Prima pagină » Sanatate » 7 semne ca ai probleme cu ficatul. La ce să fii atent pentru a identifica la timp afecțiunea

7 semne ca ai probleme cu ficatul. La ce să fii atent pentru a identifica la timp afecțiunea

26 sept. 2023, 14:00,
în Sanatate

Atunci când ai dubii referitor la faptul dacă suferi sau nu de afecțiuni hepatice este indicat să urmărești cele 7 semne care îți indică dacă ai sau nu probleme cu ficatul. Ei bine trebuie să știi în primul rând că ficatul este un organ esențial pentru sănătatea generală, iar disfuncțiile acestuia pot avea consecințe grave. Uneori, semnele problemelor de ficat pot fi subtile și pot fi trecute cu vederea.

Una dintre primele semne ale problemelor cu ficatul poate fi slăbiciunea generală și oboseala cronică. Ficatul disfuncțional nu poate procesa substanțele chimice necesare pentru energie în mod eficient, ceea ce poate duce la senzații de oboseală și epuizare constantă.

7 semne ca ai probleme cu ficatul. Colorarea pielii și a ochilor în galben

Icterul este un semn clasic al problemelor de ficat. Ficatul este responsabil pentru eliminarea bilirubinei din sânge, iar o disfuncție hepatică poate duce la acumularea excesivă a acestei substanțe, determinând colorarea pielii și a ochilor în galben (icter).

De asemenea, printre semnele care indică problemele de ficat se numără și durerile sau disconfortul localizate în partea superioară dreaptă a abdomenului pot indica probleme cu ficatul. Acesta este locul în care ficatul este localizat, iar inflamația sau mărirea ficatului pot provoca astfel de simptome.

Pierderea în greutate inexplicabilă poate fi un semn al unor probleme hepatice grave, cum ar fi hepatita sau ciroza. Ficatul disfuncțional poate interfera cu absorbția și metabolismul nutrienților, ceea ce poate duce la scădere în greutate.

Cum afectează problemele de ficat culoarea și textura urinei?

Problemele de ficat pot afecta culoarea și textura urinei și a scaunului. Urina poate deveni închisă la culoare, în timp ce scaunul poate deveni mai deschis la culoare și poate avea o textură uleioasă. Cu siguranță puține persoane s-au gândit că mâncărimea persistentă a pielii poate fi un simptom al problemelor hepatice. Ficatul disfuncțional poate duce la acumularea de substanțe chimice în sânge care irită pielea și provoacă senzația de mâncărime.

Umflarea abdomenului (ascite) sau a picioarelor (edem) poate indica acumularea de lichid în organism, ceea ce poate fi legat de problemele de ficat. Ficatul afectat poate provoca modificări în circulația fluidelor în corp.

Semnele problemelor cu ficatul nu ar trebui ignorate. Dacă experimentați una sau mai multe dintre aceste simptome, este crucial să căutați ajutor medical imediat. Un medic vă poate diagnostica corect, poate determina cauza problemelor de ficat și poate recomanda tratamentul adecvat. Îngrijirea medicală promptă poate ajuta la prevenirea complicațiilor grave ale bolilor hepatice și la menținerea unei sănătăți bune a ficatului.

Cum are loc diagnosticul unei afecțiuni hepatici?

Diagnosticul unei afecțiuni hepatice implică de obicei o combinație de evaluare clinică, istoric medical, teste de laborator și imagistică medicală. Procesul poate varia în funcție de afecțiunea specifică a ficatului pe care medicul suspectează că o aveți.

De cele mai multe ori, medicul va începe cu o consultare medicală detaliată. Veți fi întrebat despre simptomele pe care le experimentați, durata acestora, istoricul medical personal și de familie, utilizarea de medicamente sau suplimente, obiceiurile de alcool și altele.

Medicul va efectua o examinare fizică pentru a căuta semne fizice ale afecțiunilor hepatice, cum ar fi icterul (colorarea pielii și a ochilor în galben), sensibilitatea abdominală și mărirea ficatului sau a splinei. De asemenea, analizele de sânge joacă un rol important în diagnosticul afecțiunilor hepatice.

În plus, pe lângă analiza celor 7 semne că ai probleme cu ficatul pentru a evalua structura acestuia și pentru a căuta anomalii, medicul poate solicita imagini precum ecografie abdominală, tomografie computerizată (CT) sau rezonanță magnetică (RMN) a ficatului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`