Stiri medicale

9 din 10 pacienţi vindecaţi de Covid-19 rămân cu sechele

Publicat: 29 sept. 2020
pacient coronavirus
Un copil care ar fi fost infectat cu noul coronavirus se află la terapie intensivă şi are sindrom inflamator multisistem

Nouă din zece pacienţi vindecaţi de boala COVID-19, generata de infectia cu noul tip de coronavirus, rămân cu sechele: acestia s-au confruntat cu efecte secundare precum oboseala, simptome psihologice, dar şi pierderea mirosului şi a gustului, arată un nou studiu efectuat de cercetatori din Coreea de Sud.

În cadrul unui sondaj online la care au participat 965 de pacienţi vindecaţi de COVID-19, 879 dintre aceștia (91,1%) au răspuns că au suferit cel puţin un efect advers în urma bolii. Oboseala a fost cel mai frecvent efect secundar, întâlnit la 26,2% dintre participanţi, urmat de dificultate în concentrare, manifestată la 24,6%, a declarat Kwon Jun-wook, oficial în cadrul Agenţiei Coreene pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (KDCA).

Celelalte simptome au inclus efecte secundare psihologice sau mintale, precum şi pierderea gustului şi a mirosului.

Kim Shin-woo, profesor de medicină internă la Facultatea de Medicină a Universităţii Naţionale Kyungpook din Daegu, a discutat cu 5.762 de pacienţi vindecaţi din Coreea de Sud şi 16,7% dintre aceştia au participat la sondaj, a spus Kwon. Deşi cercetarea a fost realizată online într-o primă etapă, Kim Shin-woo, cercetătorul principal, a precizat că va publica în curând studiul însoţit de o analiză detaliată.

Coreea de Sud va realiza anul viitor un studiu separat la care participă 16 organizaţii din domeniul medical, privind complicaţiile potenţiale ale bolii şi care va conţine o analiză detaliată cuprinzând printre altele si tomografii ale pacientilor.

Adauga un comentariu