Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » 6 greșeli de dezghețare a alimentelor pe care nu trebuie să le mai faceți niciodată
6 greșeli de dezghețare a alimentelor pe care nu trebuie să le mai faceți niciodată

6 greșeli de dezghețare a alimentelor pe care nu trebuie să le mai faceți niciodată

04 iun. 2021, 21:13,
BZI.ro, în Sanatate

La fel ca toate alimentele din bucătărie, produsele noastre congelate trebuie sa respecte câteva reguli! Și, bineînțeles, trebuie să știți cum să vă dezghețați alimentele înainte de a le consuma, pentru a evita intoxicațiile alimentare și pentru a nu degrada calitățile nutriționale ale alimentelor congelate. Descoperă aceste acțiuni inofensive care constituie greșeli de dezghețare care nu ar trebui să fie făcute!

Congelarea unui aliment decongelat, printre cele mai faimoase greșeli

Te-ai ocupat de dezghețarea unui aliment, dar nu mai ai nevoie de el? Din păcate, după cum mulți știu, nu este recomandat să puneți un produs congelat înapoi în congelator după decongelare. Acest lucru poate promova proliferarea bacteriilor care pot afecta calitatea alimentelor și riscul de otrăvire alimentară.

Decongelarea la temperatura camerei, una dintre cele mai frecvente greșeli

Atunci când decongelați, trebuie să aveți grijă! Dezghețul la temperatura camerei este una dintre cele mai grave greșeli din cauza șocului termic rezultat. Contrastul dintre căldura camerei și frig va topi foarte repede cristalele de gheață din produsele congelate și va înmulți dezvoltarea bacteriilor foarte repede. Ideal este să vă planificați din timp dezghetarea și să vă transferați imediat alimentele din congelator în frigider. Se vor putea dezgheța ușor și frigul va încetini proliferarea bacteriilor.

Lăsați alimentele să se dezghețe în frigider într-un recipient greșit

Așa cum am menționat mai devreme, temperatura scăzută a frigiderului este cea mai sigură opțiune pentru dezghețarea sănătoasă (cu gătit direct în cuptor și în tigaie). Punga pentru congelator sau orice recipient etanș la alegere va împiedica, de fapt, apa și sângele contaminate să contamineze restul frigiderului. Mai mult, alimentele congelate pot deveni îmbibate cu toate mirosurile, ceea ce le va modifica aroma. Singura excepție? Fructe de mare sau pește pentru care se recomandă cu tărie să folosiți un scurgător sau o strecurătoare. Acest lucru va împiedica aceste alimente să se scalde în microorganismele pe care le eliberează în apa înghețată.

Consumați alimente dezghețate crude sau insuficient gătite

Chiar și dezghețarea cu succes lasă loc dezvoltării germenilor din alimente. Acesta este motivul pentru care este recomandabil să gătiți întotdeauna bine congelatele înainte de a le consuma. Nu le mâncați niciodată crude sau insuficient gătite: gătitul adecvat va suprima bacteriile.

Aveți grijă la dezghețarea sub apă fierbinte (o altă greșeală pe care ar trebui să o evitați absolut!)

Din cauza lipsei de timp, există o mare tentație de a clăti alimentele sub apă fierbinte pentru a topi gheața. Cu toate acestea, mai ales în cazul cărnii, aceasta este o idee foarte proastă. La fel ca spălarea puiului înainte de gătit, clătirea cu apă fierbinte răspândește germeni peste chiuvetă și în bucătărie. Și, la fel ca dezghețarea unei porțiuni stocate la temperatura camerei, căldura apei va favoriza creșterea rapidă a bacteriilor în alimentele congelate. În schimb, experții recomandă introducerea alimentelor sub apă rece în ambalajul său. Acest lucru permite dezghețarea mai ușoară și astfel se evită contactul direct cu apa fierbinte și răspândirea bacteriilor.

Folosiți cuptorul cu microunde, dar nu oricum!

Cuptorul cu microunde este o soluție practică și rapidă. Cu toate acestea, utilizat necorespunzător, poate găti mancarea doar la suprafață și deloc în interior.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *