Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » 9 obiceiuri zilnice care cresc riscul de Alzheimer
9 obiceiuri zilnice care cresc riscul de Alzheimer

9 obiceiuri zilnice care cresc riscul de Alzheimer

22 sept. 2020, 23:10,
în Sanatate

21 septembrie este Ziua Mondială de lupta împotriva bolii Alzheimer. Conform studiilor recente, anumite obiceiuri zilnice cresc riscul de apariție a acestei boli neurologice. Daca boala Alzheimer poate fi si genetică, ea este declanșată și agravată de factorii de mediu și de obiceiurile zilnice. Șocurile violente la nivelul capului, dieta, lipsa activității fizice, supraponderabilitatea pot face parte din factorii de risc.

În fiecare zi, anumite obiceiuri merită corectate pentru a reduce incidența bolii. Prea mult alcool sau cafea poate crește riscul de a dezvolta Alzheimer. Nu te uita prea mult la televizor, nu ai grijă de dinți sau nu dormi suficient!

Esti pesimist

Te simți ușor copleșit de gânduri negre? Atenție: un studiu recent indică faptul că gândurile negative recurente ar putea accelera declinul cognitiv și crește riscul de a dezvolta boala Alzheimer.

Esti prea sedentar

Genele noastre funcționează foarte bine numai atunci când ne mișcăm. Mersul zilnic este imperativ pentru a încetini declinul cognitiv legat de vârstă. Cel mai bun este să te plimbi într-un grup și să discuți. Trebuie să-ți antrenezi creierul în timp ce mergi.

Te uiti prea mult la televizor

Se estimează că a petrece între 2 și 4 ore pe zi în fața televizorului ar putea afecta creierul. Și asta până la creșterea riscului de a dezvolta boala Alzheimer cu până la 54%.

Obiceiuri zilnice care cresc riscul de Alzheimer: nu tratezi sforăitul

Apneea în somn crește riscul de a dezvolta boala Alzheimer. Acest lucru se datorează creării plăcilor beta-amiloide, care sunt mai mari în caz de apnee regulată. Proteina beta-amiloidă este unul dintre markerii Alzheimerului.

Bei prea mult alcool

Alcoolul, atunci când este consumat excesiv, crește de trei ori riscul de demență. În ceea ce privește Alzheimer-ul, se estimează că consumul de 6 (sau mai multe) pahare pe zi pentru bărbați și 4 (sau mai multe) pahare pe zi pentru femei, dublează riscul de a dezvolta boala.

Bei prea multă cafea

Cafeaua este recomandată mai degrabă împotriva demenței. Dar dacă pacientul prezintă simptome de declin cognitiv, atunci cafeaua ar avea un efect advers, potrivit cercetătorilor, noteaza Top Sante. Deși este potențial buna pentru memorie, poate agrava și simptomele neuropsihiatrice la pacienții cu Alzheimer.

Nu dormi suficient

Dormitul este vital! Când îți lipsește somnul, mai ales după o noapte nedormită, creierul tău produce mai multă placă amiloidă, unul dintre biomarkerii bolii Alzheimer. Când nu dormim, neuronii mor și acest lucru contribuie la producerea acestei proteine ​​implicate în boală.

Obiceiuri zilnice care cresc riscul de Alzheimer: nu ai grijă de dinți

Poate părea fără legătură și totuși! Îngrijirea dinților și a gingiilor este esențială în prevenirea bolii Alzheimer. În cauză, bacteriile care ne atacă gingiile și care ar putea migra în organism. Sunt bănuiți că cresc riscul de a dezvolta Alzheimer.

Mănânci prea multe grăsimi

O dietă prea grasă ar încetini neurogeneza, adică nașterea și creșterea de noi neuroni și ar crește riscul bolii Alzheimer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`