National

O nouă declarație pe propria răspundere în România. Aceasta ar trebui completată de părinții elevilor

Publicat: 20 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
O nouă declarație pe propria răspundere în România. Aceasta ar trebui completată de părinții elevilor
Accesul elevilor în școală va fi condiționat de o declarație pe propria răspundere semnată de părinți

O nouă declarație pe propria răspundere. Elevii vor fi primiţi în şcoală doar cu declaraţie pe propria răspundere semnată de părinţi. Acest lucru este prevăzut în ghidul cu normele sanitare publicat de Ministerul Sănătății.

Începând cu noul an școlar, clasele de elevi trebuie aranjate în aşa fel încât să se respecte distanţarea de minimum un metru. Dacă nu este posibil, să fie montate separatoare transparente, prevede proiectul de ordin care stabileşte normele pentru începerea școlii. Alte măsuri din actul normativ se referă la faptul că elevii vor purta mască de protecţie şi trebuie supravegheaţi în pauze. Aceasta pentru a păstra distanţa şi a nu face schimb de obiecte personale.

O nouă declarație pe propria răspundere

Noutatea ar fi că elevii vor fi primiți în școală doar dacă părinții lor semnează o declarație pe propria răspundere. Această declarație reprezintă biletul de intrare în școală și trebuie prezentată la triajul epidemiologic la intarea în unitate.

Potrivit modelului de declarație publicat de Ministerul Sănătății, părinții trebuie să declare că în ultimele 14 zile:
– Copilul nu a prezentat simptome specifice unei afecțiuni cu potențial infecțios;
– Copilul nu a fost diagnosticat cu CoVid-19;
– Copilul nu a venit în contact cu o persoană testată pozitiv pentru această afecțiune;

Prin aceeași declarație, părinții trebuie să își asume că nu vor aduce copilul în colectivitate dacă prezintă simptome specifice unei afecțiuni cu potențial infecțios. Dintre acestea amintim febră, tuse, dureri de cap, dureri de gât, dificultăți de respirație, diaree, vărsături, rinoree etc.

Mai mult, aceeași declarație trebuie să prevadă dacă elevul:
– nu a avut nicio problemă de sănătate;
– a avut o problemă de sănătate, motiv pentru care a necesitat consult medical.

În acest caz, părinții trebuie să prezinte o copie a documentelor medicale (scrisoare medicală sau bilet de ieșire din spital).

Declarația atrage răspunderea penală

Președintele Klaus Iohannis a fost întrebat ce le-ar transmite părinților care nu vor să semneze declarația. Și aceasta deoarece respectivul document ar atrage răspunderea penală asupra lor. Însă președintele a evitat un răspuns clar și a declarat că „nu trebuie să ne formalizăm prea tare”.

„Am constatat la toți părinții o preocupare firească față de sănătatea copiilor. Evident că părinții vor urmări starea de sănătate a copiilor și sigur că au partea lor de răspundere. Dacă nu sunt sănătoși, să-i țină acasă, să consulte medicul de familie. Nu trebuie să căutăm soluții sofisticate, birocratice, fiecare trebuie să-și asume rolul care îi revine”, a transmis președintele.

Așadar, dacă prezența la școală este condiționată de o nouă declarație pe propria răspundere, rămâne de văzut evoluția absenteismului școlar.

Adauga un comentariu