Anca Alexandrescu la debutul în presă, acum 20 de ani
Bugetul.ro
Ciudatul produs de la Kaufland făcut din deșeuri e cumpărat pe bandă rulantă. Prețul cerut de retailerul german nu este deloc unul foarte mic
a1.ro
Iulia Albu, prima reacție după despărțirea de Mike. Ce spune despre povestea lor de dragoste: „Se întâmplă în multe cupluri”
Playtech.ro
Momentul în care a izbucnit incendiul în clubul din Macedonia de Nord. Artificiile au aprins totul în câteva secunde VIDEO
observatornews.ro
Când ar urma să fie extrase primele gaze din Marea Neagră, prin Neptun Deep. Iancu Guda: "Ne-ar asigura consumul pe un deceniu"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Cum se va merge la vară pe podul Giurgiu-Ruse. Detalii de ultima oră
realitatea.net
Ce să faci când îţi rămâne un os de peşte în gât. Soluții care te pot scoate din încurcătură
SportpeSurse
Cutremur în România! Legenda a murit
Playtech.ro
Trucul folosit de supermarketuri pentru a menţine fructele şi legumele proaspete mai mult timp. Acasă se strică imediat
Dailybusiness.ro
Moment de groază pentru un cățel blocat pe stânci în timp de furtună. Pompierii au acționat de urgență
RomaniaTV
ULTIMA ORĂ! Iubitul Danielei Nane, internat de urgență, după ce s-a aruncat de la înălțime. Ce s-a întâmplat cu tânărul tenor
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Amalia Năstase a pierdut lupta cu kilogramele. Fosta soție a lui Ilie Năstase slăbise 30 de kilograme, dar le-a pus la loc. Cum arată acum
redactia.ro
Numire controversată făcută de Ilie Bolojan. Pe cine a adus consilieri la Cotroceni
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
19 martie 2025
19 martie 2025