National

A apărut o nouă declarație pe propria răspundere. Trebuie completată de cei care se întorc în țară

Publicat: 08 oct. 2020
O nouă declarație pe propria răspundere
Toate persoanele care sosesc în țară pe Aeroportul Otopeni sunt obligate să completeze o nouă declarație pe propria răspundere

O nouă declarație pe propria răspundere. Pe fondul creșterii accentuate a numărului de noi cazuri autoritățile revin la măsurile stricte de altă dată. Astfel, toate persoanele care revin în țară sunt obligate să dețină acest document.

Numărul tot mai mare de îmbolnăviri cu SARS-CoV-2 a determinat autoritățile să introducă o nouă măsură. În contextul în care noul coronavirus pare de neoprit, se revine la măsuri și restricții care amintesc de starea de urgență. Astfel, în mai multe localități din țară s-a luat decizia închiderii cluburilor, barurilor, cafenelelor dar și a cazinourilor. Mai mult, noi restricții au apărut și pe Aeroportul Otopeni.

Cine trebuie să completeze o nouă declarație pe propria răspundere

Avalanșa de noi îmbolnăviri din ultimele zile au forțat autoritățile să impună noi restricții. În mai multe localități din țară s-a luat măsura închiderii barurilor, restaurantelor, cafenelelor și a jocurilor de noroc. Cu toate acestea, în București, numărul de noi cazuri a depășit cifra 500, iar pericolul transmiterii comunitare accentuate este tot mai mare. Astfel, o nouă măsură introdusă este cea a obligativității completării declarației pe propria răspundere la intrarea în țară. Măsura a fost luată deocamdată de către reprezentanții Aeroportului Otopeni!

Așadar, persoanele care revin în țară pe Aeroportul Otopeni trebuie să completeze un nou document. Prin această declarație pe propria răspundere, semnatarul ei se obligă să accepte, după caz, perioada de autoizolare, carantina instituționalizată ori chiar spitalizarea. Semnatarul declarației trebuie să precizeze ruta cea mai scurtă pe care se deplasează la adresa unde va locui. Așadar, toate persoanele care ajung pe Aeroportul Otopeni sunt obligate să completeze acest nou document.

De precizat că, încă din iulie, cei care soseau pe aeroporturi trebuiau să completeze o declarație pe propria răspundere. Acest lucru se putea face şi online pentru a ușura sosirile pe aeroporturi. La aterizare, persoanele își introduc datele solicitate, inclusiv adresa unde au fost izolați la domiciliu, dacă era nevoie. Călătorii vor primi un cod pe care îl vor scana la un ghișeu și li se va printa formularul pe hârtie. Asta pentru a evita cozile și contactul cu alte persoane.

Ce restricții au fost impuse în București

Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență a decis închiderea cafenelelor, restaurantelor, cinematografelor și teatrelor din București. De asemenea, se închid barurile, cluburile, cazinourile și jocurile de noroc. Cu toate acestea, vor funcționa în continuare loteriile și casele de pariuri, cu respectarea regulilor de distanţare.

„Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară act de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice în unitățile de tip restaurante și cafenele în interiorul clădirilor nu este permisă în municipiul București. Se face o excepție pentru unitățile de cazare – hotel, pensiune etc., unde e permisă servirea în interior, dar numai pentru cei care sunt cazați acolo”, spune prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu.

Mai mult, prefectul Capitalei a spus că, în jurul școlilor, purtarea măștilor de protecție va fi obligatorie. Probabil nu va mai trece mult timp până să se introducă o nouă declarație pe propria răspundere și pentru locuitori…

Adauga un comentariu